Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 20:33

Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου 

Γράφτηκε από την

Πλούσια και ποικιλόμορφη στα είδη, τις περιόδους και τους χώρους της μουσικής ήταν η φετινή αποχαιρετιστήρια εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας. 

Καθώς παρουσιάζονταν στην οθόνη στιγμιότυπα από την προετοιμασία και την ενεργό συμμετοχή των μαθητών κάθε μουσικού συνόλου, στη σκηνή αποκαλυπτόταν το μουσικό αποτέλεσμα της ετήσιας εργασίας και προσπάθειας, το οποίο ήταν ζωντανό από τον ενθουσιασμό των παιδιών και μουσικά εναρμονισμένο με το επίπεδο που είχαν πετύχει από κοινού μαθητές και καθηγητές. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη μικτή χορωδία που διηύθυνε ο κ. Ν. Πρίγκας με μελοποιημένη ποίηση των Leo Mathisen - Erik Parker, Paul Hindemith - Rainer Maria Rilke, J.S.Bach, Κώστας Κριτσωτάκης – Edgar Allan Poe και τελείωσε με ένα χορικό από την τραγωδία του Σοφοκλή «Τραχίνιαι», σε σύνθεση του Στέφανου Βασιλειάδη. Το σύνολο κιθάρας με υπεύθυνη καθηγήτρια την Ουρ. Καγκαρά παρουσίασε τα Guitar Talk, La cucaracha και το Tango de Salon. Το σύνολο κρουστών με υπεύθυνη καθηγήτρια την Υπ. Αλεξανδροπούλου εντυπωσίασε με δύο συνθέσεις του E. Kopetzki, «Rumba Stomp» και «Wood Stick». Το σύνολο κιθάρας παρουσίασε δύο όμορφες μουσικές συνθέσεις, το «Catira» του Celso Machado και το «Kalimba” του Jurg Kindle με υπεύθυνη καθηγήτρια την Μ. Σπαντιδάκη. Το σύνολο ελληνικής και παραδοσιακής μουσικής άγγιξε τις ψυχές του κοινού με γνωστά τραγούδια από ελληνικά νησιά, πόλεις της Μ. Ασίας καθώς και την Κωνσταντινούπολη, μεταφέροντας την καλοκαιρινή ατμόσφαιρα των τόπων αυτών μέσα από τα τραγούδια και τον χορό, χάρη στη διδασκαλία των καθηγητριών Γ. Ψαραδέλλη και Αγγ. Χιώτη. Ηταν μία πανηγυρική ατμόσφαιρα την οποία δημιουργούσε με κέφι, η πολύ μεγάλη ομάδα των μαθητών γυμνασίου και λυκείου. Το σύνολο μοντέρνας μουσικής με υπεύθυνο ενορχηστρώσεων και διεύθυνσης ορχήστρας τον κ. Π. Κατσούλη ταξίδεψε μικρούς και μεγάλους στη δεκαετία του ’60 με την πρωτοποριακή τότε μουσική του αγγλικού συγκροτήματος των Beatles, με έντονους φωτισμούς, υπέροχη μουσική και φωνές, κλείνοντας με το τραγούδι «Honeymoon song» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Η ευρωπαϊκή χορωδία Γυμνασίου, υπό τη διεύθυνση της κ. Κ. Τσίτσα, τραγούδησε τραγούδια, ξένα και ελληνικά, των Andy Beck, Νίκου Κυπουργού - Τζένης Μαστοράκη, Γιώργου Χατζηνάσιου - Νίκου Γκάτσου και Alan Menken σε μία υπέροχη αρμονική εκτέλεση. Τέλος, η ευρωπαϊκή ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του Δ. Κοτταρίδη και την ενορχήστρωση του Τ. Βούλγαρη, απογείωσε την όλη εκδήλωση με δύο συνθέσεις του W.A. Mozart και την εισαγωγή από την όπερα του G. Rossini «Γουλιέλμος Τέλλος». 

Το κλείσιμο της εκδήλωσης ήταν η σύμπραξη της ευρωπαϊκής ορχήστρας και της ευρωπαϊκής χορωδίας με το χορωδιακό «Va Pensiero» από την όπερα Nabucco του Giueseppe Verdi, μία σύνθεση που έδινε το μήνυμα της αισιοδοξίας και της ελπίδας στον σύγχρονο κόσμο.