Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2015 16:09

Η τρυφερή μα αποφασισμένη «Τρελή του Σαγιό» από το «Συν1»

Γράφτηκε από την
Η τρυφερή μα αποφασισμένη «Τρελή του Σαγιό» από το «Συν1»

Η τρέλα είναι συχνά το τελευταίο αποκούμπι της λογικής. Το τελευταίο καταφύγιο της ανθρωπιάς. 

Αυτή την τρυφερή υπόμνηση μοιάζει να κάνει στους θεατές της η Ορελί, η «Τρελή του Σαγιό», μέσα από τη φροντισμένη παράσταση που παρουσιάζει στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας το γνωστό θεατρικό σχήμα «Συν1 - Μιχάλης Τούμπουρος».

Η Ορελί δημιουργεί έναν λαμπερό παραμυθένιο κόσμο από φτωχά κι ασήμαντα υλικά. Εχει επινοήσει τις δικές της καθημερινές υποχρεώσεις, που βγάζουν απολύτως νόημα μες στην παλαβομάρα τους! Προτιμάει να εστιάζει στα χρώματα και στη χαρά - και θα τα προστατέψει ενάντια στις αρπακτικές διαθέσεις οποιουδήποτε. Αναζητεί με πάθος και κρυφό καημό τον χαμένο της έρωτα, το χαμένο της μποά, τα χαμένα της παιδικά μικροαντικείμενα· και έχοντας βιώσει την απώλεια, σπρώχνει τους αγαπημένους της να μη χάνουν ούτε μια στιγμή απ' τη ζωή. 

Οταν λοιπόν η σοφή Ορελί μαθαίνει ότι κάτι απαίσιοι άνθρωποι, οι οποίοι κινούνται στις σκιές και κάνουν απροσδιόριστες δουλειές, απειλούν τη ζωή όπως την ξέρει, αποφασίζει απλώς να τους βγάλει από τη μέση. Εχοντας τη βοήθεια του χαρούμενου μα προβληματισμένου της μικρόκοσμου, και κρατώντας έναν από μηχανής... μοχλό, το καταφέρνει.

Μου άρεσε πολύ ετούτο το συμβολικό χαντάκωμα - όλη του η εκτέλεση. Από την άλλη, είμαι αντίθετη με κάθε εύκολο αμπαλάρισμα του Κακού, π.χ. στο πρόσωπο του πλούσιου «νταβατζή», του σατανικού μεγαλοεπιχειρηματία / κεφαλαιούχου / διαφημιστή / δημοσιογράφου. Οχι γιατί δεν περιέχει σπόρους (ή και δέντρα ακόμη...) αλήθειας. Αλλά ακριβώς γιατί είναι πολύ εύκολο. Και ως τέτοιο δεν μπορεί παρά να είναι ψεύτικο - αφού αποκρύπτει σημαντικές πτυχές του Κακού, οι οποίες αφορούν ολόκληρη την ανθρωπότητα και όχι μόνο την εκάστοτε προνομιούχο ελίτ. 

Μοιάζει άλλωστε αναπόδραστη αλήθεια το ότι εκείνοι που ξεπαστρεύουν τις ελίτ στο διάβα της Ιστορίας, ακόμα και με το πιο αθώο κίνητρο, εντέλει τις διαδέχονται, αλλάζοντας απλώς κατόχους στα προνόμια.

Ισως βέβαια γι' αυτό το λόγο και ο σκηνοθέτης άφησε μεν την Ορελί του να εξαφανίσει τους κακούς της... μα στο φινάλε ποιητικά τη σταύρωσε, «ασελγώντας» πάνω στην αγαθή της ύπαρξη με εικόνες βίας και καταστροφής.

Ο πολυπρόσωπος θίασος του «Συν1 - Μιχάλης Τούμπουρος» στηρίζει επάξια το έργο, με κορυφαία την πρωταγωνίστριά του... Η παράσταση είναι καλοδουλεμένη και ενδιαφέρουσα, με τα σκηνικά, τους φωτισμούς, τη μουσική, το χορό και τα τραγούδια αρμονικά ενσωματωμένα στην αφήγηση. 

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Η «Τρελή του Σαγιό» παρουσιάζεται καθημερινά (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας, μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου, ημέρα Σάββατο.

Οι παραστάσεις τις καθημερινές ξεκινούν στις 9 το βράδυ, ενώ τα Σαββατοκύριακα στις 8 μ.μ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ - ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η «Τρελή του Σαγιό» γράφτηκε το 1943 από τον Ζαν Ζιροντού.

Η μετάφραση για την παράσταση του «Συν1» είναι της Μαρίας Τζιφή. Η σκηνοθεσία, τα κοστούμια και οι φωτισμοί, του Κώστα Κατσουλάκη. 

Το βασικό μουσικό θέμα "Ακου βιολιά" το είχε γράψει ο Γιώργος Κουρουπός για την ομώνυμη παράσταση του ΚΘΒΕ το 1981 με πρωταγωνίστρια τη Δέσπω Διαμαντίδου. 

Οι χορογραφίες είναι της Μαρίας Μπαλάσκα, η επιμέλεια μουσικής και τραγουδιών του Πάνου Κουραμπά και της Μιμίκας Τάσση - η οποία έγραψε επίσης τους στίχους, ενώ ήταν και βοηθός σκηνοθέτη μαζί με την πρόεδρο του σχήματος, Ολγα Θεοδώρου. 

Η ΔΙΑΝΟΜΗ

Σοφία Μποτσέα (Ορελί, Τρελή του Σαγιό)

Λεωνίδας Παχτίτης (Παλιατζής)

Πάνος Ηλιόπουλος (Πιερ)

Μιμίκα Τάσση (Ιρμα)

Δήμητρα Διακουμέα - Εφη Μπετιχαβά (Ζοζεφίν)

Αλεξάνδρα Λυμπεροπούλου - Χρύσα Μαργαριτίδη (Κονστάνς)

Ρούλα Μέντη (Γκαμπριέλ)

Νίκος Κυριακουλάκος (Πρόεδρος)

Κώστας Δούσης (Εξερευνητής)

Λευτέρης Πουλέτης (Χρηματομεσίτης)

Χρήστος Τσουμελέας (Βαρόνος Τομάρ)

Τάκης Κρόμπας (Παλιάνθρωπος)

Βαγγέλης Χαχής (Αστυφύλακας)

Λευτέρης Καρμοίρης (Μουγγός)

Δημήτρης Καούρης (Γκαρσόνι / Σύνδικος / Αγγελος γ')

Πάνος Κουραμπάς (Τραγουδιστής)

Ηλίας Τεντζογλίδης (Καθαριστής υπονόμων)

Γεωργία Γαρδελίνου (Μπαλονού)

Ηλίας Γιαννόπουλος (Εφημεριδοπώλης / Ναυαγοσώστης / Εξερευνητής β')

Χαρά Καραμπάτου (Μικροπωλητής)

Σέφη Κούβελα (Λουλουδού / Κυρία α')

Εφη Λεάκου (Γριά Ζητιάνα)

Μαρία Μπαλάσκα (Πόρνη / Κυρία α' / Αγγελος δ')

Μαρία Τζιφή (Μαντάμ / Κυρία γ')

Μαγδαληνή Πλεμμένου (Νέα β')

Ειρήνη Σκανδάλη (Λουστράκος)

Γεωργία Τσώνη (Νέα α' / Κυρία β')


NEWSLETTER