Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016 21:17

Θα καταστούν εξιλαστήρια θύματα

Γράφτηκε από τον
Θα καταστούν εξιλαστήρια θύματα

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών φαίνεται πως έχει μια ιδιαίτερη ενημέρωση και επιδεικνύει το αντίστοιχο ενδιαφέρον για τη Μεσσηνία. Αφού επί ένα χρόνο διαπραγματευόταν την ολοκλήρωση του περιφερειακού της Καλαμάτας κατέληξε στο να κόψει τη νέα χάραξη του Καλαμάτα - Ριζόμυλος για να μην πάρουμε προφανώς  πολλά από αυτά που μας είχε ρουσφετολογικά δώσει ο Σαμαράς! Οι περικοπές δεν σταματούν όμως εκεί: Το Τσακώνα - Καλό Νερό μετατέθηκε για το άγνωστο μέλλον γιατί δεν είχε, λέει, όλες τις μελέτες -οι άλλοι που ήθελαν να το δημοπρατήσουν προφανώς ήταν από άλλον πλανήτη και ήρθαν τώρα οι «επιστήμονες» να ανακαλύψουν την έλλειψη μελετών. Και βέβαια η… αγάπη για την περιοχή  ολοκληρώνεται με το χαρακτηρισμό της αεροπορικής σύνδεσης Καλαμάτας - Θεσσαλονίκης ως ρουσφετιού -και αυτό του Σαμαρά να υποθέσουμε!

 


Αν κάποιος βάλει όλα τα δεδομένα κάτω, μπορεί με ευκολία να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών επιδεικνύει ιδιαίτερα εχθρική στάση απέναντι στην περιοχή μας. Ο περιφερειακός της Καλαμάτας γίνεται γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά λόγω τρόικας και προαπαιτούμενων. Σε όλα τα υπόλοιπα ακυρώνουν όλους τους προηγούμενους σχεδιασμούς. Το Καλαμάτα - Ριζόμυλος είχε ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2015 και είχε κωδικό στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είχε μελετητική ωριμότητα και μπορούσε να προχωρήσει η δημοπράτησή του. Θα μπορούσε δηλαδή να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ και να κατασκευαστεί τα επόμενα χρόνια. Αντί αυτού χρησιμοποιώντας και διάφορους τοπικούς «χρήσιμους ηλίθιους» το έργο απεντάσσεται, με την υπόσχεση μιας δήθεν νέας μελέτης και διάφορα άλλα παραμύθια όμορφα. Το έργο δεν θα μπει σε κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα γιατί οι μελέτες θα καθυστερήσουν και δεν θα γίνει ποτέ ούτε με τη νέα ούτε με την παλιά χάραξη.


Το Τσακώνα - Καλό Νερό εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό σαλαμοποίησης του δρόμου Πάτρα - Τσακώνα. Η τμηματική δημοπράτηση είναι μια επιλογή η οποία το μόνο που μπορεί να αποδώσει είναι καθυστερήσεις και προβλήματα. Η εμμονή στη συγκεκριμένη τακτική μόνο αφέλεια δεν εμπεριέχει. Σε κάθε περίπτωση και στο κομμάτι που μας ενδιαφέρει, η έλλειψη κάποιων υποστηρικτικών μελετών χρησιμοποιείται κυριολεκτικά ως άλλοθι, ενώ οι χρόνοι που δίνονται για την ολοκλήρωσή τους είναι εκτός πραγματικότητας αν βέβαια θέλεις να προλάβεις την ένταξη του έργου στη νέα προγραμματική περίοδο. Αν θέλεις -που αυτό θέλουν- να το πας για την επόμενη πενταετία, προφανώς και θες τρία χρόνια για να τελειώσεις τις μελέτες.


Το τρίτο χτύπημα ήρθε με την άρνηση να συνεχιστεί η αεροπορική σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη, μέσω του συστήματος των άγονων γραμμών. Αυτά που λέχθηκαν ήταν τραγικά και αποδεικνύουν την εμπάθεια κατά της περιοχής. Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας για να χτιστεί ένας πολιτικός μύθος μπορεί να είναι πρόσκαιρα βολική, αλλά σε βάθος χρόνου έχει καταστρεπτικές πολιτικές συνέπειες για τους εμπνευστές αυτών των πρακτικών. Ορισμένοι στο στενό πυρήνα της ηγετικής ομάδας του υπουργείου Υποδομών φαντάζονται ότι θα κάνουν πολιτική καριέρα στην περιοχή. Φοβούμαστε όμως πως αν δεν πατήσουν πόδι και δεν αλλάξουν ρώτα θα αποτελούν σύντομα τα απολύτως ανεπιθύμητα πρόσωπα στην περιοχή.


Το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει και όταν δεν προσθέτεις τίποτα ή έστω δεν επιταχύνεις αυτά που είχαν σχεδιαστεί αλλά αντίθετα απεντάσσεις και κωλυσιεργείς, τότε δεν νομίζουμε ότι μπορείς να κάνεις πολιτικά όνειρα. Ολοι μας είμαστε γνωστοί σε αυτό τον τόπο. Να έχουν υπόψη τους ότι ακόμα και αυτοί που σήμερα σιωπούν προσδοκώντας καμιά ρουσφετολογική χρηματοδότηση από την πίσω πόρτα για καμιά αναπλασούλα, μόλις επέλθει η απομάκρυνση από την εξουσία θα ρίξουν πρώτοι το λίθο του αναθέματος. Κατά μία άποψη αυτό θα αποτελούσε πληρωμή με το ίδιο νόμισμα -ξέρουν από αυτά οι πρώην πασόκοι, γι' αυτό ας φροντίσουν να μην μετατραπούν σε βολικά εξιλαστήρια θύματα.


NEWSLETTER