Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016 17:39

Ρέκβιεμ για την Κηπούπολη Ι Στέφανος Κουνιάδος

Γράφτηκε από την
Ρέκβιεμ για την Κηπούπολη Ι Στέφανος Κουνιάδος

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, που αναρτήθηκε στις 24 Αυγούστου στην ιστοσελίδα του δήμου, εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την πολεοδόμηση της Κηπούπολης.

Με τα πιο κάτω λόγια της ανακοίνωσης του Δήμου Καλαμάτας, που περιέχουν μια «βαθιά ικανοποίηση» της Δημοτικής Αρχής, εξαφανίζεται ένα σημαντικό, το σημαντικότερο, κομμάτι πρασίνου της Καλαμάτας στην καρδιά της πόλης και μοναδικός εναπομείναν πνεύμονας, και αυτό ικανοποίησε και χαροποίησε τη σημερινή Δημοτική Αρχή που το επιδίωξε και φυσικά σε όσες προηγούμενες Δημοτικές Αρχές που το ξεκίνησαν και το προώθησαν:

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Διάταγμα για την Κηπούπολη στις 24 Αυγούστου 2016. Χθες, Τρίτη 23 Αυγούστου 2016, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο εγκρίνεται η πολεοδομική μελέτη της Κηπούπολης Καλαμάτας. Για την πράξη εφαρμογής υπάρχει μελετητής και πολύ γρήγορα θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία”.

Ενα – ένα τα πράσινα εναπομείναντα σημεία της πόλης γίνονται μπετά, αλλάζοντας χρήση εσαεί στους αιώνες. Επομένως το νέο όνομα της Κηπούπολης θα πρέπει να είναι Μπετούπολη ή Μπετονένια Κηπούπολη ή όπως αλλιώς θα θέλατε να ονομάζεται.

Με ποια στρατηγική μελέτη επιπτώσεων προχώρησε αυτή η καταστροφή; Πώς δέχτηκε το αρμόδιο όργανο του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας αυτήν την καταστροφή;

Οταν πρόεδρος του ΣτΕ ήταν ο αγωνιστής για τη σωτηρία του περιβάλλοντος κ. Μιχάλης Δεκλερής, ακόμη και για την αλλαγή χρήσης για ένα δρομάκι μέσα σε μια πόλη απαιτούνταν μια συνολική Μελέτη Επιπτώσεων, πώς σήμερα χωρίς ενοχές καταστρέφεται ένας πνεύμονας της πόλης χωρίς να μιλήσει κανένας; 

Ετοιμάζεται, λοιπόν, η κηδεία μιας περιοχής που ως χθες άντεξε στο πέρασμα του χρόνου, χωρίς κόσμο. Το μνημόσυνο θα γίνει όταν θα έχει χτιστεί και παρόντες τότε θα είναι όλοι οι Καλαματιανοί και όσοι την αγάπησαν, γιατί θα καταλάβουν τι έχασαν, βέβαια «χωρίς συγγνώμη και άφεση αμαρτιών».

Τι πρέπει να κάνουμε, έστω και την τελευταία στιγμή:

1. Να αποσυρθεί το ΠΔ λόγω αλλαγής των κλιματικών δεδομένων της Καλαμάτας.

2. Να αποζημιώσουμε αδρά όλοι οι Καλαματιανοί τους ιδιοκτήτες για τις περιουσίες τους.

Αν δεν γίνουν δεκτές αυτές οι δύο προτάσεις. Που δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα λόγω της καταστροφικής αναπτυξιακής μανίας των κρατούντων αλλά και της αδιαφορίας, τουλάχιστον, των περιοίκων. 

Να ζητήσουμε από το δήμο να καταγράψει τις σημερινές θερμοκρασίες της περιοχής πριν γίνει μπετόν για να τις συγκρίνουν, αυτή και η επόμενη και επόμενες γενιές, με τις τότε θερμοκρασίες, για να διαπιστώσουν το μέγεθος της καταστροφής, «κατόπιν εορτής» βέβαια.

Η ανθρώπινη «αρπακτικότητα» δυστυχώς καταστρέφει και με Προεδρικό Διάταγμα, τον τελευταίο πράσινο πνεύμονα της πόλης, που επέζησε ακόμη και μετά την επιδρομή του Ιμπραήμ. 

2016 έτος «αναπτυξιακής καταστροφής» εν μέσω μιάς καταστροφικής οικονομικής κρίσης, ενός πράσινου πνεύμονα, που όλοι θα έπρεπε να έχουμε συμβάλει να εξαγοραστεί για διασωθεί με χρηματική συμμετοχή όλων των Καλαματιανών, από το υστέρημα τους /μας, αποζημιώνοντας τους ιδιοκτήτες και με το πάρα πάνω για την απόκτηση αυτού του ανεκτίμητου θησαυρού της πόλης.

Ολες οι Δημοτικές Αρχές που συνέργησαν σε αυτήν την καταστροφή θα είναι υπόλογες σε όλες τις υπόλοιπες γενιές της πόλης της Καλαμάτας. 

Επίσης υπόλογος είναι η Περιφερειακή Διοίκηση και φυσικά το ίδιο το κράτος με τις Υπηρεσίες του, που «φροντίζουν» για το καλό των κοινωνιών και την ευζωία των κατοίκων τους! 

Εξ ίσου υπόλογοι θα είναι και όσοι σιώπησαν σε αυτήν την καταστροφή. 

Η κλιματική αλλαγή επελαύνει και η Καλαμάτα θα είναι από τις πρώτες, κυριολεκτικά η πρώτη, μεγάλη αστική πόλη της Ελλάδας, που θα αναστενάζει και από αυτήν την ανεπανόρθωτη καταστροφή που επέρχεται.

Τη μεγαλύτερη ευθύνη βέβαια την έχει και θα την έχει εσαεί η παρούσα Δημοτική Αρχή και όσοι από το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισαν αυτήν την καταστροφή, ενώ γνωρίζουν ότι βρισκόμαστε στον αστερισμό της καταστροφικής Κλιματικής Αλλαγής.

 

Στέφανος Λεων. Κουνιάδος

Ενας μη Καλαματιανός, ήδη δημότης αυτής της πόλης, που πονά και θλίβεται για την καταστροφική μανία όσων κυβερνούν αυτήν την όμορφη, ακόμα, πόλη, θεωρώντας την καταστροφή «ανάπτυξη» και τη Γη ως εργαλείο «ανάπτυξης», ενώ τα εργαλεία τους οδηγούν την πόλη στην «κατάντια».

 

 

 


NEWSLETTER