Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016 20:23

Απαιτούνται διευκρινίσεις και όχι πανηγύρια

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Θετική για την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η εξέλιξη με την ομόφωνη έγκριση του νέου ΠΕΣΔΑ από το ΦοΔΣΑ. 

Ωστόσο, υπάρχουν εκκρεμότητες και ασάφειες, αβεβαιότητα, όπως εκτίμησε ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, καθώς «μπήκαν όλα μέσα σε αυτή την απόφαση». Ικανοποιήθηκαν όλοι και νιώθουν όλοι δικαιωμένοι, εξαιτίας αυτής της ασάφειας και της αβεβαιότητας.

Απαλείφθηκαν, λέει, όλες οι αναφορές σε ΣΔΙΤ. Και αν επιλεγεί τελικά η ΣΔΙΤ της Περιφέρειας με τις τροποποιήσεις από τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και ΤΕΡΝΑ, πώς θα τη βαφτίσουμε; Θα της αλλάξουμε όνομα; Απαλείφτηκαν, λέει, οι αναφορές στην ακριβή χωροθέτηση των κεντρικών μονάδων (Καλλιρρόη, Παλαιόχουνη, Σκάλα, Σπαθοβούνι, Νέα Κίος). Δηλαδή, υπάρχει αμφισβήτηση για τη Σκάλα της Λακωνίας, όπως υπάρχει για την Καλλιρρόη και δεν το ξέρουμε; Μάλλον κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, αφού κάτι τέτοιες απαλείψεις για τα μάτια του κόσμου φαίνεται να είναι.

Ολα αυτά θέλουν διευκρινίσεις, πρέπει να ξεκαθαρίσουν και η κυβέρνηση πρέπει να πάρει, επιτέλους, την ευθύνη που της αναλογεί. Γιατί είναι φανερό ότι ο ένας πάει να ρίξει την ευθύνη στον άλλον. Η κυβέρνηση στους δημάρχους και οι δήμαρχοι στην κυβέρνηση. Και αυτό θα γίνει πιο έντονο, όταν θα έρθει η ώρα για το λογαριασμό. Οταν θα κληθούν τα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίσουν για την αύξηση των δημοτικών τελών, για να πληρώσουν την ΤΕΡΝΑ. Γιατί η μεσοσταθμική τιμή θα είναι 69 ευρώ τον τόνο χωρίς τη μεταφορά και χωρίς το ΦΠΑ.

Μόνο ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης επιμένει στον κόσμο του και το επανέλαβε και χθες ότι «σύμφωνα με την υλοποίηση του σχεδίου μας οι δημοτικές αρχές θα πρέπει να μειώσουν τα δημοτικά τέλη». Τα δημοτικά τέλη που λόγω της ντροπής των χωματερών, είναι από μηδενικά έως ελάχιστα. Τώρα το πώς θα μειωθεί το μηδέν και το ελάχιστο, μόνο ο περιφερειάρχης το ξέρει. Ας το πει και στους δημάρχους που ετοιμάζονται για τη δύσκολη απόφαση.

Και για να σοβαρευτούμε, θα επανέλθω στη δήλωση του δημάρχου Καλαμάτας πως «από δω και πέρα έχουμε έναν ανηφορικό δρόμο, έναν αγώνα. Να μη θεωρεί ο κόσμος ότι τελειώσαμε με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο». Και αυτή η κατάσταση δεν είναι για πανηγύρια και θριαμβολογίες.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016 17:18