Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016 20:34

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής: H μουσική ως κοινή γλώσσα πολιτισμού 

Γράφτηκε από την

«H Ευρώπη χρειάζεται ψυχή που μόνο ο πολιτισμός μπορεί να τη προσφέρει»... Aυτή δεν ήταν απλώς μια σκέψη της Μελίνας Μερκούρη που εκφράστηκε το 1983 εγκαινιάζοντας τον θεσμό των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, αλλά μια σκέψη που πήρε σάρκα και οστά, με την Αθήνα να είναι η πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985. 

Η χρήση της λέξης «σκέψη» παραπάνω, μόνο τυχαία δεν θα μπορούσε να είναι, αφού η τελευταία αυτή, δύναται να ισχυριστεί κάποιος ότι, απαντά στην ίδια την ουσία του πολιτισμού ως έννοια. Ο πολιτισμός ταυτίζεται με τη σκέψη και τη συνεχή αναζήτησή της, δεν είναι μία κατάσταση αλλά μία αδιάλειπτη και συνεχής κίνηση. Η σκέψη, άλλωστε, είναι και οφείλει να είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό που διέπει έναν άνθρωπο. 

Eτσι, ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης γεννήθηκε στην Ελλάδα και καθιερώθηκε, κατόπιν της πρότασης της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 1985, ως διακυβερνητική πρωτοβουλία.

Η Αθήνα, ως πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985, υποδέχτηκε διάφορες καινοτόμες πολιτιστικές δράσεις, λόγω του τίτλου που έφερε. Μία από αυτές ήταν η Γιορτή της Μουσικής. Η Ημέρα της Μουσικής ξεκίνησε να γιορτάζεται στο Παρίσι το έτος 1982 και η πρωτοβουλία ανήκε στον τότε υπουργό Πολιτισμού Ζακ Λανγκ. Η ελληνική πρωτεύουσα, συγκεκριμένα, ήταν η πρώτη πόλη στην οποία ταξίδεψε ο εν λόγω θεσμός εκτός Γαλλίας. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, η Ημέρα της Μουσικής έφτασε να είναι ένας πραγματικός πολιτιστικός θεσμός, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης. 

Πολλά τα μουσικά δρώμενα που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας τόσο από επαγγελματίες όσο και από ερασιτέχνες μουσικούς, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο επικοινωνούν αφιλοκερδώς κυρίως στο ευρύ κοινό τη μουσική τους… τέχνη, ανταλλάσσοντας παράλληλα ιδέες και απόψεις περί μουσικής, τέχνης και πολιτισμού εν γένει. Μία ολόκληρη πόλη ξεσηκώνεται στο πλαίσιο της Ημέρας της Μουσικής με όλους τους δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, θέατρα, να παίρνουν ζωή μέσα από νότες, μελωδίες και ήχους. 

Ετσι, με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται μια πολιτιστική ανταλλαγή που δύναται να επηρεάσει, να παρακινήσει και, φυσικά, να εμπνεύσει. Η πολιτιστική ανταλλαγή, άλλωστε, συγκεντρώνεται στην ιδέα ότι ο άνθρωπος ή μια ομάδα υιοθετεί στοιχεία από την κουλτούρα, τις αξίες, την ιδεολογία ακόμη και τη συμπεριφορά ενός άλλου ή άλλων πολιτισμών. Οι πολιτιστικές ανταλλαγές συμβάλλουν στην άμβλυνση των αντιθέσεων και διαφορών και στην ανάπτυξη κοινής συνείδησης μεταξύ των ομάδων ή των ατόμων που αποτελούν την κοινωνία, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως χάνουν την πολιτισμική τους ιδιαιτερότητα.

Η μουσική είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του πολιτισμού, είναι ένας τρόπος έκφρασης, μια μορφή επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων που μπορεί να μην μιλούν την ίδια γλώσσα, μπορούν, όμως, να χρησιμοποιήσουν ως γλώσσα τους τη... μουσική. Για τον παραπάνω λόγο, είναι πολύ σημαντικό η Γιορτή της Μουσικής να εντάσσεται στα πολιτιστικά δρώμενα μιας πόλης. 

Γραφείο Υποψηφιότητας KALAMATA:21