Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016 23:53

Αμαρτωλή ιστορία, αλλά κανείς δεν ευθύνεται

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αμαρτωλή ιστορία, αλλά κανείς δεν ευθύνεται

 

Είναι προκλητική και αμαρτωλή αυτή η ιστορία με τα δεματοποιημένα σκουπίδια στον Αγιο Νικόλαο της Πύλου. Απ’ όταν φράκαρε ο χώρος από τα δέματα και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για τη μεταφορά και τη διαχείρισή τους, γεννώνται ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί και υπάρχουν ευθύνες που δεν έχουν αποδοθεί.

Αλήθεια, ποιος ήταν υπεύθυνος για τη μεταφορά και τη διαχείρισή τους, η αιρετή Περιφέρεια ως διάδοχος της κρατικής ή ο ΦΟΔΣΑ; Και γιατί ο ένας φορέας δεν πίεζε τον άλλον να κάνει τη δουλειά του, να επιτελέσει το καθήκον του; Γιατί δεν αποδόθηκαν οι ευθύνες που έπρεπε και τα δέματα βρόμισαν τον τόπο; Γιατί ο Δήμος Πύλου - Νέστορος δεν πίεσε και δεν έκανε "επανάσταση" για να φύγουν τα δέματα;

Πολιτικές σκοπιμότητες, πρακτικές καλών δημοσίων σχέσεων από πολιτικά πρόσωπα προερχόμενα από τον ίδιο κομματικό χώρο, που "πλήρωσαν" και "πληρώνουν" με τη βρόμα από τις φωτιές, ο τόπος και οι άνθρωποί του.

Απλά, με αφορμή την τελευταία φωτιά, να υπενθυμίσω, μέρος των ρεπορτάζ της "Ε", στη μεγάλη φωτιά στη χωματερή του Αγίου Νικολάου τον Ιούνιο του 2014.

Στις 3 Ιουνίου 2014, έγραφε η "Ε": «Τοξικός καπνός από τη φωτιά που έπιασαν οι μπάλες των σκουπιδιών στον Αγιο Νικόλαο, σκέπασε χθες την Πυλία, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και των τουριστών που βρίσκονται στην περιοχή. Η πυρκαγιά έφερε στο προσκήνιο για μια ακόμα φορά το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, που παραμένει άλυτο επειδή δεν μπορούν να συνεννοηθούν δήμοι, Περιφέρεια και κυβέρνηση». 

Μια μέρα μετά: «Μήνυση για δολιοφθορά κατέθεσε ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, με αφορμή την προχθεσινή πυρκαγιά που έκαψε 200 τουλάχιστον στρέμματα θαμνώδους δασικής έκτασης και φέρεται να ξεκίνησε από το χώρο των δεματοποιημένων σκουπιδιών του δήμου στον Αγιο Νικόλαο. Ωστόσο, ο δημότης Ηλίας Κανάκης, εκλεγμένος ως επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, υπέβαλε μήνυση κατά του δήμου, της Περιφέρειας και κατά παντός υπευθύνου, αναφέροντας ότι η φωτιά ξεκίνησε από το χώρο συγκέντρωσης των σκουπιδιών, ενώ κατήγγειλε πως ο δεματοποιητής δε λειτουργεί».

Τέλος, στις 5 Ιουνίου: «Η Πυροσβεστική δεν γνώριζε ότι ο δεματοποιητής στον Αγιο Νικόλαο της Πύλου δε λειτουργούσε. Δεν είχε ενημερωθεί από το Δήμο Πύλου - Νέστορος ότι εκεί γινόταν ανεξέλεγκτη διαχείριση απορριμμάτων και ουσιαστικά λειτουργούσε σκουπιδότοπος, αντί να γίνεται ελεγχόμενη διαχείριση. Αυτό τονίζει στην "Ε" ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, πύραρχος Κυριακούλης Κυριακουλέας».

 

Και όμως, για όλα αυτά, κανείς δε φταίει.


NEWSLETTER