Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 17:12

Συναυλία και “Αντιγόνη” στην Αρχαία Μεσσήνη 

Γράφτηκε από την

Οι Φίλοι του Μουσείου "Τάκη Κατσουλίδη" οργανώνουν με τη συμμετοχή του Δήμου Μεσσήνης δύο εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο στην Αρχαία Μεσσήνη: Αυτό το Σάββατο και ώρα 8.30 μ.μ., η Μικτή Χορωδία του Ωδείου Kodaly και η Μικρή Ορχήστρα, παρουσιάζουν πέντε αιώνες χορωδιακής μουσικής από την Ευρώπη.

Το Σάββατο 9 Ιουλίου και ώρα 8.30 μ.μ., προβάλλουν "Αντιγόνη" με το Teatro Olympico Vicenza σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου. Χθες, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Γεωργακόπουλος, ο πρόεδρος των Φίλων του Μουσείου "Τάκη Κατσουλίδη" Δημήτρης Δημητρόπουλος και η πρόξενος επί τιμή της Ιταλίας Μαργαρίτα Μποβιτσέλη, μίλησαν για τις δύο αυτές εκδηλώσεις.  

Για την πρώτη εκδήλωση με τίτλο "Πέντε αιώνες χορωδιακής μουσικής", ο Δημ. Δημητρόπουλος είπε ότι περιλαμβάνει τραγούδια θρησκευτικά και κοσμικά των Gasparini, Palestrina, Monteverdi, Mendelssohn και άλλων, αλλά και Αλκη Μπαλτά και Γιάννη Κωνσταντινίδη (δημοτικά), σε 6 διαφορετικές γλώσσες. Το κλείσιμο της βραδιάς θα γίνει με τη Μικρή Λειτουργία του Mozart στην οποία θα συμμετέχει και η Μικρή Ορχήστρα Εγχόρδων. Διευθύνει ο Μιχάλης Πατσέας, ο οποίος θα μεταφέρει στα ελληνικά τους στίχους των τραγουδιών. «Πρόκειται για μια πλήρως κατανοητή διαδικασία με εκπληκτικές φωνές. Εχουν συμμετάσχει σε εκδηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού, στη Στοά Αττάλου, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στο Μέγαρο Μουσικής και αλλού. Ο διευθυντής Μιχάλης Πατσέας, μαέστρος, μουσικοπαιδαγωγός, δικηγόρος έχει διευθύνει χορωδίες στην Ελλάδα και την Ουγγαρία. Εχει συνεργαστεί με διάσημες ορχήστρες στο Μέγαρο, στο Ηρώδειο, στην Επίδαυρο. Είναι πτυχιούχος Μουσικής της Βιέννης και το Ινστιτούτο Kodaly της Βουδαπέστης», ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο στις 7.30 μ.μ. λεωφορεία θα αναχωρήσουν από την κεντρική πλατεία της Μεσσήνης για την Αρχαία Μεσσήνη, για να μπορέσουν να πάνε και όσοι δεν έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο. 

Για την δεύτερη εκδήλωση μίλησε η Μ. Μποβιτσέλη. Πρόκειται για κινηματογραφημένη παράσταση του αρχαίου δράματος "Αντιγόνη", που ανέβηκε στην Ιταλία με Ιταλούς ηθοποιούς με ελληνικούς υπότιτλους. Παίζουν οι Γκαλατέα Ράντσι, Πίνο Μίκολ, Βιτσέντσο Μποτσιαρέλλι, Μάρκο Μπρανκάτο κ.ά., ενώ κορυφαίος στο χορό είναι ο Τάσος Δήμας από τους μεγάλους ηθοποιούς του θεάτρου "Αττις". Ο σκηνοθέτης Θ. Τερζόπουλος επηρεασμένος από τον Μπρεχτ κάνει σωματικό θέατρο.

Ν.Κ.