Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014 23:01

Βρέθηκε βυθισμένο γερμανικό υποβρύχιο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Βρέθηκε βυθισμένο γερμανικό υποβρύχιο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η Γερμανία αρνείται να το ανασύρει.

 

Η ναυμαχία 

Κυβερνήτης του υποβρυχίου ήταν ο Χανς Ντίτερ Χάινικε, ο οποίος στις 13 Ιουλίου είχε στείλει αναφορά στο αρχηγείο του στην κατακτημένη Γαλλία. Ανέφερε ότι το υποβρύχιο είχε υποστεί ζημιές και ζητούσε άδεια να επιτρέψει στη Γερμανία μετά από μια άκαρπη περιπολία έναντι των συμμαχικών σκαφών, που είχε διαρκέσει πάνω από ένα μήνα.

Στις 4 το απόγευμα της 14ης Ιουλίου 1942, το U-576 είχε τραβήξει ρότα προς την Ευρώπη όταν βρήκε μπροστά του τη νηοπομπή KS-520, που αποτελούνταν από 19 εμπορικά πλοία και πέντε συνοδευτικά σκάφη.

Ο Χάινικε συμπλήρωνε πέντε αποστολές χωρίς σημαντικές περγαμηνές στο ενεργητικό του εναντίον των συμμάχων. Είδε μπροστά του μια ευκαιρία να εξιλεωθεί.

Παρά τις ζημιές που είχε το υποβρύχιο, ο Χάινικε αποφάσισε να επιτεθεί. Ωστόσο, προτού εξαπολύσει τις τορπίλες του, ένα λιμενικό σκάφος το εντόπισε στο ραντάρ του και έριξε 8 βόμβες βυθού εναντίον του.

Ο Γερμανός δεν πτοήθηκε και λίγα λεπτά αργότερα εξαπέλυσε τέσσερις τορπίλες που βύθισαν το πλοίο «Bluefields» με σημαία Νικαράγουας και προκάλεσε ζημιές σε άλλα δύο σκάφη. Η αντίδραση των συμμάχων ήταν άμεση. Μαχητικό αεροπλάνο που συνόδευε τη νηοπομπή βομβάρδισε το υποβρύχιο και ταυτόχρονα το Unicoi άρχισε να του ρίχνει βολές με το όπλο που είχε στο κατάστρωμα.

Το U – 576 βυθίστηκε σε λίγα λεπτά και παραμένει εκεί 72 χρόνια. Μόλις 30 ναυτικά μίλια από τις αμερικανικές ακτές… 

Η ανακάλυψη

Το γερμανικό υποβρύχιο U-576 εντοπίστηκε 220 μέτρα μακριά από το κουφάρι του αμερικανικού φορτηγού πλοίου «Bluefields» στα βάθη του ωκεανού, περίπου 54 χλμ. από την ακτή της Βόρειας Καρολίνας.

Τα ναυάγια μαρτυρούν την κοινή μοίρα των δύο σκαφών. Το υποβρύχιο και το φορτηγό πλοίο είχαν εμπλακεί σε μάχη στις 15 Ιουλίου του 1942. Το U-576 επιτέθηκε σε κομβόι 24 εμπορικών πλοίων που έπλεε από το Νόρφολκ της Βιρτζίνια στο Κι Γουές στη Φλόριντα.

Το υποβρύχιο βύθισε το «Bluefields» και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε δύο άλλα πλοία. Το κομβόι όμως συνοδευόταν από ένα αεροσκάφος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας το οποίο βομβάρδισε το υποβρύχιο, ενώ ταυτόχρονα, το φορτηγό πλοίο «Unicoi» έβαλλε πυρά εναντίον του. Τα φορτηγά τότε ήταν εξοπλισμένα.

Το U-576 και το «Bluefileds» βυθίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά μόνο στο υποβρύχιο υπήρξαν απώλειες, καθώς χάθηκαν στο βάθος του Ατλαντικού και τα 45 μέλη του πληρώματος. Η θαλάσσια περιοχή θεωρείται νεκροταφείο πολέμου και προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο. Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι δεν έχει πρόθεση να ανασύρει το υποβρύχιο ή να μετάσχει σε αντίστοιχη επιχείρηση.

Για την ακρίβεια, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι επιθυμεί αν είναι δυνατό το ναυάγιο να μείνει στο σημείο, ώστε να αναπαυθούν οι νεκροί!

Πηγή: Η Μηχανή του Χρόνου

Με πληροφορίες από το cnn.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER