Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016 17:30

Ο σεβασμός της φύσης και τα αντιπλημμυρικά έργα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ηταν πραγματικά πρωτόγνωρο φυσικό φαινόμενο αυτό που συνέβη το Σάββατο στη Μεγαλόπολη. Τόσο νερό με τέτοια ένταση και διάρκεια και με χαλάζι, μάλιστα, δεν είχε ξαναπέσει τα τελευταία 70 χρόνια στην περιοχή.

Το επιβεβαιώνουν τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών για το τεράστιο ύψος της βροχής σε τόσο λίγη ώρα.

Ομως, όπως διαπιστώσαμε το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σπίτια, σε περιουσίες ανθρώπων, σημειώθηκε στην περιοχή γύρω από τη λαϊκή αγορά, όπου ένα παλιό ρέμα έχει γίνει και λειτουργεί σα δρόμος. Μάλιστα, το ρέμα -δρόμος κόβεται από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς την Καλαμάτα, τη μία έξοδο της πόλης και συνεχίζεται στην απέναντι πλευρά σαν κανονικό, επιφανειακό ρέμα.

Η ανθρώπινη παρέμβαση που έκανε το θαύμα της και πάλι, ήταν η αιτία της μεγαλύτερης ζημιάς στο πρωτοφανές φυσικό φαινόμενο που βίωσε η Μεγαλόπολη.

Το παραδέχθηκε και ο δήμαρχος Διονύσης Παπαδόπουλος, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, ανέφερε ότι «δεν έχουμε προβλήματα στη ρυμοτομία, παρά μόνο σε 2 - 3 σημεία, σε παλιά περάσματα ρεμάτων» και σημείωσε: «Το ρέμα κέρδισε τα παλιά δικαιώματά του και δημιούργησε προβλήματα. Ηρθε η ώρα τα 2 - 3 σοβαρά προβλήματα με τα ρέματα να τα δούμε και να τα λύσουμε. Με το πάθημα αυτό ήρθε η ώρα να δώσουμε χρήματα για να διευθετήσουμε αυτούς τους χώρους».

Το πάθημα ήταν σκληρό, αμείλικτο, καθώς οδήγησε σε καταστροφές, σε ζημιές περιουσιών και ανθρώπινο πόνο. Η φύση εκδικείται την ανθρώπινη εκμετάλλευση και απληστία.

Ηρθε η ώρα να αφήσουμε τα λόγια και τις διαπιστώσεις κατόπιν εορτής, μετά το κακό και να αντιστρέψουμε την πραγματικότητα που μας προσβάλλει ως κοινωνία.

 

Ο Δήμος Μεγαλόπολης έπαθε, δυστυχώς, κι οφείλει να μάθει, να παρέμβει άμεσα και να επαναφέρει την τάξη. Να αποκαταστήσει το ρέμα στο πιο ευαίσθητο σημείο της πόλης με την υλοποίηση ενός μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου. Τα χρήματα υπάρχουν και είναι από το λιγνιτόσημο.  Ηρθε η ώρα αυτός ο σημαντικός πόρος να χρηματοδοτήσει έργα ουσίας, ασφάλειας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Ο σεβασμός της φύσης και τα αντιπλημμυρικά έργα, τώρα που οι κλιματικές συνθήκες έχουν αλλάξει, πρέπει να είναι έργα προτεραιότητας για τις δημοτικές αρχές.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016 15:46