Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014 23:23

UVB-76 ο πιο μυστηριώδης ραδιοφωνικός σταθμός

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)
UVB-76 ο πιο μυστηριώδης ραδιοφωνικός σταθμός

Απόκοσμοι ήχοι, περίεργα μηνύματα, ακαθόριστοι ψίθυροι... από τη δεκαετία του 70 μέχρι σήμερα.

 Μεγάλωσα με την ανάμνηση του παππού μπροστά στο ραδιόφωνο με τις λυχνίες να προσπαθεί κάθε βράδυ να συντονιστεί με Λονδίνο, Μόσχα, Βερολίνο στα μακρά και τα βραχέα κύματα. Αναμονή να ζεσταθούν οι λάμπες και η “κατάσταση πολιορκίας” του Μίκη Θεοδωράκη στην έναρξη της ελληνικής εκπομπής της  Deutsche welle ανακατεμένη με ήχους σημάτων Μορς. Η φωνή του εκφωνητή να χάνεται και να ξανάρχεται ανακατεμένη με παράσιτα και άλλες φωνές σε ακατάληπτες γλώσσες. Όλος ο πλανήτης στο δωμάτιο... η  μαγεία του προ FM ραδιοφώνου. Έτσι όταν χτες το βράδυ ένας φίλος έκανε μια ανάρτηση για τον UVB-76 στο facebook έκανα ένα μικρό ταξίδι σε έναν κόσμο που έχει πάψει να υπάρχει... 

Ο UVB-76 ήταν ένας μύθος για τους ελάχιστους μυημένους και τους λίγους συγκριτικά με σήμερα συνωμοσιολόγους. Ραδιοερασιτέχνες περνούσαν ώρες ατελείωτες ακούγοντας τα μονότονα περίεργα βουητά του ελπίζοντας πως θα ανακαλύψουν το μυστικό του.

UVB-76 / MDZhB είναι το διεθνές διακριτικό κλήσεως ενός περίεργου ραδιοσταθμού που εκπέμπει στα βραχέα κύματα,  στη συχνότητα 4.625 kHz.  Εκπέμπει έναν σύντομο, μονότονο τόνο, που επαναλαμβάνεται περίπου 25 φορές το λεπτό. Ο σταθμός αυτός εκπέμπει 23 ώρες και 10 λεπτά το εικοσιτετράωρο και κάνει μια διακοπή από τις 7:00 μέχρι τις 7:50 GMT. Το τελευταίο λεπτό κάθε ώρα, το σήμα που μεταδίδεται γίνεται συνεχόμενο. Ο σκοπός του σταθμού παραμένει άγνωστος.

Το “παρατσούκλι” του σταθμού είναι Buzzer και εκπέμπει από τη δεκαετία του '70. Αρχικά το σήμα του ήταν ένα επαναλαμβανόμενο “μπιπ” διάρκειας 2 δευτερολέπτων μέχρι το 1990 όπου και πήρε τη σημερινή του μορφή. Στις 16 Ιανουαρίου 2003 ο ήχος άλλαξε για μικρό χρονικό διάστημα αλλά σύντομα επανήλθε στην κανονική του μορφή. Κάποιες φορές έχουν ακουστεί άλλοι περίεργοι ήχοι και συνομιλίες στο βάθος. Κάποιοι πιστεύουν πως ο ήχος προέρχεται από μια συσκευή που βουίζει μπροστά σε ένα μικρόφωνο. Υπάρχουν και ελάχιστες μεταδόσεις ακατανόητων μηνυμάτων.

24.12.1997 21:58 UTC: 

21.02.2006 7:57 UTC:

29.09.2009 16:00 UTC:

https://soundcloud.com/lafleurvk/s28-4625usb-20090929-1600z-msg

25.01.2010 17:13 UTC:

https://soundcloud.com/lafleurvk/uzb7

23.08.2010 13:35 UTC:

https://soundcloud.com/lafleurvk/uvb-76-aug-23-2010-9-32-am

25.08.2010 06:54 UTC:

https://soundcloud.com/lafleurvk/uvb-76-2010-08-25-6-54-utc/

5.09.2010 13:39 UTC:

https://soundcloud.com/lafleurvk/uvb-76-2010-09-05-13-39-utc/

το τελευταίο φωνητικό μήνυμα 10.09.2010 15:16 UTC:

https://soundcloud.com/lafleurvk/uvb-76-2010-09-10-15-16-utc/

5 Ιουνίου 2010 ξαφνικά σιωπή....την επόμενη μέρα η μετάδοση άρχισε και πάλι μέχρι τις 25 Αυγούστου στις 10:13... σιωπή και πάλι... μετά από λίγο θόρυβοι... κάποιος βρίσκεται στο χώρο μετάδοσης. Τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου ακούγονται αποσπάσματα από την λίμνη των κύκνων του Τσαϊκόφσκι. 

Σας Θυμίζει κάτι από το Lost?? Η περίπτωση του UvB-76 θα μπορούσε να γίνει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.

Η τοποθεσία και το όνομα του σταθμού ήταν άγνωστες μέχρι την μετάδοση του πρώτου μηνύματος το 1997. 

Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό της θέσης του με μεθόδους τριγωνισμού απέδωσαν καρπούς. 

Ο πομπός του σταθμού βρίσκεται στο Ποβάροβο της Ρωσίας, 40 χλμ βορειοδυτικά της Μόσχας. Εκεί κοντά βρίσκεται ένα μικρό χωριό που το λένε Lozhki.  Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ φάνηκε πως στην συγκεκριμένη περιοχή υπήρχαν άκρως απόρρητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις που εγκαταλείφθηκαν. Και ενώ το επίσημο κράτος δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξή του, ο σταθμός εκπέμπει και σήμερα από την ίδια περιοχή άγνωστο όμως από που ακριβώς. Πολλοί υποστηρίζουν πως η πολύ μικρή διακοπή το 2010 είχε να κάνει με την μεταφορά του. 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Ο σκοπός του σταθμού δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπάρχουν πολλές θεωρίες. Από εικασίες για σταθμό φάντασμα που εκπέμπει από κάποιον “άλλο κόσμο” μέχρι την άποψη πως μέσα στα γρανάζια της ρωσικής γραφειοκρατίας κάποιοι ξεχάστηκαν και συνεχίζουν την αποστολή τους από την εποχή του ψυχρού πολέμου. Μια λιγότερο απίθανη θεωρία είναι πως εξυπηρετεί έναν σκοπό παρόμοιο με τον σκοπό των διαφόρων ραδιοσταθμών αριθμών που εκπέμπουν στα βραχέα. 

Οι σταθμοί αριθμών είναι ραδιοφωνικοί σταθμοί άγνωστης προέλευσης, που εκπέμπουν στα βραχέα κύματα. Σε γενικές γραμμές, μεταδίδουν φωνές που διαβάζουν λίστες με αριθμούς, λέξεις ή γράμματα (μερικές φορές χρησιμοποιώντας κάποιοφωνητικό αλφάβητο). Οι σταθμοί εκπέμπουν σε πολλές γλώσσες, και οι φωνές είναι συνήθως γυναικείες, αν και μερικές φορές χρησιμοποιούνται και φωνές αντρών ή και παιδιών. Υπάρχουν ενδείξεις που υποστηρίζουν τη διαδεδομένη άποψη ότι οι εκπομπές αυτές χρησιμοποιούνται για να σταλούν μηνύματα σε κατασκόπους. Οι σταθμοί δεν μεταδίδουν τίποτα που να επιτρέπει τον καθορισμό της εθνικότητας -εκτός ίσως από τη γλώσσα στην οποία μεταδίδονται τα μηνύματα- τον τόπο και εξοπλισμό εκπομπής, τους ιδιοκτήτες του σταθμού, την ταυτότητα των εκφωνητών ή σε ποιον απευθύνεται η μετάδοση. Οι μεταδόσεις αποτελούνται αποκλειστικά από κάποιον χαρακτηριστικό ήχο που επιτρέπει την αναγνώριση του σταθμού, τον οποίο ακολουθούν ατέλειωτες λίστες αριθμών ή γραμμάτων. 

Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε βέβαια και την περίπτωση μετά την εγκατάλειψη του σταθμού από τον στρατό να τον συνέχισαν για λόγους τρολαρίσματος... 

Όπως ήταν φυσικό κάποιοι πήγαν στο Povarovo για να ψάξουν από κοντά. Βρέθηκαν στις έρημες στρατιωτικές εγκαταστάσεις τράβηξαν βίντεο και φωτογραφίες ενώ μετέφεραν και ιστορίες βιαστικής εγκατάλειψης από τον στρατό κάποια νύχτα με περίεργη ομίχλη.  

 

 

Αν δεν έχετε (το πιθανότερο) δέκτη βραχέων ακούστε ζωντανά την αναμετάδοσή του στο Internet:

http://www.radioforest.net/radio/uvb-76-temporary-internet-repeater/256618

http://relay.desync.com:8010/listen.pls

http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/

http://uvb-76.net/

http://www.radioways.co.uk/radio/uvb-76.html

Το πραγματικά περίεργο στην ιστορία αυτή είναι πως ο σταθμός λειτουργεί από την περίοδο του ψυχρού πολέμου μέχρι και σήμερα παρά τις τεράστιες πολιτικές αλλαγές στη Ρωσία αλλά και την πρόοδο της τεχνολογίας από την εποχή των βραχέων κυμάτων.

Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, σήμερα υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που ακούν ασταμάτητα το σταθμό προσπαθώντας να καταλάβουν τι συμβαίνει. 

Για εμένα ο UVB-76 ήταν απλά μια μικρή ευκαιρία για αναμνήσεις παιδικών χρόνων και ενός κόσμου που δεν υπάρχει πια....

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER