Παρασκευή, 06 Μαϊος 2016 20:02

Πελοποννησιακή συνεργασία για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και εκτός συγκλονιστικού πολιτικού απροόπτου, η Μεσσηνία κερδίζει και τη φετινή σεζόν το στοίχημα της τουριστικής ανάπτυξης θέτοντας παράλληλα πιο ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για τα επόμενα έτη.

Αναμφισβήτητα η προσπάθεια καθιέρωσης της Μεσσηνίας ως τουριστικού προορισμού θα γίνει πιο εύκολη αν η Καλαμάτα γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 και γι' αυτό πολιτικοί, τοπικοί άρχοντες, επιχειρηματίες, φορείς και σύλλογοι θα πρέπει να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να συνεργαστούν αρμονικά για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. 

Το δρόμο της συνεργασίας καλείται να ανοίξει η δημοτική αρχή Καλαμάτας αξιοποιώντας όλες τις δυνάμεις του νομού και της Πελοποννήσου. Η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας πρέπει να γίνει πελοποννησιακή υπόθεση και φυσικά από αυτή την προσπάθεια δεν μπορούν να απουσιάζουν ο Μεσσήνιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Βεβαίως ο κ. Παυλόπουλος λόγω της θεσμικής του ιδιότητας δεν μπορεί να ταχθεί ανοιχτά υπέρ της Καλαμάτας, αλλά σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητη “στας ευρωπαϊκάς αυλάς” η παρουσία του σε πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως το Φεστιβάλ Χορού. Αντιθέτως ο κ. Σαμαράς που έχει διατελέσει και υπουργός Πολιτισμού μπορεί να προσφέρει ενεργά πολύτιμη βοήθεια τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο. Εννοείται ότι ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η στάση που θα τηρήσουν οι Μεσσήνιοι κυβερνητικοί βουλευτές, που πρέπει σε κάθε περίπτωση να μη σιωπήσουν και να ταχθούν ανεπιφύλακτα στο πλευρό της Καλαμάτας. 

Παράλληλα η δημοτική αρχή πρέπει να “επιτρέψει” όχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά και σε όλους τους πελοποννησιακούς πολιτιστικούς συλλόγους να βάλουν το λιθαράκι τους στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο, αλλά από αυτή την προσπάθεια πραγματικά δεν περισσεύει κανένας και σε κάθε περίπτωση δεν είναι ώρα για επισήμανση των λαθών. Είναι ώρα να γίνουν διορθωτικές κινήσεις ώστε η Καλαμάτα να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Μαϊος 2016 20:02