Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016 20:02

Μόνο το κράτος μπορεί να… μαζέψει τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

“Οσο είμαι εγώ υπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχειρώντας να αμβλύνει τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ένταξή τους στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Ουσιαστικά η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες αντί να επιχειρηματολογήσει, ταμπουρώνεται πίσω από μια αόρατη “κόκκινη γραμμή” αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι κακές και ότι αναγκάζεται να τις υιοθετήσει επειδή δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. 

Τα ίδια υποστήριζαν βεβαίως τόσο οι αριστεροί όσο και οι δεξιοί για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής και του ΟΤΕ. Μάλιστα όταν πουλήθηκαν οι πρώτες μετοχές του ΟΤΕ κάποιοι δεν δίστασαν να θέσουν και θέμα… εθνικής ασφάλειας λέγοντας ότι δεν μπορούν ιδιώτες να διαχειρίζονται τις τηλεπικοινωνίες σε περίοδο πολέμου. Αλλοι πάλι υποστήριζαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει χωρίς εθνικό αερομεταφορέα γιατί δεν θα εξυπηρετούνται τα ακριτικά νησιά. Σιωπούν όμως όλα αυτά τα χρόνια που εκτελούν το ίδιο πτητικό έργο ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες χωρίς να επιβαρύνονται με φόρους οι πολίτες.  

Σε κάθε περίπτωση, κανένας δεν συζητάει αν συμφέρει τους πολίτες η παροχή υπηρεσιών από κρατικά και δημοτικά μονοπώλια ή αν πρέπει να μπουν στην αγορά και ιδιωτικές επιχειρήσεις ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός προς όφελος της κοινωνίας. Αντιθέτως με μεγάλη ευκολία συζητάμε τη δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων στη θέση των κρατικών ή των δημοτικών που θα έχουν μάλιστα ως μεγαλύτερο πελάτη το κράτος. Για παράδειγμα: Αντί να συζητάμε πόσο κοστίζουν οι υπηρεσίες καθαριότητας στον δημότη, απλώς έχουμε ανοίξει το θέμα της επεξεργασίας των σκουπιδιών και σύμφωνα μάλιστα με όλες τις ενδείξεις στο τέλος θα δημιουργηθεί σε κάθε Περιφέρεια μια μονοπωλιακή αγορά με εξασφαλισμένους πελάτες όλους τους δήμους. Αν κάποιος προτείνει ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας αφενός θα χαρακτηριστεί… πράκτορας συμφερόντων και αφετέρου θα βρεθεί αντιμέτωπος με όλα τα συμφέροντα που έχουν οικονομικές σχέσεις με το κράτος και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με απλά λόγια: Ο μέσος έμπορος δεν ζητά ιδιωτικές υπηρεσίες καθαριότητας ώστε ο καταναλωτής να πληρώνει λιγότερους φόρους και να έχει μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα για αγορές, επειδή πιστεύει αταλάντευτα ότι το κράτος θα παραμείνει και στο μέλλον ο μεγαλύτερος πελάτης του ιδιωτικού τομέα. 

Μετά λοιπόν από επτά χρόνια ύφεσης, κυβερνήσεις και πολίτες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μόνο το κράτος μπορεί  να… μαζέψει τα σκουπίδια και ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι κακές γιατί τις ζητούν οι δανειστές. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε σοβαρά όταν… χρεοκοπήσουμε πλήρως ή όταν οι συντάξεις φτάσουν στα επίπεδα των βαλκανικών χωρών που είχαν κατευθυνόμενη κρατική οικονομία. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016 18:02