Τετάρτη, 25 Μαϊος 2016 22:07

Οι προκλήσεις στην υγεία μακριά από κομματικές σκοπιμότητες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οι προκλήσεις στην υγεία μακριά από κομματικές σκοπιμότητες

Η προχθεσινή επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στο Νοσοκομείο Καλαμάτας μπορεί να προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις, θετικές αλλά κι επιθέσεις από την αντιπολίτευση (Χριστοφιλοπούλου), όμως έθεσε προκλήσεις και στοιχήματα στο χώρο της υγείας. Και σε ζητήματα τοπικού - περιφερειακού ενδιαφέροντος, καθώς και ευρύτερα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον ελληνικό πληθυσμό.

Το πρώτο και πολύ σημαντικό είναι το όραμα της διοίκησης του Νοσοκομείου Καλαμάτας να γίνει περιφερειακό, «να διαδραματίσει ευρύτερο ρόλο υγειονομικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», όπως χαρακτηριστικά προκάλεσε ο διοικητής τον υπουργό. «Οι οδικοί άξονες το επιβάλλουν. Η Πελοπόννησος έχει ανάγκη από νοσοκομείο πιλότο, σημείο υγειονομικής αναφοράς», διευκρίνισε. Και το αίτημα αυτό στηρίζεται σε λογικές βάσεις, στις πρωτοποριακές και πιλοτικές δράσεις που έχει πετύχει το Νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, αξιοποιώντας τα χρήματα του ΕΣΠΑ.

Το δεύτερο είναι το προσωπικό, που αφορά την υγεία σε όλη τη χώρα. «Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε προσωπικό μετά από χρόνια στο νοσοκομείο», επεσήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ, για τους επικουρικούς γιατρούς. Και κάλεσε τον υπουργό «να δούμε και μόνιμες προσλήψεις». Ακόμα, έθεσε το θέμα της αναδιάρθρωσης των κέντρων υγείας, μετά τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Στάθηκε, όμως, και στο σοβαρό ζήτημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενημερώνοντας ότι στην Καλαμάτα υπάρχει ένα ωραίο κτηριακά πρώην ΙΚΑ, ιδιόκτητο, το οποίο προσλαμβάνει επικουρικούς γιατρούς. Και ζήτησε και εδώ τη στελέχωση και με μόνιμους γιατρούς.

Ο υπουργός είχε αποδεχθεί τη μείζονα σημασία των δομών του πρώην ΙΚΑ, σημειώνοντας ότι «θέλουμε να λειτουργήσει η πρωτοβάθμια περίθαλψη, για να ανακουφίσει τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων».

Αυτά είναι τα στοιχήματα και οι προκλήσεις για την υγεία, για να δει καλύτερες υπηρεσίες ο κόσμος, που στηρίζεται στο δημόσιο, στο εθνικό σύστημα υγείας. Και για να γίνουν πραγματικότητα προέχει η εξαφάνιση της διαπλοκής και της διαφθοράς στο χώρο της υγείας, πέρα από κομματικές σκοπιμότητες και ψηφοθηρικές εντυπώσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Μαϊος 2016 17:19

NEWSLETTER