Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2016 22:10

Ο Βερναρδάκης, ο Μαρινάκης και οι κουβέντες του αέρα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο Βερναρδάκης, ο Μαρινάκης και οι κουβέντες του αέρα

O αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χρ. Βερναρδάκης δεν είναι χθεσινός στο πολιτικό παιχνίδι. Το 1993, όπως πληροφορούμαστε από το επίσημο βιογραφικό του, ίδρυσε την εταιρεία δημοσκοπήσεων και κοινωνικών ερευνών VPRC, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. έως τον Νοέμβριο του 2004. Από το 2004 και μετά ξεκινά πανεπιστημιακή καριέρα και σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, στο αντικείμενο «Πολιτική Ανάλυση: Κόμματα και Πολιτική Συμπεριφορά». Ο Χρ. Βερναρδάκης έχει σειρά ιδιαιτέρως αξιόλογων επιστημονικών  δημοσιεύσεων και άρθρων.

 


Η υπόμνηση του βιογραφικού του είναι, θεωρούμε, αναγκαία για να καταδειχτεί ότι όσα είπε για τον Μαρινάκη στην Καλαμάτα δεν είναι αποτέλεσμα απειρίας ή άγνοιας του θέματος. Το αντίθετο: Ως δημοσκόπος επί σειρά ετών, έχει συνεργαστεί προφανώς με όλο το σύστημα εξουσίας - διαπλοκής, και μάλιστα την περίοδο που «έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα». Το πρόβλημα όμως είναι ότι άλλο να αναπαράγεις αυτό που ακούς ή υποπτεύεσαι, κι άλλο οι αποδείξεις. Αμα λες στην παρέα σου ότι ο Μαρινάκης πλένει μαύρο χρήμα στο ποδόσφαιρο, δεν χρειάζεται να προσκομίσεις καμία απόδειξη - και εμείς ως Παναθηναϊκοί λέμε πολύ περισσότερα και χειρότερα. Οταν όμως είσαι υπουργός, για να το πεις αυτό πρέπει να μπορείς και να το αποδείξεις - και είναι φανερό ότι ο Βερναρδάκης δεν μπορεί. Γιʼ αυτό και έχει νομικό και πολιτικό πρόβλημα.


Το συνολικότερο πολιτικό πρόβλημα της χώρας, τα τελευταία χρόνια, είναι ακριβώς αυτό: Ο καθένας βγαίνει και λέει περίπου ό,τι του κατέβει. Μπερδεύει το ιδιωτικό με το δημόσιο, τη συνωμοσιολογία με την αλήθεια, τα θέλω με τα μπορώ, το παράλογο με το λογικό, και χάνει τελικά εντελώς την πραγματικότητα. Τα πάντα εντάσσονται σε μια γενικότερη αφήγηση που στηρίζεται σε συνωμοσιολογικά στοιχεία. Στη συνέχεια με υποθέσεις, αναγωγές και άλματα λογικής, κατασκευάζονται «συμπεράσματα» που κατά βάση βολεύουν την πολιτική αφήγηση του εθνικολαϊκισμού.


Οι αναγωγές και όλα αυτά τα σχήματα είναι τόσο πρόχειρα, που συγκρούονται μετωπικά με τη λογική, όμως κανείς δεν προσέχει το αποτέλεσμα. Ελεγε, για παράδειγμα, προχθές ο Βερναρδάκης, πριν φτάσει στο Μαρινάκη, ότι οι ισχυροί καναλάρχες ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις. Με βάση αυτή τη λογική, τότε όχι μόνο την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον Καραμανλή νωρίτερα τον οποίο επίσης ανέφερε ως θύμα, οι ισχυροί καναλάρχες τον ανέβασαν... και μετά τον κατέβασαν. Αλλά αν όντως τα «συμφέροντα» χτύπησαν τον Καραμανλή τον νεότερο και τον απαξίωσαν στα μάτια της κοινής γνώμης (κάτι που επιχειρούν τώρα και για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό ήθελε να στοιχειοθετήσει ο υπουργός) τι να πει για απαξίωση «εκείνο το έρμο ο Γιωργάκης που δεν μπορεί να πάει ούτε στο περίπτερο για τσίχλες»;


Είναι φανερό ότι εκ του αποτελέσματος υπάρχει ένα χάσμα λογικής. Δε βγαίνει ο συλλογισμός.Συμφέροντα προφανώς και υπάρχουν - τα οποία διαπλέκονται αλλά και  συγκρούονται μεταξύ τους, και σε ένα βαθμό ισορροπούν. Ετσι λειτουργούν οι ανοιχτές κοινωνίες, οι καπιταλιστικές, και ο καθηγητής Βερναρδάκης αυτό όφειλε να το γνωρίζει και να το έχει διαρκώς στο μυαλό του. Τα βολικά σχήματα του τύπου «μας κυνηγούν τα συμφέροντα» (αλλά μας στηρίζουν οι Κουρήδες και οι Γιαννακόπουλοι) είναι ωραία για να πείθονται οι παρέες και να φανατίζονται οι οπαδοί, όμως δεν αποτελούν πλέον πειστική απάντηση.


Ο Μαρινάκης και ο κάθε ισχυρός οικονομικός παράγοντας προφανώς και θέλει να συνεχίσει να κερδίζει. Είναι φανερό ότι δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο χωρίς να έχει κάποιο όφελος. Ο ρόλος της πολιτικής εξουσίας δεν είναι να κάνει αόριστες καταγγελίες, αλλά να εφαρμόζει τους νόμους - ή όπου υπάρχει έλλειψη, να δημιουργεί νομικό πλαίσιο που θα βάζει φρένο στις «μαύρες δραστηριότητες» του ενός ή του άλλου.


Επιπρόσθετα, ωραία όλα αυτά που είπε ο Βερναρδάκης για τη διαπλοκή· αλλά αν αύριο πάει ο Μαρινάκης να αγοράσει μία από τις 4 τηλεοπτικές άδειες που θα δημοπρατήσει ο υπουργός Παπάς, τι θα του πουν; «Οχι, γιατί τα λεφτά σου είναι μαύρα;». Ή μήπως θα πουν στον Αλαφούζο «δεν σου δίνουμε νέα άδεια για τον Σκάι γιατί είσαι νεοφιλελεύθερος και Παναθηναϊκός;». Αστεία πράγματα. Κουβέντες που λέγονται μόνο για να 'χουν να ασχολούνται οι οπαδοί, και να δικαιολογείται η αδυναμία να παραχθεί ουσιαστικό πολιτικό έργο.


Η διαπλοκή χτυπιέται όταν θεσπίζεις κανόνες διαφάνειας και δομές δικαιοσύνης και λογοδοσίας. Με φωτοβολίδες και με κουβέντες του αέρα η χώρα δεν πάει μπροστά. Αντίθετα, οι πολίτες οδηγούνται σε χειρότερη κατάσταση απʼ ό,τι ήταν πριν, γιατί αυτοί πληρώνουν τελικά  το λογαριασμό της έλλειψης ουσιαστικής πολιτικής για τα πραγματικά προβλήματα. Στο φινάλε, τον κάθε Μαρινάκη πολύ που τον νοιάζει ο κάθε Βερναρδάκης και το τι λέει, θα βρει αυτός την άκρη, εδώ ή αλλού, για να συνεχίσει να περνάει καλά. Αρκετό σανό τάισαν πια τον κόσμο, με τις δήθεν μάχες. Καιρός να κάνουν και κάτι ουσιαστικό - έστω ομολογώντας ότι δεν μπορούν.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER