Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016 20:56

Μικροσυμφέροντα στην Ολυμπία Οδό 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Μικροσυμφέροντα στην Ολυμπία Οδό 

 Για μια ακόμα φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας σενάρια για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Τσακώνα - Καλό Νερό και σχεδόν κανένας δεν αναρωτιέται γιατί δεν υπάρχει προοπτική κατασκευής και των υπόλοιπων τμημάτων από τον Πύργο έως το Καλό Νερό.

Συγκεκριμένα για το μόνο τμήμα του δρόμου που υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι για την περιοχή του Καϊάφα. Θα μπορούσαν λοιπόν να κατασκευάσουν τον αυτοκινητόδρομο Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα όπως ακριβώς προέβλεπε η αρχική σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού χωρίς να κατασκευαστεί το τμήμα του Καϊάφα. Με απλά λόγια. Αντί να μείνει ως έχει ένα τμήμα 10 χιλιομέτρων, επέλεξαν να αφήσουν εκτός της σύμβασης παραχώρησης τα 70 χιλιόμετρα της διαδρομής Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα. 

Δε θα κουραστώ να γράφω ότι για την σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος αλλαγή της αρχικής σύμβασης παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού ευθύνεται κυρίως η κυβέρνηση Σαμαρά και ο τότε υπουργός Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης, που έδωσαν γη και ύδωρ στις κατασκευαστικές κοινοπραξίες προκειμένου να γίνει επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων. Ουσιαστικά η κυβέρνηση Σαμαρά απάλλαξε την κοινοπραξία “Ολυμπία Οδός” από την κατασκευή του πιο αντιοικονομικού τμήματος, χωρίς να πάρει κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα. Υπενθυμίζω ότι η “Ολυμπία Οδός” εκμεταλλεύεται τα διόδια της Ελευσίνας πριν καν παραδώσει ένα χιλιόμετρο δρόμου στη διαδρομή Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα. 

Εννοείται ότι η κοινοπραξία έπραξε άριστα εκφράζοντας τα συμφέροντα των μετόχων της και μόνο, όπως κάνουν όλες οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Αντιθέτως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν υπερασπίστηκε το δημόσιο συμφέρον και άφησε μόνο υποσχέσεις για κατασκευή των τμημάτων Πάτρα - Πύργος και Καλό Νερό -  Τσακώνα με χρήματα του νέου ΕΣΠΑ. Δυστυχώς η νέα κυβέρνηση εγκατέλειψε και αυτό το… δρόμο ακυρώνοντας το διαγωνισμό για το Πάτρα - Πύργος και προκηρύσσοντας οκτώ νέους. Για το Καλό Νερό - Τσακώνα η κυβέρνηση Τσίπρα υποστηρίζει ότι λείπουν μελέτες αξίας έξι εκατομμυρίων ευρώ και χρονικής ωρίμανσης τριών ετών. Για τα τμήματα Πύργος - Κάτω Σαμικό και Ζαχάρω - Καλό Νερό δεν μιλάει κανένας. Ούτε καν οι τοπικοί άρχοντες. Ποιος αλήθεια θα πάει κόντρα στα μικροσυμφέροντα χιλιάδων οικοπεδούχων της περιοχής που δεν θέλουν να κατασκευαστεί κλειστός αυτοκινητόδρομος στην περιοχή επειδή σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα να χτίσουν ενοικιαζόμενα δωμάτια εκατέρωθεν του σημερινού δρόμου; 

Η απάντηση δική σας. 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016 20:59

NEWSLETTER