Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016 20:07

18 ευρώ ο καθένας για το σκουπιδοπρόστιμο;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
18 ευρώ ο καθένας για το σκουπιδοπρόστιμο;

 

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι στο θέμα των σκουπιδιών και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις την ύστατη ώρα βρίσκεται λύση.

Τα χρονικά περιθώρια έχουν περιοριστεί δραματικά, τέλος του χρόνου κλείνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης και αν δεν προχωρήσει η λύση με την ΤΕΡΝΑ και δεν πέσουν υπογραφές από όλους θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί η όποια λύση αποκλειστικά από δημόσιους πόρους, οι οποίοι ως γνωστόν δεν υπάρχουν. Οπως πολλές φορές έχουμε υπογραμμίσει, η πραγματικότητα είναι πολύ άτιμο πράγμα, μένει εκεί αμετακίνητη σαν τοίχος για να πέφτουν πάνω της διάφοροι αερολόγοι και κενολόγοι που επί σειρά ετών έχουν μετατρέψει την μπουρδολογία σε άποψη και μάλιστα… σοβαρή!

Λεφτά λοιπόν για τα φοβερά σχέδια τοπικής διαχείρισης που είχαν εκπονηθεί και διακινηθεί ως μπάλες σανού δεν υπάρχουν. Την ίδια ώρα τα πρόστιμα για τη διαχείριση των σκουπιδιών πέφτουν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και είναι τσουχτερά. Αναζητείται τώρα αυτός που θα τα πληρώσει. Το ποιος ξέρουμε, αλλά δεν γνωρίζουμε πώς θα γίνει η διαίρεση, επί του συνόλου του πληθυσμού ή σε κάθε περιφέρεια ξεχωριστά με βάση το ύψος του προστίμου; Αν επιλεγεί η λύση του καταλογισμού σε κάθε περιφέρεια ή δήμο ξεχωριστά θα γελάσουμε μέχρι… μαύρου δακρύου. Το πώς θα γίνει η πληρωμή, κανένας ακόμα δεν ξέρει ή μάλλον δεν λέει, αλλά δεν πρέπει να αποκλειστεί να έχουμε τοπικά κανένα έξτρα χαράτσι για να πληρωθεί το πρόστιμο των 10,44 εκ. ευρώ που αφορά την Πελοπόννησο. Με βάση την απογραφή, στην Πελοπόννησο ζουν 581.980 πολίτες, δηλαδή θα πληρώσει ο καθένας έξτρα 18 ευρώ για το σκουπιδοπρόστιμο! 

Κατά μία άποψη η πληρωμή του προστίμου από τους πολίτες της Πελοποννήσου πρέπει να γίνει για να λειτουργήσει διδακτικά. Η αδιαφορία των πολιτών για το συγκεκριμένο ζήτημα επέτρεψε στους αυτοδιοικητικούς και τους πολιτικούς παράγοντες να μεταβιβάζουν την ευθύνη και να μην δίνουν λύση. Επιπρόσθετα γιατί να πληρώσει πρόστιμο και ο πολίτης της Δυτικής Μακεδονίας που οι δικές του τοπικές αρχές έχουν λύσει το θέμα και δεν έχει καταλογιστεί στην περιοχή τους κανένα πρόστιμο; Καταντήσαμε γραφικοί όσοι εδώ και χρόνια φωνάζουμε για το θέμα των σκουπιδιών, ενώ ακούγαμε και την… εξυπνάδα ορισμένων επειδή ασχολούμασταν με τα σκουπίδια.  

Τα ψέματα και τα παραμύθια τελείωσαν. Τα πρόστιμα από τη μια μεριά και η έλλειψη πόρων από την άλλη οδηγούν στην εσπευσμένη διαδικασία υπογραφής με την ΤΕΡΝΑ. Μια λύση που θα μπορούσε να είχε προχωρήσει εδώ και δυο χρόνια και να είχαμε σήμερα λύσει και το πρόβλημα της προσωρινής διαχείρισης. Καθυστέρησε στο όνομα μιας κάποιας σκληρής διαπραγμάτευσης που όπως θα αποδειχτεί στο τέλος είναι μια φούσκα, όπως και όλα τα υπόλοιπα που έχουμε ζήσει όλη αυτή την περίοδο της παρατεταμένης αυταπάτης. Αν είχαμε σήμερα προσωρινή διαχείριση, πιθανότατα να γλιτώναμε και το πρόστιμο ή εν πάση περιπτώσει να ήταν… συμβολικό. Οι αυταπάτες δεν είναι όμως δωρεάν, μόνο που τον λογαριασμό των πληρώνουν και αυτοί που δεν είχαν ποτέ καμία αμφιβολία για το πού θα καταλήξει η όλη ιστορία.

Ακόμα όμως και έτσι, το ότι καταλήγουμε σε μια λύση που μπορεί να μην είναι τέλεια αλλά πληροί βασικές προϋποθέσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης των σκουπιδιών, είναι θετικό. Το περιβαλλοντικό κόστος που πληρώνει η περιοχή όλα αυτά τα χρόνια με τις ανοιχτές χωματερές είναι ανυπολόγιστο. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών και η αποσαφήνιση των κρίσιμων επιμέρους στοιχείων το επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνει με υψηλή αίσθηση υπευθυνότητας. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα μικροκομματικά παιχνίδια και προσωπικές στρατηγικές. Οι αυταπάτες έχουν τελειώσει, όπως και οι αντοχές όλων μας. Εστω και με καθυστέρηση ας τελειώνουμε τουλάχιστον με τη διαχείριση των σκουπιδιών. 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                  panagopg@gmail.com 


NEWSLETTER