Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016 20:29

Τα πανηγύρια και ο χαβαλές χρειάζονται οργάνωση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τα πανηγύρια και ο χαβαλές  χρειάζονται οργάνωση

Η διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας» στην Καλαμάτα μετατρέπεται χρόνο με το χρόνο στο μεγάλο πανηγύρι της Νότιας Πελοποννήσου.

Με τη συγκεκριμένη εκδήλωση κλείνει η περίοδος του καλοκαιριού και ξεκινούν τα πανηγύρια παλαιού τύπου στις μικρότερες πόλεις της Μεσσηνίας. Κλείνει, δηλαδή, ένας κύκλος και ανοίγει ένας άλλος. Η συγκεκριμένη βραδιά αποτελεί ένα νέο τοπικό χρονικό ορόσημο. Το συγκεκριμένο πανηγύρι, όπως και κάθε πανηγύρι, πετυχαίνει εφόσον εξυπηρετεί ανάγκες του λαού. Δεν διατάσσεται, δηλαδή, ούτε δημιουργείται μέσα από αποφάσεις. Προκύπτει μέσα από συγκυρίες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές. Αυτό συμβαίνει πάντοτε, αυτό έχει συμβεί και με τη «Λευκή Νύχτα» της Καλαμάτας.

Τα υπογραμμίζουμε όλα τα παραπάνω για να σταματήσουμε να ασχολούμαστε, όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, με διάφορους ελιτίστικους αφορισμούς στο όνομα δήθεν του «λαού που πεινάει» ή «στενάζει κάτω από τα μνημόνια». Η δημοτική αρχή Νίκα αξιοποίησε τη συγκυρία και της «έκατσε» η συγκεκριμένη εκδήλωση γιατί, προφανώς, έχοντας αισθητήριο, έδωσε στον λαό αυτό που ήθελε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Οπως κάποιοι άλλοι πούλησαν αντιμνημονιακό χαρτοπόλεμο ο οποίος αγοράστηκε ως φάρμακο του… Καματερού. Ο λαός θέλει να ελπίζει σε μαγικές και θεόσταλτες λύσεις, ενώ ταυτόχρονα ψάχνει ευκαιρίες για εύκολη και φθηνή ψυχαγωγία. Δεν είναι κακό, είναι απολύτως φυσιολογικό και ανθρώπινο. Ας σταματήσει λοιπόν το δούλεμα και οι «δηθενιές» κάθε είδους.  

Η «Λευκή Νύχτα» αποτελεί πλέον μια μεγάλη εμπορική γιορτή της Καλαμάτας. Στα πλαίσια αυτής της κατάκτησης θα πρέπει να γίνεται η συζήτηση. Το ερώτημα, δηλαδή, δεν είναι πλέον το αν θα γίνεται, αυτό νομίζουμε ότι έχει κλείσει ως ζήτημα, αλλά το πώς θα γίνεται καλύτερη και αποδοτικότερη για όλους τους παράγοντες της οργάνωσης. Το πώς, ειδικότερα, θα γίνει φιλικότερη στους καταναλωτές και αποδοτικότερη για τους εμπόρους. Ο συνδυασμός του χαβαλέ, της διασκέδασης, με την αύξηση των πωλήσεων και του αισθήματος ικανοποίησης του καταναλωτή είναι το ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει ατομικά και συλλογικά τους εμπλεκόμενους. 

Οσο οι καταναλωτές φεύγουν ικανοποιημένοι από τη «Λευκή Νύχτα», τόσο χρόνο με το χρόνο θα αυξάνονται οι επισκέπτες και οι εισπράξεις των καταστημάτων. Με μια βραδιά προφανώς και δεν πρόκειται να «κονομήσουν» τα μαγαζιά, ούτε να βγάλουν τα έξοδα της χρονιάς. Το να μπει κάποιος όμως στο μαγαζί και να φύγει ενθουσιασμένος είναι ένα τεράστιο κέρδος, για το οποίο πολλοί άλλοι πασχίζουν ρίχνοντας τεράστια ποσά σε διαφήμιση και άλλες προωθητικές ενέργειες. Ο πελάτης που θα μπει τη «Λευκή Νύχτα», ακόμα και αν δεν αγοράσει εκείνη τη στιγμή, αν δει κάτι που τον ενδιαφέρει, θα επιστρέψει όταν μπορεί ή όταν έχει απόλυτη ανάγκη να προμηθευτεί το προϊόν. Τα αναφέρουμε όλα αυτά παρότι κινούνται στα πλαίσια του αυτονόητου, γιατί είναι αναγκαίο να απομονωθούν πρακτικές κουτοπόνηρες της αρπαχτής και της χαλαρότητας. Τα πράγματα έχουν αλλάξει σε όλους τους τομείς και οι κακές συμπεριφορές τιμωρούνται πλέον πολύ σκληρότερα απʼ ό,τι στο παρελθόν. Είναι κρίμα μεμονωμένα περιστατικά να χαλούν τη συνολική εικόνα, και αυτό καλό θα ήταν με κάποιο τρόπο να διασφαλιστεί.

Ο Δήμος Καλαμάτας ως βασικός διοργανωτής μαζί με τους παράγοντες της αγοράς της πόλης καλό θα είναι να ανοίξουν ένα γόνιμο διάλογο έτσι ώστε η επόμενη διοργάνωση να έχει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Το να μπαίνει κόσμος στην πόλη και τα μαγαζιά είναι μια τεράστια επένδυση, η οποία δεν είναι σωστό να αφεθεί στην τύχη της. Οι ερασιτεχνισμοί και οι εξυπνακισμοί μπορούν να απομονωθούν αν υπάρξει συλλογική προσπάθεια και ουσιαστικό ενδιαφέρον. Ακόμα και τα πανηγύρια και ο χαβαλές είναι ενδιαφέροντα και αποδοτικά όταν ακολουθούν κανόνες. Το μπάχαλο και το να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει οδηγεί σε απολύτως αντίθετα αποτελέσματα. Η «Λευκή Νύχτα» είναι το μεγάλο εμπορικό πανηγύρι της Καλαμάτας και θα γίνει παράδοση -που στο μέλλον κάποιοι θα υμνούν- αν συνεχίσει να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες για κατανάλωση και ψυχαγωγία των πολιτών. 

 

                                                                                                                                                                                                                                                      panagopg@gmail.com 


NEWSLETTER