Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 15:08

Οι νικητές των διπλών προσκλήσεων για την παράσταση "Camille Claudel Mudness" στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Οι νικητές των διπλών προσκλήσεων για την παράσταση "Camille Claudel Mudness" στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

 

Την ξεχασμένη για πολλές δεκαετίες και παραγνωρισμένη γαλίδα γλύπτρια και ζωγράφο Καμίγ Κλοντέλ θα ενσαρκώnei η Μάνια Παπαδημητρίου, στο έργο του Γιάννη Λασπιά (φωτογραφία: Πάνος Κούγιας) "Camille Claudel Mudness".

Tο έργο του Γιάννη Λασπιά "Camille Claudel Mudness" έκανε πρεμιέρα το 2017, στο Θέατρο «Πόλη» με την Μάνια Παπαδημητρίου στο ρόλο της Καμίλ Κλοντέλ. Μαζί της η Αγγελική Καρυστινού ως Κονστάνς Πασκάλ. H Μαρίνα Χρονοπούλου συνοδεύει με το πιάνο της εκτελώντας τις δικές της δημιουργικές συνθέσεις για την παράσταση. Το έργο σκηνοθετεί ο Πάνος Κούγιας, ένας από τους ταλαντούχους νέους σκηνοθέτες, απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης.

Δύο τυχεροί επισκέπτες του eleftheriaonline.gr θα κερδίσουν από μια διπλή πρόσκληση, έπειτα από κλήρωση. 
Στεφανία Σπυροπούλου
Γιώργος  Χονδρος

ΥΠΟΘΕΣΗ 

Το έργο διαδραματίζεται στον εγκαταλελειμμένο χώρο μιας γκαλερί, που η σύνθεσή του θυμίζει παρατημένη σκηνική εγκατάσταση ψυχιατρικής πτέρυγας.

Ένα πιάνο ενεργοποιεί τον χώρο και συνοδεύει ότι σε λίγο θα γεννηθεί. 

Αδελφή του ποιητή, συγγραφέα, διπλωμάτη και ακαδημαϊκού Πολ Κλοντέλ και συνεργάτρια, ερωμένη και μούσα του κορυφαίου γλύπτη Ογκίστ Ροντέν, η Καμίλ Κλοντέλ, που είχε γεννηθεί το 1864, στα 48 της χρόνια κατέστρεψε τα περισσότερα γλυπτά της, διαγνώστηκε με παράνοια -διάγνωση που αμφισβητήθηκε και αμφισβητείται- και κλείστηκε, στα 49 της, σε ψυχιατρικό άσυλο όπου παρέμεινε έγκλειστη επί 30 ολόκληρα χρόνια για να πεθάνει εκεί, άγνωστη μεταξύ αγνώστων, το 1943, κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, στα 79 της, πιθανόν από υποσιτισμό. Μολονότι δεν παρέμεινε σε πλήρη λήθη τα χρόνια που μεσολάβησαν, χρειάστηκε να φτάσει η δεκαετία του ’80, το βιβλίο «Μια γυναίκα. Καμίγ Κλοντέλ» (1982) της Ανί Ντελμπέ κι η ταινία του Μπρουνό Νουιτέν «Καμίγ Κλοντέλ» (1988) με την Ιζαμπέλ Ατζανί στον επώνυμο ρόλο για να εκτοξεύσουν τη φήμη της στο ευρύ κοινό και να την αποκαταστήσουν στη θέση που της άξιζε.

Η Camille Claudel η πρώτη γυναίκα γλύπτρια και η Constance Pascal η πρώτη γυναίκα ψυχίατρος συναντιούνται σε ένα φανταστικό πρωτότυπο διάλογο σχέσης γιατρού - ασθενή. Μέσα από τις συναντήσεις τους ξετυλίγονται οι αντισυμβατικές ζωές των δύο γυναικών και αναπτύσσεται ένας ισχυρός δεσμός. Η Constance θα έρθει αντιμέτωπη με ένα ολόκληρο "αντρικό" σύστημα που καταδικάζει σε εγκλεισμό και απομόνωση τα άτομα που διεκδικούν το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης και επιλογής. Δυο γυναίκες που κατάφεραν μέσα από από αντίξοες συνθήκες να θέσουν τη δική τους παρουσία σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. 

Το έργο με δυο γυναικείους ρόλους του Γιάννη Λασπιά αφορά έναν φανταστικό διάλογο ανάμεσα στην Καμίγ Κλοντέλ και την πρώτη γυναίκα ψυχίατρο της Γαλίας Κονστάνς Πασκάλ -που στην παράσταση θα παίξει η Αγγελική Καρυστινού. Είναι, όπως σημειώνεται, «η ιστορία δυο γυναικών που διεκδίκησαν το δικαίωμα να ζήσουν ελεύθερες, να υπερασπιστούν τα πιστεύω τους, να σπουδάσουν και να εργαστούν, σε μια εποχή που η γυναίκα περιοριζόταν στο ρόλο της συζύγου και της μάνας. Στην πραγματικότητα δε συναντήθηκαν ποτέ αλλά έζησαν κι εργάστηκαν στην ίδια πόλη, την ίδια χρονική περίοδο, μοιράστηκαν παρόμοιες εμπειρίες, αντιμετώπισαν κοινές δυσκολίες, διακρίθηκαν στην τέχνη και στην επιστήμη, αντίστοιχα, και δόθηκαν με το ίδιο πάθος στον έρωτα. Για να πληρώσουν ακριβά το τίμημα της διαφορετικότητάς τους. Η πρώτη τιμωρήθηκε απ’ την οικογένειά της με τον πρωτοφανή εγκλεισμό της για τριάντα χρόνια σε ψυχιατρικά άσυλα, η δεύτερη έζησε μια διπλή ζωή βυθισμένη στο φόβο, στα ψέματα και στην αγωνία».
Το έργο διαδραματίζεται το 1913, έξω απ’ το Παρίσι, στο ψυχιατρικό άσυλο Βιλ-Εβράρ του Νεγί-σιρ-Μαρν. Η πρώτη γυναίκα που καταφέρνει να γίνει ψυχίατρος στην Γαλία, η μετανάστρια απ’ την Ρουμανία Κονστάνς Πασκάλ, αποφασίζει ν’ αναλάβει την υπόθεση της γλύπτριας Καμίγ Κλοντέλ η οποία έχει μεταφερθεί εκεί, παρά τη θέληση της, απ’ την οικογένεια της, για σοβαρή ψυχική διαταραχή. Μέσα απ’ τις συναντήσεις τους ξετυλίγονται οι αντισυμβατικές ζωές των δυο γυναικών κι αναπτύσσεται ένας ισχυρός δεσμός που ξεπερνά τη σχέση γιατρού-ασθενή. Πάρα τις προσπάθειες της γιατρού και τη σταδιακή βελτίωση της ψυχικής υγείας της Καμίγ, η Κοστάνς θα ’ρθει αντιμέτωπη μ’ ένα ολόκληρο σύστημα που καταδικάζει σε εγκλεισμό κι απομόνωση τα άτομα που διεκδικούν το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης κι επιλογής.

Συντελεστές:

Κείμενο: Γιάννης Λασπιάς 

Σκηνοθεσία: Πάνος Κούγιας 

Σκηνικά- κοστούμια: Τζίνα Ηλιοπούλου, Λίνα Σταυροπούλου 

Μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου 

Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα

Video: Βάσω Μιχαλοπούλου 

Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής 

Παίζουν:

Μάνια Παπαδημητρίου (Camille Claudel), Αγγελική Καρυστινού (Constance Pascal), Μαρίνα Χρονοπούλου (πιανίστρια)

Παραστάσεις: Τετάρτη 25 Απριλίου, ώρα 21.00, Κεντρική σκηνή ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος & 10 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων)

Προπώληση εισιτηρίων: Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, Τ.27210-87902, Βιβλιοπωλείο Όλα Χαρτί, Τ. 27210-63690

Πληροφορίες – Κρατήσεις: Αρβανιτίδου Χρύσα, 2310257218, 6934115555


NEWSLETTER