Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016 16:02

Το πακέτο Γιούνκερ μπορεί να είναι η λύση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Το πακέτο Γιούνκερ μπορεί να είναι η λύση

Στασιμότητα και παγωμάρα για το σημαντικό έργο του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος. Μετά την αναβολή της δημοπρασίας της 4ης εργολαβίας, καμία συζήτηση, καμία αναφορά. Και ας μιλάμε για ένα από τα πιο σημαντικά οδικά έργα της χώρας, για το οποίο, τουλάχιστον σε επίπεδο λόγων και διακηρύξεων, υπάρχει έντονο κυβερνητικό ενδιαφέρον.

Η απραξία του τελευταίου διαστήματος προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία, καθώς φέρονται σταματημένες και οι διαδικασίες για τα 3 τμήματα που δημοπρατήθηκαν και για τα οποία υπάρχει ανάδοχος. Οι πληροφορίες θέλουν τις συμβάσεις όχι μόνο να μην έχουν πάει για υπογραφή, αλλά να μην έχουν πάει ούτε καν για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η κυβέρνηση δήλωσε κι έδειξε αποφασισμένη να υλοποιήσει το έργο, σπάζοντάς το σε 8 εργολαβίες. Ρίσκαρε, έβαλε στοίχημα - πρόκληση, αλλά δε φαίνεται να το στηρίζει.

Οπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και καθώς υπάρχει σε εκκρεμότητα η τροποποίηση της μελέτης σε σημαντικό σημείο της διαδρομής, η προοπτική δεν είναι αισιόδοξη. Οι καθυστερήσεις, οι ολιγωρίες και οι αναβολές μεγαλώνουν τον προβληματισμό και την ανησυχία για την υλοποίηση του έργου.  Και αναφερόμαστε σε εργολαβίες που θέλουν 4 χρόνια για να ολοκληρωθούν, αν καταφέρουν και συνεννοηθούν και συντονιστούν μεταξύ τους, χωρίς τις παρατάσεις που είναι ο κανόνας για όλα τα έργα της χώρας.

Μήπως με όλα αυτά ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να αξιολογήσει τα πράγματα, να επανεξετάσει τη στάση της και να αλλάξει ρότα; Μήπως πρέπει να εγκαταλείψει τις 8 εργολαβίες και την υλοποίηση του έργου με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ του υπουργείου Υποδομών και να δει την προοπτική της ένταξης και της χρηματοδότησης από το πακέτο Γιούνκερ; Και μέσα σε αυτή την προοπτική να συμπεριλάβει και την πρότασή της για συνδυασμένες μεταφορές στη διαδρομή Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα, με το σιδηρόδρομο, την κανονικοποίηση και την αναβάθμιση της υφιστάμενης γραμμής, αλλά και την ανάπτυξη λιμανιών της περιοχής;

Το αδιέξοδο που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί, μπορεί να αποβεί ευεργετικό. Με ευελιξία και αλλαγή ρότας η προοπτική υλοποίησης και ολοκλήρωσης της Ολυμπίας Οδού από την Πάτρα έως την Τσακώνα μπορεί να γίνει πιο εφικτή. Η ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ πρέπει να εξεταστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να διεκδικηθεί με πρόγραμμα και σχέδιο.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 17:33

NEWSLETTER