Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016 18:07

Ιεράρχηση των έργων με διαφάνεια και συμμετοχή

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο κατασκευής υπόγειας σήραγγας στην Αρκαδική Πύλη, προϋπολογισμού 6,3 εκ. ευρώ.

Σε άλλες εποχές θα ήταν σημαντική είδηση, καθώς θα μιλούσαμε για ωριμότητα και θα ετοιμαζόμασταν για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Θα τονίζαμε τη μεγάλη του σημασία για την προστασία της Αρκαδικής Πύλης και δεν θα ασχολούμασταν καν με το μεγάλο ύψος του προϋπολογισμού του.

Ομως, αυτό το έργο φαίνεται πως θα περιμένει για πολύ. Η μελέτη θα παραμείνει στα συρτάρια. Γιατί προηγούνται άλλα έργα, τα οποία έχουν μελέτες και τεύχη δημοπράτησης εδώ και χρόνια. Εργα παρά τις υποσχέσεις για ένταξη και δημοπράτηση, παρέμειναν στα λόγια. Αλλά και αυτά δεν είναι σίγουρο πως θα γίνουν με το νέο ΕΣΠΑ, παρότι έχουν χαρακτηριστεί έργα - σημαίες και θα έπρεπε να έχουν γίνει ή τουλάχιστον να έχουν ξεκινήσει από το ΕΣΠΑ που έληξε.

Είναι ο δρόμος από τη Μεσσήνη έως την Εύα και τη Λάμπαινα και από κει μέχρι την Αρχαία Μεσσήνη, που προέχουν. Είναι ο δρόμος πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, που παραμένει στενός κι επικίνδυνος και δεν συμβάλλει στην ανάδειξη του χώρου και στην προσέλκυση επισκεπτών. 

Θα το τονίσουμε και πάλι: Επειδή το νέο ΕΣΠΑ έχει συγκεκριμένα και περιορισμένα χρήματα και η Μεσσηνία διαθέτει αρκετά σημαντικά οδικά έργα με μελετητική ωριμότητα, επιβάλλεται να γίνει ιεράρχηση και να προταχθούν τα πιο σπουδαία, αυτά για τα οποία κανείς δεν αμφισβητεί την προτεραιότητά τους. 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία και να συγκαλέσουν σύσκεψη με τη συμμετοχή των δημάρχων του νομού. Και κει να μπουν τα έργα επί τάπητος και με διαφάνεια, με τρόπο καθαρό και αναμφισβήτητο να γίνει η ιεράρχηση. Η διεκδίκηση της ένταξης των έργων πρέπει να είναι υπόθεση όλων, πέρα από τοπικιστικά και ψηφοθηρικά κριτήρια.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016 16:21