Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016 21:03

Πρώτα τα κομματικά συμφέροντα και τα ψηφαλάκια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πρώτα τα κομματικά συμφέροντα και τα ψηφαλάκια

Είχα αποφασίσει να γράψω και να σχολιάσω για την εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, με αφορμή την προτεραιότητα που δόθηκε στην υπόθεση του στρατοπέδου της Καλαμάτας, στις ερωτήσεις που έγιναν από τους συμβούλους της μειοψηφίας. Και με δικαίωσε η κομματική και προσωπική αντιπαράθεση που ακολούθησε μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου - πρώην προέδρου της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ. Περικλή Μαντά και του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. 

Το κυρίαρχο ζήτημα στον τόπο μας είναι το στρατόπεδο της Καλαμάτας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό και το πιο αναπτυξιακό. Αν κλείσει το στρατόπεδο του 9ου Σ.Π. θα χαθεί η ανάπτυξη και η ελπίδα για τη Μεσσηνία. Ο τόπος μας θα βυθιστεί στο τέλμα, θα πιάσει πάτο. Ετσι φαίνεται να θεωρούν όσοι συντηρούν το θέμα και να ρωτούν το δήμαρχο Καλαμάτας να τους διαβεβαιώσει αν θα κλείσει ή αν θα μείνει ανοιχτό. Λες και είναι το δεξί χέρι του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Μεσσηνία. Μπορεί να φταίει και ο δήμαρχος που τους δίνει την αφορμή, αλλά η αλήθεια είναι πως το θέμα προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση και για την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων. Η επίθεση του αντιπεριφερειάρχη στο δήμαρχο το επιβεβαιώνει. Τον εγκαλεί που λειτουργεί σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος και δεν σηκώνει τη σημαία της "επανάστασης", όπως έκανε ο ίδιος, αλλά και τοπικά στελέχη της Ν.Δ. και αυτοδιοικητικά, δημοτικά και περιφερειακά που πρόσκεινται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ υπενθυμίζει στον Π. Νίκα ότι δεν είναι ανεξάρτητος, αλλά δήμαρχος που στηρίχθηκε από τη Ν.Δ. σε 3 προεκλογικές περιόδους, για να εκλεγεί. Της χρωστάει και αυτή τον καλεί τώρα σε "επανάσταση" για το στρατόπεδο. 

Και αναρωτιέται κανείς, δεν υπάρχει άλλο σημαντικό θέμα για τη Ν.Δ., για να σηκώσουν τη σημαία της "επανάστασης" κατά της κυβέρνησης σε μεσσηνιακό επίπεδο; Υπάρχουν, αλλά το στρατόπεδο φέρνει ψηφαλάκια, δημιουργεί εξάρτηση - ρουσφέτια για οπλίτες και αξιωματικούς, κρατάει ψηλά τη σημαία της "πατριδοφροσύνης" και δεν επιτρέπει και άλλες διαρροές προς τα άκρα της Δεξιάς. Επειδή τα εσωκομματικά της Ν.Δ., οι κομματικές και προσωπικές διαφορές, δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο της Μεσσηνίας και παρασύρθηκα, θα επανέλθω στην εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εκεί, λοιπόν, έγινε μια απλή αναφορά στο περιστατικό στο Φραγκοπήγαδο, όπου ιδιοκτήτης έκλεισε δρόμο, γιατί δεν έχει αποζημιωθεί για τη γη που του πήρε ο δήμος, μέσω του σχεδίου πόλης και προβλέπεται να γίνει ο νέος σύγχρονος δρόμος της περιοχής. Μετά την απάντηση του δημάρχου κανείς δεν ασχολήθηκε και το θέμα έληξε. Και ας είπε ο δήμαρχος ότι υπάρχουν συνολικά 300 περιπτώσεις και το πιο σοβαρό πως δεν έχουν διανοιχθεί δρόμοι από τα σχέδια του 1905 και του 1986. Ο δήμαρχος ανέφερε, για μια ακόμα φορά, ότι πρέπει να γίνει ιεράρχηση και να μπει μια τάξη, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για να διανοιχθούν όλοι οι προβλεπόμενοι δρόμοι. Το έχει ξαναπεί, αλλά συγκεκριμένα πράγματα, χρονοδιάγραμμα για συζήτηση και διαβούλευση δεν καθορίζει. Και κανείς δεν το επισημαίνει, δεν το ζητάει. Λέει ο δήμαρχος για το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπλασης όπου θα ενταχθεί ο δήμος για το έργο ανάπλασης στην Παραλία, με 7 - 7,5 εκ. ευρώ και κανείς δεν ζητάει συγκεκριμένα πράγματα, χρονοδιάγραμμα για συζήτηση και διαβούλευση. Και αναρωτιέται κανείς τι θα είναι η ανάπλαση στην Παραλία; Εργο βιτρίνας, όμορφες καινούργιες πλάκες; Θα σηματοδοτεί καμιά καθοριστική αλλαγή, τη μονοδρόμηση ή ακόμα περισσότερο την πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου; Πότε θα συζητηθούν αυτά τα σοβαρά ζητήματα, τουλάχιστον στο Δημοτικό Συμβούλιο; Ή θα αποφασίσει ο δήμαρχος και θα καλέσει το Συμβούλιο να επικυρώσει την επιλογή του; Και αν δεν συμφωνήσουν οι μειοψηφίες, λίγο το κακό, υπάρχει πλειοψηφία.

Για να συνεχίσω τον προβληματισμό μου, η μονοδρόμηση ή πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου δεν σχετίζεται με διανοίξεις σημαντικών δρόμων στην περιοχή, που είναι αδιάνοιχτοι από το 1905; Η διάνοιξη, για παράδειγμα, της Βουλγαροκτόνου δεν έχει σχέση, δεν επηρεάζει την προοπτική της Ναυαρίνου, τη μονοδρόμηση ή την πεζοδρόμηση; Πότε θα συζητηθούν αυτά στο πλαίσιο ευρείας διαβούλευσης στην πόλη; Κατόπιν εορτής, όταν θα έχουμε μάθει για το έργο βιτρίνας της ανάπλασης; Η Ναυαρίνου και η παραλία βούλιαξαν από κόσμο το τριήμερο. Η εικόνα έστειλε ηχηρό μήνυμα ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές με το βλέμμα στα επόμενα 30 - 50 χρόνια και όχι φτιασιδώματα για τις εντυπώσεις.

Και να κλείσω με το άλλο σοβαρό ζήτημα για τον τόπο, το νέο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, όπου εδώ ο δήμαρχος Καλαμάτας παίζει το ρόλο του μεσσηνιάρχη και κινείται για να προκαταλάβει, να πιέσει και κυρίως να εκθέσει την κυβέρνηση. Ναι, θέλουμε το δρόμο με την καινούργια παραλιακή χάραξη. Για να είμαστε σοβαροί, αυτός ο δρόμος θα είναι κλειστός με παράδρομους και λόγω της μορφολογίας του εδάφους, υπερυψωμένος κατά 1 μέτρο τουλάχιστον. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει επιλεγεί και αποτέλεσε προϊόν συμβιβασμού και υποχωρήσεων, θα έχει ισόπεδους κυκλικούς κόμβους και αυτό είναι ένα ζήτημα. Δηλαδή, θα είναι σαν το Παραδείσια - Τσακώνα με παράδρομους. Ο μόνος τρόπος για να γίνει, είναι η ένταξή του στο πακέτο Γιούνκερ, που προβλέπει ΣΔΙΤ, συμμετοχή ιδιωτών - κατασκευαστών. Ομως, δεν θα έχει διόδια. Ποιος θα πληρώσει τους ιδιώτες - κατασκευαστές που θα έχουν δανειστεί και θα έχουν βάλει τα χρήματά τους;

Ακόμα, η Μεσσηνία από το νέο ΕΣΠΑ περιμένει το δρόμο Καλό Νερό - Τσακώνα και τη βελτίωση του Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, ενώ κουβέντα δεν γίνεται -γιατί δεν υπάρχουν χρήματα- για το δρόμο της Μάνης, για το Μεσσήνη - Εύα - Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη, για το Ριζόμυλος - Κορώνη και το Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι. Και όμως, εμείς "επανάσταση" για το στρατόπεδο της Καλαμάτας. Πρώτα τα κομματικά συμφέροντα και τα ψηφαλάκια.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016 17:00

NEWSLETTER