Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 20:01

Ομοσπονδία ή διάλυση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Οι περισσότεροι από όσους υποστήριξαν στο περσινό δημοψήφισμα με πάθος το “Οχι” επειδή πίστευαν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολύ φιλελεύθερη, δεν έχουν φέτος κανένα πρόβλημα με όσους Βρετανούς ψηφίζουν “leave” γιατί θεωρούν την Ευρωπαϊκή Ενωση πολύ σοσιαλιστική. Ούτε αναρωτιούνται γιατί ο Ρούπερτ Μέρντοχ και τα “ταμπλόιντ” με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα  αγωνίζονται για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι προφανές λοιπόν ότι δεν ήθελαν μια πιο σοσιαλιστική Ευρώπη αλλά τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ακόμα και αν αυτή προκληθεί από σκληροπυρηνικούς και συντηρητικούς Βρετανούς. 

Στην πραγματικότητα όχι μόνο οι περισσότεροι ψηφοφόροι του “Οχι” αλλά και πολλά κυβερνητικά στελέχη θέλουν τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά δεν το ομολογούν γιατί φοβούνται τις επιπτώσεις που θα έχει του ενός Grexit. Ουσιαστικά στην Ελλάδα παραμένει πλειοψηφικό το ρεύμα που θέλει να διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και να καταρρεύσει ο καπιταλισμός, επειδή κινούνται στον άξονα της φράσης του Μάο “μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση”. Βεβαίως εντός του πλειοψηφικού ρεύματος υπάρχουν δεκάδες τάσεις και η καθεμιά από αυτές έχει μια δική της φαντασίωση για τη “θαυμάσια κατάσταση” που θα ακλουθήσει μετά από ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι άλλοι πιστεύουν ότι μετά τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ελλάδα θα γίνει σοσιαλιστική, άλλοι ότι θα γίνει εθνικοσοσιαλιστική, άλλοι ορθόδοξη και άλλοι αυτάρκης και πλουσία με τη βοήθεια του Δία και των άλλων θεών του Ολύμπου. 

Καμία τάση όμως δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να παραμείνει μια βαλκανική χώρα που θα γίνεται ολοένα και φτωχότερη, επειδή πολίτες και πολιτικοί συνεχίζουν να τρέφουν αυταπάτες πιστεύοντας ότι αργά ή γρήγορα η Δύση θα στείλει νέα βοήθεια και δανεικά ως αντάλλαγμα για όσα πρόσφερε ο ελληνισμός στην ανθρωπότητα. Εννοείται ότι τις αυταπάτες αυτές δεν τις τρέφουν μόνο τα σημερινά κυβερνητικά στελέχη και οι ψηφοφόροι του “Οχι”. Τις τρέφουν και οι περισσότεροι πολιτικοί του πολιτικού κατεστημένου που έκανε ό,τι μπορούσε για να μην γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Βεβαίως αυτή την περίοδο ένα τμήμα αυτού του πολιτικού κατεστημένου παρουσιάζεται ως φιλοευρωπαϊκό. Αν όμως σήμερα οι Βρετανοί ψηφίσουν “leave” είναι σίγουρο ότι κάποιοι από αυτούς με τη “βοήθεια της Παναγιάς” θα στρέψουν το βλέμμα στη Μόσχα, ενώ άλλοι με τη βοήθεια της Ιστορίας θα θυμηθούν τις ιδιαίτερες σχέσεις με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Στην απέναντι όχθη δεν αποκλείεται να ανακαλύψουν τις σοσιαλιστικές αρετές του γερμανικού κράτους πρόνοιας όσοι φώναζαν “go home Μέρκελ” και “γερμανοτσολιάδες” τους ψηφοφόρους του “Ναι”. 

Ανεξάρτητα όμως από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ενοποιηθεί οικονομικά και πολιτικά ώστε και οι πολίτες να αποφασίσουν αν θα γίνουν πιο σοσιαλιστικές ή πιο φιλελεύθερες οι Ηνωμένες Ευρωπαϊκές Πολιτείες. Σε διαφορετική περίπτωση οι ακραίες πολιτικές φωνές αργά ή γρήγορα θα κυριαρχήσουν και θα διαλύσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Με απλά λόγια: Η Ευρώπη ή θα γίνει Ομοσπονδιακή Ενωση ή θα διαλυθεί. Αυτό είναι και το πραγματικό δημοψήφισμα που πρέπει να γίνει σε κάθε χώρα-μέλος με ερώτημα: Ομοσπονδία ή διάλυση. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 18:39