Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014 21:49

Βρετανοί τουρίστες βοήθησαν το Λιμενικό στη διάσωση μεταναστών στο Αιγαίο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Βρετανοί τουρίστες βοήθησαν το Λιμενικό στη διάσωση μεταναστών στο Αιγαίο

Περιγράφουν την εμπειρία τους στο BBC

 

Μπορεί για τους Έλληνες ψαράδες στα νησιά του Αιγαίου να είναι σχεδόν καθημερινότητα, αλλά για ένα ζευγάρι Βρετανών που έκαναν τις διακοπές τους στα ελληνικά νησιά με το σκάφος τους ήταν εμπειρία ζωής. Η Στέφανι και ο Άντι Μαρς έδωσαν συνέντευξη στο BBC περιγράφοντας πώς βοήθησαν τους άντρες του ελληνικού Λιμενικού σώματος να σώσουν από τα νερά του Αιγαίου μετανάστες, τους οποίους οι δουλέμποροι πέταξαν στη θάλασσα. 

Στις 23 Σεπτεμβρίου, οι δυο τους είχαν αγκυροβολήσει σε μια ακτή της Σύμης, όταν στις 5:30 το πρωί τους ξύπνησαν πυροβολισμοί και ανθρώπινες κραυγές. Αμέσως είδαν στο νερό ανθρώπους, κάποιοι από τους οποίους φορούσαν σωσίβια και άλλοι όχι. Ο ένας τους έτρεξε μπροστά να βοηθήσει, ενώ ο άλλος εξέπεμπε SOS.

Λίγο αργότερα έφτασε στο σημείο ένα σκάφος του Λιμενικού, ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή οι δύο Βρετανοί είχαν σώσει 11 ανθρώπους, βοηθώντας τους να βγουν στην ακτή. Πέντε από αυτούς μπόρεσαν να κολυμπήσουν ενώ οι υπόλοιποι έξι σώθηκαν χάρη στη σωστική λέμβο της Στέφανι και του Άντι. 

«Ενώ περιμέναμε να φτάσει το μεγάλο σκάφος του Λιμενικού και να παραλάβει τους ανθρώπους, ο Άντι προσπάθησε να μαζέψει όσα πράγματά τους επέπλεαν στο νερό» λέει η Στέφανι. 

Επειδή το μεγάλο σκάφος του Λιμενικού δεν μπορούσε να προσεγγίσει στην ακτή μάλιστα, οι δύο Βρετανοί βοήθησαν στη μεταφορά των προσφύγων με τη λέμβο τους. 

«Ο Άντι μίλησε με έναν από τους μετανάστες που μιλούσε λίγα αγγλικά. Μας είπε ότι έχει δύο εστιατόρια στην πατρίδα του, λίγο πιο κάτω από την στρατιωτική ακαδημία που  μόλις βομβαρδίστηκς. Μας είπε ότι είχε αφήσει τη γυναίκα και τα δυο παιδιά του πίσω, ελπίζοντας να μπορέσει να τους πάρει μαζί του αργότερα. Μας είπε ότι ο καθένας τους πλήρωσε 2.700 ευρώ για να μπουν στην βάρκα από τη Μαρμαρίδα της νοτιοδυτικής Τουρκίας και να έρθουν στην Ελλάδα με μια ξύλινη βάρκα με εξωτερική μηχανή» λέει στο BBC η Στέφανι Μαρς. 

«Ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, στριμωγμένοι και ξαφνικά, μόλις η βάρκα έστριψε προς τη Σύμη, άκουσαν τον δουλέμπορο να φωνάζει "αστυνομία" και άρχισε να τους πετάει στη θάλασσα», λέει η γυναίκα σοκαρισμένη. «Συνεχώς μας ρωτούσαν πού βρίσκονταν», συμπληρώνει «και μας ζητούσαν να καλέσουμε τον Ερυθρό Σταυρό». 

«Την επόμενη μέρα, πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα της Σύμης, να παραδώσουμε τα αντικείμενά τους που επέπλεαν στη θάλασσα, ήταν στο μπαλκόνι του τμήματος και χάρηκαν που μας είδαν» λέει ο Άντι και καταλήγει «δεν γνωρίζουμε τι απέγιναν, αλλά ήμασταν ευχαριστημένοι που η τοπική αστυνομία τους φρόντισε όπως έπρεπε». 

Πηγή: protothema.gr


NEWSLETTER