Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 10:44

Γεμιστά φούρνου, το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό!

Γράφτηκε από την
Γεμιστά φούρνου, το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό!

 

Η φρεσκάδα και τα αρώματα των λαχανικών και των μυρωδικών από τα περιβόλια φθάνει στο τραπέζι μας. Και όταν η δροσιά του μπαξέ συναντά το χρυσαφένιο χρώμα του ελαιολάδου... η γεύση συναρπάζει μικρούς και μεγάλους.

Τρώγονται ζεστή ή κρύα και έχουν πολλές εκδοχές μαγειρέματος, με κιμά, με παστό, με μπέικον, με τυρί. Εμείς επιμένουμε στην αυθεντική συνταγή σαν εκείνη της γιαγιάς που όταν έμπαινε το ταψί στο φούρνο η μυρωδιά του πλημμύριζε τη γειτονιά, γαργαλούσε τα ρουθούνια κι άνοιγε την όρεξη...

Να είναι της εποχής τους και όλα τα γεμίδια τους να είναι ψιλοκομμένα. Να αναμειχθούν τα αρώματά τους. Να βράσουν τα υλικά μέσα στα λαχανικά ώστε τα υγρά τους να δώσουν την απαραίτητη υγρασία στο ρύζι για να ψηθεί και να μη στεγνώσει. Αυτά είναι τα μυστικά της νοστιμιάς.

 

«Ντομάτες μέτριες και στρογγυλές, περίπου ίδιου μεγέθους, πιπεριές και κολοκυθάκια  κοντόχοντρα, που βρίσκονται σε αφθονία αυτή την εποχή, αλλά και πιπεριές πράσινες κόκκινες, πορτοκαλί, είναι τα κατεξοχήν λαχανικά που χρησιμοποιούμε για τη γνωστή και αγαπημένη παρασκευή, γεμισμένα όλα με το ίδιο μείγμα», με συμπλήρωμα πατάτες -γεμιστές και αυτές- μεσαίου μεγέθους, στρογγυλωπές και ανθούς κολοκυθιού για το περίσσιο μείγμα απογειώνουν το πιάτο με την πλούσια γεύση τους.

Υλικά: 5 ντομάτες, 2 πιπεριές πράσινες, 3 πιπεριές κόκκινες (Φλωρίνης), 2 πορτοκαλί, 2 πατάτες, 3 κολοκυθάκια, 4-5 μικρές ώριμες ντομάτες για το ταψί.

Για τη γέμιση: Η σάρκα από τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια και το σαρκώδες κομμάτι κάτω απ’ το καπάκι της πιπεριάς, (όπου πάνω του υπάρχουν τα σπόρια, ψιλοκομμένο), 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, 1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο, 4 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο ή και παραπάνω αν μας αρέσει, 1-1,5 κούπα ελαιόλαδο (3/4 κούπας για τη γέμιση και το υπόλοιπο για το ταψί), ρύζι για γεμιστά (νυχάκι για πιο σπυρωτό ή καρολίνα για πιο χυλωτό ή ανάμεικτο), (υπολογίστε 1 κουταλιά πλούσια της σούπας για κάθε λαχανικό) 1 κοφτή κουταλιά αλάτι, 1 κουταλάκι πιπέρι, άνηθο ψιλοκομμένο.

Εκτέλεση: Γεμίζουμε τα λαχανικά όχι ως την κορυφή. Αφήνουμε περιθώριο στη γέμιση να φουσκώσει. Σκεπάζουμε ντομάτες και πιπεριές πράσινες με τα φυσικά τους σκεπάσματα, και στις Φλωρίνης μπήγουμε λίγη ντομάτα μετά τη γέμιση για να δώσει τη γλύκα της, να διατηρηθεί αφράτη η γέμιση και τα βάζουμε σε ταψί κατάλληλου μεγέθους. Αν έχει χώρο το ταψί μας συμπληρώνουμε και με πατάτες ενδιάμεσα κομμένες και ελαφρώς αλατισμένες.

Για τους κολοκυθοανθούς: Αφαιρείτε με προσοχή (με τα δάχτυλα ή με ψαλίδι) το μίσχο από τον κολοκυθοανθό. Φροντίζετε να μη σπάσουν τα πέταλά του για να μπορείτε να το γεμίσετε.

Κόβουμε σε ροδέλες 2- 3 μικρές ώριμες ντομάτες και τις τοποθετούμε στον πάτο του ταψιού και τις υπόλοιπες τριφτές τις πασπαλίζουμε πάνω από το φαγητό στο ταψί. Νερό δεν ρίχνουμε καθόλου θα βράσουν με τα υγρά τους  σε  προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 1,5 ώρα πάνω κάτω. Προς το τέλος, ανεβάζουμε λίγο τη θερμοκρασία αν χρειάζεται, για να απορροφήσουν τα περίσσια υγρά. Ενδιάμεσα, γυρίζω τα λαχανικά μου μια φορά (με τη βοήθεια δύο κουταλιών συνήθως).

Καλή όρεξη!


NEWSLETTER