Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2015 09:58

Μήτρος Κωτσάκης: H κραυγή ενός αριστερού

Γράφτηκε από τον
Μήτρος Κωτσάκης: H κραυγή ενός αριστερού

O Φιλιατρινός Μήτρος Κωτσάκης, ο "ταξιτζής" της Δημοκρατικής Αμυνας, λύνει τη σιωπή του μετά από 40 χρόνια

Συναντηθήκαμε στην Κόρινθο με τον Μεσσήνιο αγωνιστή Μήτρο Κωτσάκη, έναν άνθρωπο που από τα νεανικά του χρόνια υπηρετεί το ανένταχτο αριστερό κίνημα, μέσα από αγώνες, προσωπικούς, συλλογικούς, φυλακίσεις και σκληρά βασανιστήρια. Ο γνωστός «ταξιτζής» της Δημοκρατικής Αμυνας, από το Εξοχικό των Φιλιατρών Μεσσηνίας, τον οποίο οι εφημερίδες της χούντας είχαν πρωτοσέλιδο όταν συνελήφθη για τον αντιδικτατορικό του αγώνα μαζί με τους Σάκη Καράγιωργα, Νίκο Κωνσταντόπουλο, Χάρη Παπαμάργαρη, αδελφούς Θανάση και Αντώνη Μιχαλακέα, Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη και άλλους πολλούς, σήμερα, στα 81 του χρόνια κραυγάζει με όση δύναμη του έχει απομείνει: «Κύριοι μην παίζετε άλλο με την Αριστερά».
Η πρώτη ερώτηση, ήταν επόμενο να ξεκινά με τους λόγους και τις αιτίες που τον ώθησαν να μιλήσει μετά από 40 χρόνια.

- Τι σας οδήγησε στο σημείο να θέλετε μετά από τόσα χρόνια σιωπής να θίξετε ένα τέτοιο ζήτημα;
«Ουδέποτε σιώπησα, απεναντίας είμαι ενεργός πολίτης από τα 18 μου χρόνια όταν γράφτηκα στο σωματείο εισπρακτόρων, σε μια εποχή σκληρήςmΔεξιάς, αλλά είχα την τύχη να βρεθώ ανάμεσα σε αριστερά παιδιά που με μύησαν σ’ αυτή την ιδεολογία και έκτοτε δενmτην πρόδωσα ποτέ. Ημουν, είμαι και θα πεθάνω αριστερός.
Εμεινα 4 και πλέον χρόνια στις φυλακές και βασανίστηκα σκληρά. Ουδέποτε κιότεψα, ακόμα κι όταν ο Ιωαννίδης στεκόταν μπροστά μου και ούρλιαζε να με σκίσει. Αντεξα στο Γεντί Κουλέ, στου Αβέρωφ, στα Τρίκαλα, στον Κορυδαλλό, και σήμερα νιώθω να εμπαίζομαι από κάποιους, που στο όνομα της Αριστεράς παίζουν παιχνίδια κάτω απ΄ το τραπέζι.
- Τι εννοείτε και ποιους;
«Κατ’ αρχήν, ουδεμία δικαιολογία δίνω σε κόμματα που αποκαλούνται αριστερά, όποια κι αν είναι αυτά, όταν περιμένουν πότε θα πέσει το καπιταλιστικό σύστημα για να αναλάβουν δράση, και να τα περνά το φασιστικό κόμμα. Αλλά το
μεγάλο μου πρόβλημα έχει να κάνει με τις ανοησίες του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δυνατόν να θεωρείται αριστερή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση, που έχει στις τάξεις της έναν υπουργό που ξέχασε να δηλώσει 1 εκατομμύριο ευρώ, ή κάποιον άλλον που το εφάπαξ του, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, το έχει σε ξένη τράπεζα αντί της Ελλάδας; Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι ο νεκροθάφτης της αισθητικής, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, κατέστρεψε την Αθήνα με τους εργολάβους εκείνης της εποχής. Πάει πολύ λοιπόν σήμερα να έχουμε υπουργό πάλι έναν εργολάβο, που κάνει παζάρια για να μην πληρώσει το νερό της πισίνας του στην Αίγινα. Αριστερά είναι αυτή;
Οι σύντροφοί μου στη Δημοκρατική Αμυνα και τις φυλακές, Σάκης Καράγιωργας και Γεώργιος Μαγκάκης, σπουδαίοι καθηγητές και οι δυο τους, δεν έβγαλαν καθόλου λεφτά από την πολιτική και τους σεβόντουσαν όλοι».
- Ακόμα κι αν υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που ενοχλούν την αριστερή σας συνείδηση, αυτό είναι αρκετό για να μέμφεστε όλη την κυβέρνηση;
«Αστειεύεστε; Είναι η δεύτερη φορά μετά τον πόλεμο, που έχουμε κυβέρνηση Αριστεράς μέσα στον ίδιο χρόνο και δίνουμε άλλοθι στους προηγούμενους ότι πράττουμε μία από τα ίδια; Ο Αλέξης Τσίπρας δραστηριοποιείται στο χώρο της Αριστεράς από τα σχολικά συμβούλια. Ο κ. Φλαμπουράρης που διαπραγματεύθηκε το κόστος της ΕΥΔΑΠ στο σπίτι του, που είναι και κατά τα γραφόμενα των εντύπων μέντοράς του, πώς και δεν τον συμβούλεψε να μην παρακαλά τους Αμερικανούς να μεσολαβήσουν στους ναζί Γερμανούς για να μας κάνουν τα μνημόνια πιο απαλά; Ή μήπως δεν είναι ναζί ο Σόιμπλε και η παρέα του, όταν αφήνουν τους λαούς να πεθαίνουν της πείνας για να αποθησαυρίζουν δισεκατομμύρια οι τράπεζες; Ενα οικονομικό ράιχ έχουμε και σήμερα. Ομως ο Αλέξης δεν μπορεί να μην φώναξε κάποια μέρα στη ζωή του, όταν γύριζε στις πορείες με την ΚΝΕ “φονιάδες των λαών Αμερικάνοι”. Τώρα, πώς τον συνοδεύει μια επιχειρηματίας στην Αμερική, για να μιλήσει στο Ιδρυμα Κλίντον, με τον άνθρωπο που βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία;
Οταν οι κατ’ επίφασιν εταίροι μας στην Ευρώπη αποδεικνύονται χειρότεροι τοκογλύφοι κι απ’ τους δανειστές τραπεζίτες, δεν θα πρέπει κι αυτός να αναζητήσει συμμάχους;
Με ποιους; Με αυτούς που δημιούργησαν το Κυπριακό, τη χούντα, δοκίμασαν τις βόμβες ναπάλμ στο Γράμμο και παίζουν τα γεωστρατηγικά τους παιχνίδια; Τι μας έλεγε ο Αλέξης;
Τον Φεβρουάριο τον εξαπάτησαν οι εταίροι μας, όταν δεν υπέγραψε μαζί τους εκείνα που συμφώνησαν. Ωραία το δέχομαι, τον εξαπάτησαν. Γιατί λοιπόν δεν ενημέρωσε λεπτομερώς όλο τον ελληνικό λαό ή τουλάχιστον την Κεντρική του Επιτροπή, σε ποια σημεία τον εξαπάτησαν; Να ξέρουμε κι εμείς τι διημείφθη κάτω απ’ το τραπέζι.
Και άντε να δεχθώ πως η εξαπάτηση αυτή είχε να κάνει με μια γενικότερη αντίληψη γύρω από τις ελληνικές διαπραγματεύσεις. Τώρα κύριε, πώς ισχυρίζεσαι ότι είσαι αριστερή κυβέρνηση και επιστρέφεις ταπεινωμένος να συζητήσεις και να συνυπογράψεις με εκείνους που σε εξαπάτησαν; Δηλαδή εις γνώση σου, ανοίγεις κολεγιά με απατεώνες; Γιατί αυτός που σε εξαπατά, αν και εταίρος σου, τι άλλο μπορεί να είναι;».
- Διαγραφήκατε από το ΚΚΕ, από το ΠΑΣΟΚ, τώρα σας ενοχλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μήπως παραείστε πνεύμα αντιλογίας;
«Καθόλου! (γελάει). Απλώς δεν μ’ αρέσουν οι οικτροί συμβιβασμοί. Ερχεται η Κωνσταντοπούλου και σου δίνει το αποτέλεσμα της Επιτροπής για το χρέος, το οποίο χαρακτηρίζεται επίσημα πλέον ως επαχθές, επονείδιστο και παράνομο. Κι εσύ τελικά ασχολείσαι με το αν το πρόφερε με στόμφο ή όχι.
Πάρτε το κύριοι και χρησιμοποιήστε το στην Ευρώπη ως απόφαση του ελληνικού λαού.
Αυτό λοιπόν είναι πνεύμα αντιλογίας ή συμβατή θέση με την ιδεολογία μου;
- Μήπως προκαλούσε και η Ζωή με τον τρόπο της;
«Βεβαίως κάποιες στιγμές, ουκ ολίγες, ναι, προκαλούσε.
Αλλά είναι κεφάλαιο για τον τόπο. Την γνωρίζω προσωπικά και έχει μεγάλες δυνατότητες και γνώσεις. Η Αριστερά και οι πρώην σύντροφοί της δεν μπορούν να την υποβαθμίζουν με αυτό τον τρόπο που όλοι παρατηρούμε».

-Εσείς δεν πιστεύετε ότι υπάρχουν στιγμές που συμμαχείς και με το διάβολο, για να επιτύχεις το σκοπό σου;
«Κοιτάξτε, δεν εκχωρώ σε κανέναν το δικαίωμα να μιλά ή να πράττει στο όνομα της Αριστεράς, που την υπηρετώ ανένταχτα από τη νιότη μου δίχως να έχω αλλάξει στρατόπεδο ούτε για μια μέρα, όταν η πρακτική της σημερινής κυβέρνησης δεν χαρακτηρίζεται από αριστερή συμπεριφορά. Τρόπους να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό όλοι θα σκεφτούμε. Επί παραδείγματι, κι εγώ όταν ήμουν στη φυλακή, ο πατέρας μου ερχόταν να με δει και τα σημειώματα που ήθελα να στείλω έξω ή να μου δώσει, τα βάζαμε στο πακέτο των τσιγάρων μας και την ώρα που συζητούσαμε διά ζώσης μπροστά στα μάτια των φρουρών αλλάζαμε τα πακέτα και κανείς δεν έπαιρνε χαμπάρι. Αυτός είναι ένας τρόπος για να βοηθηθείς. Το να γίνεις όμως κολλητός με το δεσμοφύλακα που σε βασανίζει, είναι κάτι άλλο».

- Κλείνοντας να σας ρωτήσω για την ντροπή της Ευρώπης, το προσφυγικό. Τι βλέπετε;
«Η Ελλάδα ζητά από τη Γερμανία, γιατί αυτή κινεί τα νήματα, να νοιαστεί για το προσφυγικόν Ποια; Η χώρα που απολύει εργαζομένους για να έχει συμβάσεις δύο ταχυτήτων; Στη μια περίπτωση θα υπάρχουν μισθοί για τους Γερμανούς, ενώ τις θέσεις των απολυμένων θα καταλάβουν εργάτες από Ασία και ανατολικές χώρες, με 300 ευρώ το μήνα. Αυτό το περνά η Γερμανία ως νομοσχέδιο.
Συνεπώς, είναι αστείο να λέμε ότι η Μέρκελ νοιάζεται για τους πρόσφυγες. Θυμηθείτε το μικρό κοριτσάκι από την Παλαιστίνη, που την παρακαλούσε σε τηλεοπτική εκπομπή να μεριμνήσει για να πάρουν άδεια οι γονείς της, τι της είπε: “Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε” και η μικρή έβαλε τα κλάματα. Συμπεριφορά ναζί. Προς αυτούς, ζητά ο Αλέξης, να μεσολαβήσουν οι Αμερικανοί. Τι σπουδαία αριστερή πολιτική!».
Κλείστε εσείς τη συνέντευξη όπως επιθυμείτε…
«Αρνιέμαι, σαν άνθρωπος αριστερός, που μετέφερα και τοποθετούσα βόμβες της Δημοκρατικής Αμυνας εναντίον της δικτατορίας, που βασανίστηκα, φυλακίστηκα και έβρισα στα δικαστήρια τους δικαστές που με δικάζανε, να διαπιστώνω πως η αριστερή κυβέρνηση που στήριξα έχει καταντήσει ένα πλυντήριο για να ξεπλένονται τα διάφορα λαμόγια που ήταν στα κόλπα της εξουσίας και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Αν θέλει ο Τσίπρας να λέγεται αριστερός, οφείλει άμεσα να ξεβρομίσει τον χώρο του. Οσο δεν το κάνει αυτό, εγώ θα τους καταγγέλλω».


NEWSLETTER