Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018 18:15

Ποιοι κερδίζουν τις προσκλήσεις για την παράσταση «Ο πατέρας του Άμλετ» του Μάνου Ελευθερίου, στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ποιοι κερδίζουν τις προσκλήσεις για την παράσταση «Ο πατέρας του Άμλετ» του Μάνου Ελευθερίου, στην Καλαμάτα

 

Ο Πατέρας του Άμλετ είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Μάνου Ελευθερίου. Είναι η αναμέτρηση με τον θάνατο, με αυτά που έγιναν, ο απολογισμός μιας ζωής.

Ο Μάνος Ελευθερίου και ο Θοδωρής Γκόνης επιχειρούν να μπουν στο μυαλό και την ψυχή ενός μεγάλου δραματικού ήρωα λίγο πριν το τέλος του. Εργαλείο τους; Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο οποίος γίνεται η φωνή του επιβλητικού και μελαγχολικού πατέρα του Άμλετ και μας μεταφέρει στον κόσμο του, για να μας θυμίσει πως ο Άμλετ είμαστε εμείς.

Θα δοθούν δύο παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, το Σάββατο 10 Μαρτίου στις 21:00 και την Κυριακή 11 Μαρτίου στις 20:00,

Το eleftheriaonline.gr και η «Ε» εξασφάλισαν 5 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση της Κυριακής 11 Μαρτίου στις 20:00.

Νικητές είναι οι:
Ειρήνη Παπαχρήστου
Φαίη Υψηλάντη 
Γιώτα Μέλιου
Σταύρος Kαρράς
 
Κατερίνα Μπερδεκλή
 

Κείμενο του Μάνου Ελευθερίου

Μια πρώτη μορφή αυτού του κειμένου ενσωματώθηκε πριν από χρόνια σε κάποιο μυθιστόρημά του. Ήταν ο μονόλογος ενός νέου συγγραφέα που βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση και αντιμετώπιζε το θάνατό του με το να σκέπτεται την υπόθεση μερικών έργων του. Τα σκεπτόταν και τα διόρθωνε στο μυαλό του δίνοντας διορία στην επιβίωσή του, περιμένοντας τη σωτηρία του, για να ξεχνά την οδυνηρή θέση όπου βρισκόταν.

Αμέσως μετά την έκδοση του μυθιστορήματος απομόνωσα αυτό το εμβόλιμο κείμενο και άρχιζε η δική μου πια περιπέτεια σβήνοντας και συμπληρώνοντας με σκοπό να γίνει ένας θεατρικός μονόλογος. Το τί κατόρθωσα είναι άλλη υπόθεση και άλλος μονόλογος.

Φυσικά δεν είχα στο νου μου να “διορθώσω” το ποίημα του Θείου Ποιητή, όπως είναι πλέον της μόδας στα χρόνια μας. Ένα μέρος από την υπόθεση μόνο έφερα στον τόπο μας -γιατί εδώ διαδραματίζεται- και μερικές λέξεις από τη σπουδαία μετάφραση, του Μιχ. Δαμηράλη, στην καθαρεύουσα του 19ου αιώνα.

Ο Θοδωρής Γκόνης και ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης αποφάσισαν να το παρουσιάσουν στη σκηνή ξέροντας, σαν παλιές καραβάνες που είναι και οι δύο, τί έχουν να αντιμετωπίσουν μ΄ ένα τέτοιο ρίσκο.

Κείμενο του Θοδωρή Γκόνη

Χρόνια τώρα ο Μάνος Ελευθερίου μελετάει τον Άμλετ, τους μονολόγους, τις μεγάλες σκηνές στις παλιές, μυθικές μεταφράσεις του Περβάνογλου και του Δαμιράλη.

Μετράει φόνους, βλέπει τα αίματα, το φαρμάκι, το δηλητήριο να στάζει, να κυλά, να μπαίνει στη φλέβα με τον ασπασμό, με το φιλί. Το αδελφικό.

Ο Μάνος Ελευθερίου γνωρίζει τον Άμλετ από στήθους. Έρχεται σαν σκιά, σαν φάσμα, σαν όνειρο με το φάντασμα του πατέρα, να μας θυμίσει πως ο Άμλετ είμαστε εμείς. Μόνο που έχουμε ξεχάσει τον λόγο. Και αυτόν ακριβώς τον λόγο έρχεται να μας πει, να μας υπενθυμίσει με τον δικό του τον τρόπο, τον τρόπο του πατέρα. Του πατέρα του Άμλετ.

Ερμηνεύει ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Μιχάλης Αγγελίδης, Δημήτρης Καντάς

Ερμηνεία: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης

Σκηνικά-Κοστούμια: Ανδρέας Γεωργιάδης

Σχεδιασμός φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας

Παραγωγή - Οργάνωση παραγωγής περιοδείας: Μικρή Άρκτος - Βιβή Γερολυμάτου, Απόστολος Παπαδόπουλος 

Διάρκεια παράστασης: 70’ (χωρίς διάλειμμα)

 

Κεντρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας

Δημοσθένους 2, Καλαμάτα

Τηλέφωνο: 27210 82616

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 10€ γενική είσοδος, 8€ φοιτητικό, ανέργων

(μέχρι και την Παρασκευή 9 Μαρτίου)

 

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: 13€ γενική είσοδος, 10€ φοιτητικό, ανέργων

(από το Σάββατο 10 Μαρτίου)

 

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:

  • Public – σε όλα τα καταστήματα και μέσω της ιστοσελίδας (tickets.public.gr)
  • TicketServices - τηλεφωνικά στο 210 72 34 567 και μέσω της ιστοσελίδας www.ticketservices.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER