Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016 08:52

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Το αναλυτικό πρόγραμμα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

 

 

Οκτώ διεθνείς και ελληνικές ομάδες υποδέχεται το φετινό 12ήμερο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (15-26 Ιουλίου), για να παρουσιάσουν 7 παραστάσεις, δύο από τις οποίες μάλιστα ενσωματώνουν δύο έργα. Μπερδευτήκατε; Δεν υπάρχει λόγος: Η «Ε» δημοσιεύει σήμερα ένα πιο αναλυτικό αφιέρωμα στις κεντρικές παραστάσεις του φεστιβάλ, ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα το περιεχόμενο, την αισθητική αλλά και τους συντελεστές τους...

 

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του φετινού 22ου Φεστιβάλ έγινε την περασμένη Δευτέρα στο υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα, από τη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του θεσμού, Κατερίνα Κασιούμη. Οπως τονίστηκε και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης -στην οποία συμμετείχαν επίσης ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, ο αντιδήμαρχος Θ. Ηλιόπουλος και η γ.γ. του υπουργείου Μ. Βλαζάκη- το φετινό φεστιβάλ επικεντρώνεται: α) Στην εκ νέου συνεύρεση με τις αρχές του σύγχρονου χορού, με την έννοια της ανατροφοδότησης της σύγχρονης τέχνης με θεμελιώδεις ιδέες, φιλοσοφίες και πρακτικές. Και β) στο χορό για όλους, με έμφαση στην προβολή της «διαφορετικότητας» ιδιωμάτων, ηλικιών και ταυτότητας των καλλιτεχνών, καθώς και στην ταυτόχρονη παρουσία χορευτών με και χωρίς αναπηρία. 

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε ότι στις υψηλής καλλιτεχνικής αξίας παραστάσεις εκπροσωπούνται οι τάσεις της σύγχρονης χορευτικής σκηνής, αλλά και η ομορφιά της διαφορετικότητας της ανθρώπινης φύσης. Επιπλέον τονίστηκε ότι η φετινή διοργάνωση εντάσσει αρμονικά στο πρόγραμμά της και προβάλλει Ελληνες χορογράφους και ομάδες. 

Ας τα πάρουμε όμως όλα με τη σειρά.

 

1. «LINKS»

Το φεστιβάλ κάνει πρεμιέρα με την εντυπωσιακή παραγωγή «Links» του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την οποία υπογράφει ο σπουδαίος Ελληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης.

Η καινούργια αυτή χορογραφία του διεθνώς αναγνωρισμένου νέου διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ είναι αφιερωμένη σε δύο μεγάλους κλασικούς συνθέτες του μπαρόκ: τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και τον Γκεόργκ Φρίντριχ Χέντελ - οι οποίοι, παρά το ότι γεννήθηκαν την ίδια χρονιά (1685) σε κοντινές πόλεις, δεν συναντήθηκαν ποτέ όσο ζούσαν. Μέσα από τη σύνθεση των μουσικών τους και τη χορογραφία, ο Φωνιαδάκης επιχειρεί να δημιουργήσει ένα τοπίο όπου το φανταστικό, υποσυνείδητο και μυστικιστικό στοιχείο εναλλάσσεται και συνομιλεί με τον ωμό ρεαλισμό, δημιουργώντας ένα ιδανικό «οικοσύστημα» για τη συνάντηση των δύο μουσουργών. 

Η παράσταση αποτελείται από 3 μέρη: το «Selon Désir» -το οποίο ο Φωνιαδάκης έχει πρωτοπαρουσιάσει στο Μπαλέτο της Γενεύης-, το «Air» και το «Links» που τα χορογράφησε ειδικά για το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στην υψηλής αισθητικής παραγωγή συμβάλλουν η λιτή σκηνική εγκατάσταση που συνυπογράφει ο Αντώνης Φωνιαδάκης με τον Σάκη Μπιρμπίλη -ο οποίος επιμελήθηκε και τους φωτισμούς-, τα κοστούμια του Τάσου Σωφρονίου και το ηχητικό περιβάλλον που δημιούργησε ο Ζυλιέν Ταρρίντ. 

Παρασκευή 15 & Σάββατο 16.7.2016, Μέγαρο Χορού, Κεντρική Αίθουσα, 22:00

 

2. «10,000 LITRES» + «ME ΟN ΤOP»

Τα έργα «10,000 Litres» της Ευαγγελίας Κολύρα και «Me οn Τop» της Αρτεμης Λαμπίρη παρουσιάζονται σε μία ενιαία παράσταση.

- Η Ευαγγελία Κολύρα, χορογράφος και χορεύτρια που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, βασίζει το έργο της «10,000 Litres» στη ζωτική ανθρώπινη λειτουργία της αναπνοής. Στο έργο κυριαρχεί το χιούμορ. Μέσα από τη σωματική διερεύνηση φτιάχνονται ανατρεπτικές, παράξενες και χιουμοριστικές εικόνες και καταστάσεις. Τρεις ερμηνευτές συνδυάζουν κίνηση, λόγο, ήχο και μουσική, και δημιουργούν μια αισθητηριακή εμπειρία που πραγματεύεται την ελευθερία, την εξουσία και την ανθρώπινη ύπαρξη. Ο τίτλος «10.000 λίτρα» αναφέρεται στην ποσότητα αέρα που κυκλοφορεί στο σώμα κάθε μέρα - στρέφοντας έτσι την προσοχή μας στην ανθρώπινη διάσταση, ως κοινή καταβολή όλων μας και ως επίκεντρο των συναισθηματικών και των διαπροσωπικών μας σχέσεων. (Χορηγός περιοδείας: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση). 

- Η Αρτεμις Λαμπίρη, μια νέα χορογράφος που έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στην εγχώρια σκηνή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει το έργο «Me οn Top»: μια παράσταση χορού για τις σχέσεις εξουσίας στην καθημερινή μας ζωή, με 5 κεφάλαια που αλληλοεπικαλύπτονται. Δίνοντας έμφαση στην ιδιαίτερη κινητική ταυτότητα του κάθε ρόλου, το έργο σκιαγραφεί 5 ιστορίες, χωρίς να καταφεύγει στην αφήγησή τους. Πέντε άνθρωποι, 5 σημεία στο χώρο ή 5 σημεία στο χρόνο μιας ζωής, αρθρώνονται μέσω της φόρμας της κίνησης και αφηγούνται. Η παράσταση μάλλον δείχνει παρά σχολιάζει το ότι όλοι μας ασκούμε εξουσία... 

(Παραγωγός της παράστασης και χορηγός περιοδείας: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Συμπαραγωγή: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και ομάδα χορού ΜΑΝ. Στήριξη Δημιουργίας: ΝΕΟΝ)

Σάββατο 16.7.2016, Μέγαρο Χορού, Στούντιο, 19:00

 

3. «OPUS»

Ενας νέος καλλιτέχνης, πολλά υποσχόμενος και ανερχόμενος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Χρήστος Παπαδόπουλος με την ομάδα του «Λέων και Λύκος» παρουσιάζει στην Καλαμάτα το 2ο έργο της καριέρας του, το «Opus». Η παράσταση είναι βασισμένη στην κλασική μουσική και παραπέμπει σε μια μορφή μουσικής σύνθεσης (opus) που χαρακτηρίζεται από αυστηρή δομή και πολυμορφία. Βασικός άξονας της παράστασης είναι η μελέτη της δομής αυτής, η αποκωδικοποίηση και εντέλει η οπτικοποίησή της ζωντανά στη σκηνή. Το σώμα γίνεται μια εκδοχή μουσικού οργάνου. Μέσα σε έναν απέριττο και λιτό σκηνικό χώρο, η κίνηση ακολουθεί πότε τη ρυθμική αγωγή και πότε τις μελωδικές γραμμές της μουσικής, επικεντρώνει την προσοχή του θεατή άλλοτε σε κάθε όργανο χωριστά άλλοτε σε περισσότερα και άλλοτε στην ενιαία σύνθεση της μουσικής. 

Η παράσταση «Opus» έγινε δεκτή ανάμεσα σε 470 αιτήσεις στο φεστιβάλ χορού «Danse Elargie» που πραγματοποιείται στις 17-18-19 Ιουνίου 2016 στο Théâtre de la Ville στο Παρίσι. 

Κυριακή 17 και Δευτέρα 18.7.2016, Μέγαρο Χορού, Στούντιο, 20:00  

 

4. «ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΒΑΤΗΡΑ»

Η ομάδα «Αμάλγαμα» και η χορογράφος Μαρία Γοργία έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μια ιδιόμορφη γραφή-κριτική στις σύγχρονες συνθήκες, με έργα που διερευνούν ζητήματα ταυτότητας, ιστορίας και φύλου. Το έργο «Στην άκρη του βατήρα» συζητήθηκε έντονα. Διαδραματίζεται σ' ένα χώρο ο οποίος μεταμορφώνεται πότε σε σπίτι, πότε σε πασαρέλα, πότε σε γιαπωνέζικο λουτρό και πότε σε ατμόσφαιρα από έργο του Μπέκετ. Εκεί μια γυναίκα (η εκρηκτική Καλαματιανή περφόρμερ Σάνια Στριμπάκου) κολυμπά ανάμεσα στις αντιφάσεις της, στην αναποφασιστικότητά της και στα αδιέξοδα που, κατά κύριο λόγο, δημιουργεί η ίδια στον εαυτό της. Μέσα από θραυσματικές σκηνές, που φαίνεται να αναφέρονται σε διαφορετικές προσωπικότητες γυναικών, συμπληρώνεται ένα αντιφατικό και πολύμορφο παζλ μιας σύγχρονης γυναίκας που βρίσκεται στο μεταίχμιο. 

Πρόκειται για ένα πολύ έντονα προσωπικό έργο της χορογράφου, που κάνει μια ενδοσκόπηση στην έννοια της κρίσης ως καταρχήν υπαρξιακή - αλλά ταυτοχρόνως κοινωνική, οικονομική, πολιτική, αξιακή και ηλικιακή. Το έργο περιέχει σκηνές διάδρασης με το κοινό.

Τρίτη 19 & Τετάρτη 20.7.2016, Μέγαρο Χορού, Στούντιο, 20:00

 

5. «DROPS OF PEACE»

Το έργο «Drops of Peace» είναι μια διεθνής συμπαραγωγή που θα παρουσιαστεί σε εξωτερικό χώρο - και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο, αν και πρόκειται για κεντρική παράσταση του φεστιβάλ. Συνδυάζει χορό και προβολές κι απευθύνεται σε θεατές όλων των ηλικιών. Οι χορογράφοι Αποστολία Παπαδαμάκη (ομάδα «Quasi Stellar», Ελλάδα), Σοφί Μπουλμπουλιάν (Sophie Bulbulyan, ομάδα «Dk-Bel», Γαλλία) και Λία Χαράκη (ομάδα «Πέλμα», Κύπρος) δημιούργησαν το συγκεκριμένο έργο ως απόηχο του «Drops of Breath»: της πρώτης διεθνώς υποβρύχιας παράστασης χορού... Είναι ένας περίπατος στη φύση, κατά τον οποίο οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν το δικό τους ταξίδι, παρακολουθώντας τους χορευτές να συνθέτουν μνήμες που έχουν καταγραφεί μέσα τους από την υποβρύχια εμπειρία τους. 

Πρόκειται για μια πολυαισθητηριακή παράσταση που αρχίζει ως παιχνίδι και δημιουργείται ειδικά για τον εξωτερικό χώρο που επιλέγεται κάθε φορά (εν προκειμένω, το Πάρκο Σιδηροδρόμων). Συμμετέχουν ερμηνευτές διαφορετικών ηλικιών, εθνοτήτων και σωματικών δυνατοτήτων (με ή χωρίς αναπηρίες), καθώς και οι θεατές. 

Το «Drops of Peace» αποτελεί μέρος του καινοτόμου project «Η Υποβρύχια Καρδιά της Μεσογείου - The Underwater Heart of the Mediterranean»), έργο πολλαπλών δράσεων που επιλέχθηκε από το Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της ΕΕ, για την περίοδο Ιανουάριος 2015 - Μάιος 2016. 

Τρίτη 19.7.2016, Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, 22:00. Είσοδος Ελεύθερη

 

6. «BEHELD» + «NOTTURNINO»

Το ίδιο το όνομα της «Candoco Dance Company» (Can-do-Co[mpany], Καντούκο Ντανς Κόμπανι) συμβολίζει τη θέληση, δηλώνει το «μπορώ». Πρόκειται για μία από τις πιο φημισμένες και πρωτοπόρες ομάδες με μέλη αρτιμελείς και μη χορευτές. Φέτος επισκέπτεται την Καλαμάτα με έργα 2 καταξιωμένων χορογράφων, του Aλεξάντερ Γουίτλεϊ και του Τόμας Χάουερτ. Ακολουθώντας άλλωστε την πρακτική της πρόσκλησης διεθνούς φήμης χορογράφων, η ομάδα έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα υψηλού επιπέδου ρεπερτόριο - ενώ παράλληλα παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα που κάνουν το χορό προσβάσιμο σε όλους. 

- Το «Beheld» του Aλεξάντερ Γουίτλεϊ, ενός κλασικά εκπαιδευμένου χορευτή, εξερευνά τις δυνατότητες αρτιμελών και μη χορευτών, σε μια δουλειά-πρόκληση για το εξαιρετικά απαιτητικό και δεξιοτεχνικό ύφος του χορογράφου. Η μουσική είναι του πρωτοπόρου σύγχρονου βιρτουόζου του πιάνου Νιλς Φραμ, επεξεργασμένη από τον παραγωγό ηλεκτρονικής μουσικής Ρούτχερ Zάντερβελτ. 

- Το «Notturnino» του βραβευμένου χορογράφου Τόμας Χάουερτ εμπνέεται από το ντοκιμαντέρ «Tosca's Kiss» γύρω από τη ζωή τραγουδιστών της όπερας μετά τη λήξη της καριέρας τους. Βασισμένο σε χορογραφικές δομές που στηρίζουν κινητικούς αυτοσχεδιασμούς, αποτελεί μια μοναδική κάθε φορά εμπειρία, που αναδεικνύει το εύθραυστο της ύπαρξης και της ζωής...

Παρασκευή 22.7.2016 / Σάββατο 23.7.2016, Μέγαρο Χορού, Κεντρική Αίθουσα, 20:00

 

7. «EUROPIUM»

Το κεντρικό πρόγραμμα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ολοκληρώνεται με το έργο «Europium». Εδώ η ομάδα «RootlessRoot» της Μεσσήνιας Λίντας Καπετανέα και του συζύγου της Γιόζεφ Φρούτσεκ θέτει το ερώτημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας και -κατά συνέπεια- της δικής μας συλλογικής ταυτότητας. Η παράσταση αυτή «ανήκει» στην Καλαμάτα, καθώς  δημιουργήθηκε εδώ, στο στούντιο του Μεγάρου Χορού - ενώ αυτές τις μέρες ξεκίνησε να παρουσιάζεται στην Ευρώπη και διεθνώς. 

Το έργο δανείζεται το όνομά του από το ασταθές χημικό στοιχείο Ευρώπιο. Με έμμεσες αναφορές στο ναυάγιο της «Μέδουσας» το 1816 στις ακτές της Δυτικής Αφρικής, μετά το οποίο διαδραματίστηκαν περιστατικά κανιβαλισμού πάνω στην αυτοσχέδια σχεδία του πληρώματος, εκφράζει ότι το μέλλον της Ευρώπης και των αξιών της διαφαίνεται οριακό κι αμφίβολο. Σε μια ατμόσφαιρα συσσωρευμένης έντασης, έντονης σωματικότητας, σκηνών διαλόγου με το κοινό, αλλά και χορογραφικών εικόνων, το «Europium» στοχάζεται πάνω στο ασταθές και ρευστό μέλλον όλων μας: πάνω στην ιδιαιτερότητα και τη διαφορά, στις αξίες και τις προσπάθειες προάσπισής τους, αλλά και στις συγκρούσεις που πυροδοτούνται. 

(Συμπαραγωγή και χορηγός περιοδείας: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Συμπαραγωγή: JoJo-Oulu Dance Centre / Oulu City Theater - Φινλανδία). 

Κυριακή 24.7.2016 Μέγαρο Χορού, Κεντρική Αίθουσα, 22:00


NEWSLETTER