Τρίτη, 22 Απριλίου 2014 10:44

Πήγε πεζός από τη Μελβούρνη στην Καμπέρα για να πει «ευχαριστώ» στην Αυστραλία που τον δέχθηκε ως πρόσφυγα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πήγε πεζός από τη Μελβούρνη στην Καμπέρα για να πει «ευχαριστώ» στην Αυστραλία που τον δέχθηκε ως πρόσφυγα

Ένας πρόσφυγας από το Βιετνάμ, που έφθασε στην Αυστραλία στην δεκαετία του '80, ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα 35ήμερο ταξίδι από τη Μελβούρνη στην Καμπέρα. Με μια διαφορά.. Πήγε πεζός στην αυστραλιανή πρωτεύουσα σέρνοντας συμβολικά και μια βάρκα.

 

Ο Tri Nguyen αποφάσισε να πάει πεζός στην αυστραλιανή πρωτεύουσα για δυο λόγους: Πρώτον για να πει ευχαριστώ στην Αυστραλία που τον καλοδέχθηκε ως πρόσφυγα πριν 32 χρόνια και δεύτερον για να ζητήσει μεγαλύτερη συμπόνια για τους αναζητούντες σήμερα άσυλο από την Αυστραλία.

Ο Tri Nguyen περπάτησε 35 μέρες και κάλυψε μια απόσταση 670 χιλιομέτρων, τραβώντας και μια βάρκα. Ήταν ο δικός του τρόπος να πει ευχαριστώ στη χώρα που τον καλοδέχθηκε όταν έφυγε, ξεριζωμένος πρόσφυγας από το Βιετνάμ.

Τον συνόδευαν όμως τρεις Ιρανοί αναζητητές ασύλου -η Linda, ο Daniel και ο Majid.  Κατά την διάρκεια της πορείας από τη Μελβούρνη προς την Καμπέρα σταματούσαν τα βράδια σε χωριά και τους φιλοξενούσαν ντόπιοι στα σπίτια τους.

Ο Nguyen λέει ότι τους πρόσφεραν θερμή φιλοξενία και τον συγκίνησε η ζεστασιά με την οποία τους αντιμετώπισε η σύγχρονη Αυστραλία. «Το ίδιο φιλόξενη όπως και με μένα πριν 32 χρόνια και αυτό μου δίνει μεγάλη ελπίδα» είπε. Την έμπνευση να πάει πεζός στην αυστραλιανή πρωτεύουσα σέρνοντας μια βάρκα του την έδωσε η δική του οδύσσεια.

Ο Nguyen και η οικογένειά του διέφυγαν από το Βιετνάμ το 1982 με μια σάπια βάρκα και έφτασαν στην Αυστραλία.

 «Καμιά σχέση με αυτό το ταξίδι μου στην Καμπέρα. Τότε μας συνέλαβαν πειρατές, μας κράτησαν τέσσερις μέρες και μας βασάνισαν. Ήταν μια τραυματική εμπειρία» είπε.

Η βάρκα που έσερνε τώρα μαζί του ήταν αντίγραφο εκείνης της βάρκας που τους έφερε στην Αυστραλία. Την δώρισε στο αυστραλιανό κοινοβούλιο και έκανε μια έκκληση για μεγαλύτερη συμπόνια στους σημερινούς πρόσφυγες.

«Σαν Αυστραλοί είμαστε καλύτεροι όταν υποδεχόμαστε τους ξένους, Όταν στηρίζουμε τους πιο αδύναμους. Όταν απαιτούμε δίκαιη αντιμετώπιση για αυτούς που τα έχασαν όλα και που έχουν υποφέρει τόσο πολύ. Αυτή είναι η Αυστραλία στην καλύτερη της στιγμή» είπε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER