Κυριακή, 24 Αυγούστου 2014 14:05

Οι Έλληνες μαχητές της D Day που έγιναν πρωτοσέλιδο στους New York Times

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Οι Έλληνες μαχητές της D Day που έγιναν πρωτοσέλιδο στους New York Times

Ο στρατιώτης Έντυ Λαμπρός πήρε λάφυρο τη σβάστικα, αλλά την επομένη σκοτώθηκε.

 

Η 70η επέτειος της απόβασης στη Νορμανδία κρύβει την άγνωστη ιστορία των Ελληνοαμερικανών στρατιωτών που πολέμησαν τον ναζισμό με αυταπάρνηση και θάρρος. Το πρωτοσέλιδο των New York Times της 8ης Ιουνίου 1944  έκανε τον γύο του κόσμου και αεπικονίζει μια ομάδα μαχητών να κρατούν την ναζιστική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρο ως λάφυρο. Ο νεαρός που γελά αριστερά είναι ο Έλληνας στρατιώτης του αμερικανικού στρατού και έγινε μαζί με τους συμπολεμιστές του τα πρόσωπα της ημέρας. Την επόμενη ημέρα σκοτώθηκε… Το ελληνοαμερικανικό ίδρυμα της ημέρας του ΟΧΙ  ( oxi day foundation) τιμά την μνήμη των  Ελλήνων της ομογένειας που συμμετείχαν στην ιστορική μάχη της 6ης Ιουνίου 1944,  γνωστή ως D-Day και μας θυμίζει τα ονόμα τά τους. Πρόκειται για τους Νικόλαο Μπούρα, Έντυ Λάμπρο και Ευθύμιο Τσιμικλή.

Η ονομασία «D-Day» είναι η κωδική ονομασία της απόβασης στη Νορμανδία και αποτελεί την εκκίνηση της μεγάλης προσπάθειας των Συμμάχων να απελευθερώσουν την ηπειρωτική Ευρώπη από την Γερμανική κατοχή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πάνω από 4000 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους στη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση όλων των εποχών, στις ακτές της Νορμανδίας στη Γαλλία.

(O επισμηναγός Νίκος Μπούρας. Το βομβαρδιστικό του έκανε σπουδαία δουλειά)

(Ο Ευθύμιος Τσιμικλής έδωσε σκληρές μάχες κατά των Γερμανών)

Ο  επισμηναγός  Νίκος Μπούρας, είχε  διαταγή να πετάξει κάτω από τα σύννεφα για να καταφέρει να εξουδετερώσει τα πυροβολεία των Ναζί. Η επιτυχία αυτού του βομβαρδισμού επέτρεψε στις επίγειες δυνάμεις στις οποίες συμμετείχαν ο Λάμπρος και ο Τσιμικλής  να έχουν τις μικρότερες δυνατόν απώλειες. Στην κοντινή παραλία Ομάχα οι Αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις δεν πέτυχαν με ακρίβεια το στόχο τους με αποτέλεσμα οι Σύμμαχοι να έχουν τεράστιες απώλειες ως 2000 νεκρούς. Ο Έντυ Λάμπρος επέζησε σε εκείνη τη μάχη, αλλά έχασε τη ζωή του δύο  μέρες μετά την απόβαση και μόλις μια μέρα αφού δημοσιεύθηκε η παρακάτω φωτογραφία στους New York Times , με τη σημαία των Ναζί ως λάφυρο.

Ο Αντυ Μανάτος, πρόεδρος και ιδρυτής του oxi day Foundation  : «Η πολιτική του Χίτλερ που είχε  στο στόχαστρο ανθρώπους με πνευματική ή σωματική αναπηρία, αλλά και μειονότητες που δεν κατάγονταν απο την Άρια φυλή, όπως  Ρομά, Αφρικανοί ή  Εβραίοι έχει  ξεχαστεί σήμερα. Η σημερινή επέτειος είναι  μια αφορμή να θυμηθούμε όλοι μας τη θυσία όλων των Ελληνοαμερικανών ηρώων αλλά και την Ελλάδα που είναι η μοναδική χώρα που αναγνωρίστηκε από τις τρεις μεγάλες δυνάμεις, την Αμερική, την Αγγλία και τη Ρωσία για την συμβολή της στη νίκη κατά της Ναζιστικής Γερμανίας. «

Πηγή: Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER