Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 23:00

Ταξίδι στ’ αστέρια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ταξίδι στ’ αστέρια

 

Για πολλά χρόνια, στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου συντελείται ένα κορυφαίο επιστημονικό πείραμα, μια ερευνητική προσπάθεια παγκοσμίου επιπέδου και εμβέλειας, για την οποία ελάχιστοι γνωρίζουν κι ακόμα πιο ελάχιστοι ενδιαφέρονται.

Ο λόγος γίνεται για το υποθαλάσσιο τηλεσκόπιο έρευνας των νετρίνων «Νέστωρ» (NESTOR), στην περιοχή του φρέατος των Οινουσών, που είχε αρχίσει να κατασκευάζεται με πρωτοβουλία του καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λεωνίδα Ρεσβάνη.

Εντάξει, οι συνθήκες στη χώρα μας, ιδίως μετά την εκδήλωση της κρίσης, δεν είναι οι προσφορότερες για την επιστημονική έρευνα, αφού οι πιστώσεις για αυτή δίνονται -όταν δίνονται- με το… σταγονόμετρο. Ωστόσο, το πείραμα αυτό ποτέ δεν βοηθήθηκε ουσιαστικά, ενώ η αξιοποίησή του, ενδεχομένως, ως πόλου έλξης επιστημονικού συνεδριακού τουρισμού στην περιοχή της Μεσσηνίας -και κατ’ επέκταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου- παρέμεινε στα αζήτητα.

Κατά τ’ άλλα, έχουμε τις μεγαλόστομες δηλώσεις που κατά καιρούς προκύπτουν -παλιότερα από τις νομαρχιακές και εδώ και κάποια χρόνια από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση- περί «συγκριτικών πλεονεκτημάτων» της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των «άοκνων προσπαθειών ανάδειξής τους».

Μέχρι και διαστημική πύλη στην Καλαμάτα ονειρεύεται η Περιφέρεια -πιέζει μάλιστα την Πολιτεία να δημιουργήσει άμεσα Εθνικό Οργανισμό Διαστήματος για να προωθήσει την υλοποίηση του εν λόγω οράματος.

Μακάρι και η Πολιτεία και η Περιφέρεια να τα καταφέρουν στο συγκεκριμένο θέμα. Ομως, τι έκαναν και οι δυό τους, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, για να στηρίξουν τη συνέχιση του πειράματος με τα νετρίνα, που παλεύει με νύχια και δόντια να μείνει ζωντανό; Εχουν ρωτήσει, έχουν μάθει, έχουν ενδιαφερθεί για αυτό το τόσο σημαντικό κεφάλαιο για τον τόπο μας; Ή μήπως, επειδή η ψηφίζουσα μάζα δεν κατανοεί το αντικείμενο της συγκεκριμένης έρευνας, θεωρούν ότι η ενασχόλησή τους με την ενίσχυση του πειράματος δεν πρόκειται να φέρει ψήφους;


NEWSLETTER