Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015 10:33

Γουρνοπούλα ψητή

Γράφτηκε από την
Γουρνοπούλα ψητή

Μοσχοβολούσα και πεντανόστιμη η πατροπαράδοτη γουρνοπούλα με καταγωγή από τη Μεσσηνία!

Τη συναντάμε στο δρόμο, ολόκληρη και φρεσκοψημμένη. Την έχουμε συνηθίσει σερβιρισμένη στη λαδόκολλα με μπόλικο αλατοπίπερο. Πετσούλα ροδοκόκκινη να γριτσανάει και να λιώνει στο στόμα... και τσίμπημα κατά προτίμηση με το χέρι πριν φτάσει στο τραπέζι.

Όσοι κατάγονται από την Καλαμάτα ίσως να έχουν δοκιμάσει και τη σπιτική εκδοχή της, εξίσου νόστιμη.

Υλικά: 4 κιλά χοιρινό (μπροστινό) με την πέτσα, 2 κιλά πατάτες, αλάτι χοντρό, ρίγανη, θρούμπη, ¾ ποτήρι λάδι, 2 μεγάλα λεμόνια, πιπέρι.

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε. Προσθέτουμε αλάτι χοντρό, λίγο πιπέρι, ρίγανη, το χυμό από τα λεμόνια και το λάδι.

Πλένουμε το κρέας. Το βάζουμε στο ταψί με την πέτσα προς τα κάτω και ρίχνουμε αλάτι, ρίγανη, θρούμπη και πιπέρι. Το γυρνάμε και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας την πέτσα. Στη συνέχεια τρίβουμε με χοντρό αλάτι την πέτσα (για να γίνει τραγανή).

Τοποθετούμε τις πατάτες στο ταψί γύρω από το κρέας αδειάζοντας το λαδολέμονο στο ταψί προσέχοντας να μην ρίξουμε το λαδολέμονο στην πέτσα.

Η αλήθεια είναι ότι όλο το μυστικό για να την πετύχεις ζουμερό κρέας και τραγανιστή πέτσα είναι το αλάτι και ο χρόνος ψησίματος. Όσα κιλά είναι το κρέας τόσες ώρες χρειάζεται για να ψηθεί.

Σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 C (το ταψί στην μεσαία θέση) ψήνουμε για μισή ώρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλες 3 ½ ώρες αφού χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία (180-200 C).

Συνοδεύουμε με χωριάτικη σαλάτα.

«Το νου σας στις παρενέργειες!» καθώς παρατηρούνται... ζαλάδες από την ανεπανάληπτη γεύση.


NEWSLETTER