Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016 20:06

Ξορκίζοντας το κακό μεταξύ καφέ και ούζου  

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ξορκίζοντας το κακό μεταξύ καφέ και ούζου  

Η είδηση για τη μεταφορά των αποθεματικών της Βουλής και των νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος όχι μόνο δεν προκάλεσε αυτήν τη φορά πανικό στους καταθέτες, αλλά αντιμετωπίστηκε μάλιστα από τους περισσότερους πολίτες ως η αναμενόμενη εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση.

Δυστυχώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι φυσιολογικά και ότι για μια ακόμα φορά θα βρεθεί λύση την ύστατη στιγμή. Για αυτό ετοιμάζονται να περάσουν καλά το Πάσχα αδιαφορώντας για τις εξελίξεις στην οικονομία και στην πολιτική. 

Ομως τα μηνύματα από την αγορά κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν τις απόψεις της πλειοψηφίας των πολιτών. Οι επιχειρήσεις βλέπουν συνεχώς τον τζίρο τους να μειώνεται, καθώς δεν υπάρχει ρευστό στην αγορά. Την ίδια ώρα οι καταναλωτές, αφού πρώτα μηδένισαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και άφησαν απλήρωτους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του νερού, άρχισαν τις μεγάλες περικοπές γιατί αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν όπως ζούσαν πριν ξεσπάσει η κρίση.

Η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη όταν ψηφιστεί το ασφαλιστικό και το φορολογικό, καθώς χιλιάδες επιχειρηματίες και επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους και εισφορές για να μην μειωθούν οι υπέρογκες κρατικές δαπάνες. Γενικώς η ατμόσφαιρα θυμίζει τις ημέρες πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, όταν όλοι έβλεπαν το “κακό με δρασκελιές να πλησιάζει” αλλά το ξόρκιζαν γιατί δεν ήθελαν να πιστέψουν ότι έρχονται δύσκολες μέρες. Οπως τότε έτσι και σήμερα οι καφετέριες είναι γεμάτες και οι θαμώνες κουβεντιάζουν περί ανέμων και υδάτων για να μην συζητήσουν τις δυσκολίες που έρχονται. Οταν όμως η συζήτηση πάει από μόνη της στις οικονομικές δυσκολίες, αρχίζουν τα… ξόρκια για τους “δαίμονες” που μας κατάντησαν φτωχότερους επειδή θέλουν το κακό της Ελλάδας. 

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 2008, οι περισσότεροι πολίτες αρνούνται να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες για τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας και συνεχίζουν να ξορκίζουν το κακό αναζητώντας παράλληλα αποδιοπομπαίους τράγους για να τους φορτώσουν τα νέα λάθη. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 2008, οι περισσότεροι πολίτες αρνούνται να παραδεχτούν ότι ψήφισαν τους πολιτικούς που χρεοκόπησαν την ελληνική οικονομία. Σαν να μην πέρασε μια μέρα, και ας γίναμε φτωχότεροι. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016 18:45

NEWSLETTER