Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016 19:51

Το κράτος ανακάλυψε τη… φοροδιαφυγή 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Δεν χρειάζεται να έχεις διδακτορικό στις Οικονομικές Επιστήμες για να αντιληφθείς ότι η μείωση των τουριστικών εσόδων ενώ αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών, οφείλεται στη φοροδιαφυγή. Είναι κοινό μυστικό επίσης ότι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβιώνουν (και άρα κρατούν όρθια την αγορά) επειδή δεν πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ακόμα ότι και πριν την κρίση ήταν αδύνατη η πάταξη της φοροδιαφυγής γιατί θα κατέρρεε η αγορά, καθώς χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις επιβίωναν βάζοντας στην τσέπη τους φόρους και τις εισφορές. Ετσι οι κυβερνήσεις έκαναν τα στραβά μάτια και χιλιάδες επιχειρηματίες δήλωναν ετήσιο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ στην πραγματικότητα κέρδιζαν περισσότερα χρήματα από αυτά που δήλωναν οι πιο υψηλόμισθοι μισθωτοί και συνταξιούχοι.  

Μετά τη χρεοκοπία του 2010 η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, καθώς όλες οι κυβερνήσεις επέλεξαν να αυξήσουν τους φόρους προκειμένου να διατηρήσουν αλώβητο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα μετά τη χρεοκοπία αναγκάστηκαν να φοροδιαφύγουν και οι συνεπείς επιχειρηματίες γιατί πλέον δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους και τις εξίσου υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Κάθε αύξηση των φορολογικών συντελεστών έσπρωχνε ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στην παρανομία, ενώ όποιος τολμούσε να ζητήσει μείωση του κράτους και μείωση των δαπανών χαρακτηριζόταν αμέσως ως ανάλγητος φιλελεύθερος γερμανοτσολιάς. 

Κάπως έτσι φτάσαμε στη μείωση των τουριστικών εσόδων, ενώ αυξάνει ο αριθμός των επισκεπτών στην Ελλάδα. Κάπως έτσι χθες έκανε το γύρο της Ελλάδας η εξής είδηση: «Μεγάλη φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια κατά την καλοκαιρινή περίοδο εντόπισε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσω διασταυρώσεων που διενήργησε μεταξύ των στοιχείων που αποδεικνύουν τις πληρότητές τους και τις δηλώσεις τους στην Εφορία». Τι θα καταφέρουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί; Στην καλύτερη περίπτωση μια τρύπα στο νερό επιβάλλοντας πρόστιμα που δεν θα πληρωθούν ποτέ και στη χειρότερη θα καταφέρουν να κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις καταστρέφοντας την ελληνική τουριστική αγορά. 

Οι έλεγχοι θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα μόνο αν μειωθούν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές, με παράλληλη θέσπιση πραγματικά δρακόντειων μέτρων για τους φοροφυγάδες και τους εισφοροφυγάδες. Ενας φόρος 15% επί των εσόδων της επιχείρησης είναι υπεραρκετός τόσο για το Δημόσιο όσο και για το ασφαλιστικό ταμείο, αρκεί να μειωθούν οι σπατάλες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Επειδή όμως αυτά τα λένε οι φιλελεύθεροι γερμανοτσολιάδες στους οποίους αντιστέκονται με πάθος αναρχοσοσιαλιστές επιχειρηματίες που δεν πλήρωναν φόρους και πριν ξεσπάσει η κρίση, τη μείωση των φόρων θα την συζητήσουμε σοβαρά όταν χρεοκοπήσουμε πλήρως και επιστρέψουμε με ή χωρίς μνημόνιο στη βαλκανική δραχμή. Μέχρι τότε θα συνεχιστεί η… αντίσταση και ο αγώνας για μια θέση ή ένα συμβόλαιο με το Δημόσιο που δεν μπορεί να εισπράξει τους φόρους επειδή το κράτος κάνει τα στραβά μάτια για τους… πελάτες του.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016 19:56