Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014 13:37

Ο πατέρας της έγχρωμης φωτογραφίας ήταν Ρώσος (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο πατέρας της έγχρωμης φωτογραφίας ήταν Ρώσος (φωτογραφίες)

Ο κύριος που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία θεωρείται ο πατέρας της έγχρωμης φωτογραφίας.

 

Κι αν όλοι μας έχουμε ακόμη ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα παιδικά χρόνια των γονιών μας, ο Sergey Prokudin-Gorsky είχε καταφέρει να βάλει χρώμα στις αναμνήσεις της ρωσικής αυτοκρατορία από τις αρχές του 20ου αιώνα. Ο πρωτοποριακός φωτογράφος είχε τραβήξει το 1909 ένα πορτρέτο του κλασικού συγγραφέα Λέοντα Τολστόι, που τα ζωντανά του χρώματα τον έκαναν διάσημο μέχρι την αυλή του Τσάρου.

Ο Τσάρος Νικόλαος Β' θέλησε να γνωρίσει τον δημιουργό της έγχρωμης φωτογραφίας και του παρείχε όλα τα μέσα προκειμένου να φέρε σε πέρας ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο. Έχοντας την άδεια της τσαρικής αυλής, ένα ειδικά διαμορφωμένο βαγόνι με σκοτεινό δωμάτιο και τα απαραίτητα χρήματα, ο Sergey θα ταξίδευε σε όλη την επικράτεια της αυτοκρατορίας προκειμένου να απαθανατίσει τη ζωή των υπηκόων της. Από το 1909, ως το 1915 και πριν ξεσπάσει η επανάσταση που έριξε τον Τσάρο από το θρόνο του, ο πρωτοπόρος της φωτογραφίας κατάφερε να φτιάξει ένα πολύ σημαντικό και σήμερα, ανεκτίμητο έργο.

Τα έργα του αγοράστηκαν τη δεκαετία του 40' από τη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και έπειτα από πολύ προσεκτική επεξεργασία προέκυψαν περισσότερες από 122 φωτογραφίες από εκείνη την εποχή, ζωντανές σαν να τραβήχτηκαν εχτές. Χωρίς να είναι εύκολο να συλλάβει κανείς την τεχνική του, ο Ρώσος φωτογράφος έπαιρνε τρεις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τραβηγμένες με ειδικό φίλτρο η κάθε μία (κόκκινο, πράσινο και μπλε), τις οποίες συνέθετε στο εργαστήριό του και το αποτέλεσμα έδινε την έγχρωμη φωτογραφία.

Γυναίκες της υπαίθρου κοντά στη μικρή πόλη Κιρίλοφ

Η παραδοσιακή στολή της γυναίκας των Ουζμπέκων

Μουσουλμάνος έμπορος μεταξιού, βαμβακιού, μαλλιού και παραδοσιακών χαλιών

Ο Εμίρης της Μπουχάρα ενός αυτόνομου κράτους στην επικράτεια της ρωσικής αυτοκρατορίας

Το διάσημο πορτρέτο του συγγραφέα Λέοντα Τολστόι

Πηγή: news247.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER