Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 20:03

Κρυμμένοι σκελετοί στα ντουλάπια της οικονομίας 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η είδηση για αίτηση ένταξης των σούπερ μάρκετ "Μαρινόπουλος" στο άρθρο 99 του πτωχευτικού δικτύου, αιφνιδίασε μόνο όσους πιστεύουν ότι η ανάπτυξη θα έρθει με αλλαγή του… εκλογικού νόμου. Δυστυχώς όμως τόσο για την κυβέρνηση αλλά κυρίως για εμάς τους πολίτες, όσοι υποστηρίζουμε χρόνια τώρα ότι τα ντουλάπια της ελληνικής οικονομίας είναι γεμάτα με σκελετούς δεν είμαστε κινδυνολόγοι. Είμαστε ρεαλιστές που βλέπουμε το κακό να πλησιάζει με δρασκελιές και τις ελληνικές κυβερνήσεις να προσπαθούν να το… ξορκίσουν με βασκανίες και μεγάλα λόγια. 

Ομως από την αρχή της κρίσης έως σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν με επιπολαιότητα τα προβλήματα υποτιμώντας τις επιπτώσεις που θα έχουν στην πραγματική οικονομία και στο εισόδημα των πολιτών. Ετσι και τώρα η κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί με τη βόμβα του “Μαρινόπουλου” που απειλεί να τινάξει στον αέρα άμεσα 13.000 θέσεις εργασίας και ένας θεός ξέρει πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ασχολείται με τον εκλογικό νόμο με τον οποίο θα πάμε στην κάλπη το… 2019. Ειλικρινά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η κυβέρνηση παράτησε το γάμο της οικονομίας για να τρέξει στα εκλογικά  πουρνάρια, από επιπολαιότητα ή επειδή συνεχίζει να τρέφει αυταπάτες. Γνωρίζω όμως ότι οι κρυμμένοι σκελετοί απειλούν να τινάξουν στον αέρα όχι μόνο την ελληνική οικονομία αλλά και το δημοκρατικό πολίτευμα, αφού κανένας δεν θα μπορεί σε αυτή την περίπτωση να εγγυηθεί ούτε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ούτε τη διεξαγωγή εκλογών με οποιοδήποτε εκλογικό σύστημα. 

Ετσι κι αλλιώς τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να συνειδητοποιήσουν το συντομότερο δυνατό ότι δεν υπάρχουν πλέον αυτονόητα και ότι όλα όσα κατακτήθηκαν με κόπο τις προηγούμενες δεκαετίες μπορεί να γίνουν συντρίμμια από τη μια στιγμή στην άλλη. Τα περσινά capital controls, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και η βόμβα του “Μαρινόπουλου” είναι μηνύματα που δεν μπορούν να αγνοηθούν από κανένα σώφρονα άνθρωπο. Αν αγνοηθούν και συνεχιστεί η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου και του Συντάγματος σαν να μην συμβαίνει τίποτα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, είναι σίγουρο ότι θα βρεθούμε προ οδυνηρών εκπλήξεων, τις οποίες ούτε μπορούμε να φανταστούμε. 

Σε κάθε περίπτωση, αν και για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, δεν είναι η ώρα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και του Συντάγματος. Είναι ώρα να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να σωθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να παράγουν πλούτο. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 18:33