Πέμπτη, 01 Ιανουαρίου 2015 18:59

Το κορίτσι που πέθανε ψάχνοντας την έξοδο στις κατακόμβες (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Το κορίτσι που πέθανε ψάχνοντας την έξοδο στις κατακόμβες (φωτογραφίες)

Η άγνωστη ιστορία των κατακομβών της Οδησσού. Από το καταφύγιο των Σοβιετικών ανταρτών στα ξέφρενα εφηβικά υπόγεια πάρτι και τον τραγικό θάνατο μιας κοπέλας την πρωτοχρονιά του 2005

 

Σίγουρα έχετε ακούσει πολλά για τις κατακόμβες του Παρισιού και του Λονδίνου. Ξέρατε όμως ότι αυτοί οι περίφημοι αυτοί υπόγειοι λαβύρινθοι, δεν είναι τίποτα μπροστά στις εκατόμβες της Οδησσού, που εκτείνονται σε δυόμισι χιλιάδες μέτρα κάτω από την ουκρανική πόλη;

Οι κατακόμβες της Οδησσού είναι απόρροια της πλούσιας μεταλλευτικής ιστορίας της πόλης, το 1980 η ουκρανική κυβέρνηση τις σφράγισε δια παντός.

Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι ξεκίνησαν να κατασκευάζονται τον 16ο αιώνα αλλά δεν είχαν τη σημερινή τους έκταση πριν το 1800.

Η πόλη της Οδησσού είναι χτισμένη πάνω σε ένα μεγάλο κοίτασμα ασβεστόλιθου. Το 1800 μια μεγάλη επιχείρηση εξόρυξης ξεκίνησε κάτω από την πόλη. Ουσιαστικά, ο ασβεστόλιθος που εξορύχθηκε χρησιμοποιήθηκε για να χτιστεί η πόλη πάνω από το ορυχείο.

Την παραπάνω περίοδο οι κατακόμβες έφθασαν να καλύπτουν έκταση που ξεπερνά τα 2.400 μέτρα. Αυτός ο τεράστιος λαβύρινθος άδειων τούνελ επρόκειτο να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος στους κατοίκους της Οδησσού.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, τα υπόγεια τούνελ έγιναν καταφύγιο για τους Σοβιετικούς αντάρτες, που κρυβόντουσαν κάτω από την πόλη, δημιουργώντας πρόβλημα στους Ναζι που είχαν καταλάβει την Οδησσό.

Μέχρι το τέλος του πολέμου, οι Ναζί ουδέποτε κατάφεραν να εντοπίσουν τους αντάρτες που κρυβόντουσαν στον υπόγειο λαβύρινθο

Μετά τον πόλεμο τα τούνελ χρησιμοποιήθηκαν από ληστές, οι οποίοι μάλιστα επέκτειναν τις κατακόμβες σε ορισμένα σημεία.

Εν τέλει, το 1980, η Αρχές της Οδησσού αποφάσισαν να κλείσουν δια παντός τις κατακόμβες. Σφράγισαν τις εισόδους, ωστόσο δεν κατέστησαν παράνομη την περιήγηση στα υπόγεια τούνελ. Πολύ σύντομα η εξερεύνηση τμημάτων του υπόγειου λαβύρινθου έγινε κάτι σαν παράδοση για τους κατοίκους της πόλης.

Δυστυχώς, την πρωτοχρονιά του 2005, ο τραγικός θάνατος μιας νεαρής κοπέλας, έκανε τους πάντες να συνειδητοποιήσουν ότι η Κυβέρνηση είχε ουσιαστικό λόγο να κλείσει τις κατακόμβες, ως άκρως επικίνδυνες.

Για να γιορτάσουν τον ερχομό του νέου έτους μια παρέα εφήβων αποφάσισαν να κάνουν πάρτι στις κατακόμβες. Μια κοπέλα απομακρύνθηκε από παρέα και χάθηκε στα υπόγεια τούνελ. Επί τρεις ημέρες περιπλανιόταν μέσα στο σκοτεινό παγωμένο υπόγειο λαβύρινθο, ανήμπορη να βρει την έξοδο, μέχρι που κατέρρευσε και πέθανε από αφυδάτωση.

Η σωρό της ανακαλύφθηκε και απαθανατίστηκε τέσσερις μήνες μετά από μια παρέα εφήβων που έκαναν τουρ στις κατακόμβες τον Απρίλιο του 2005. Η Αστυνομία της Οδησσού ωστόσο δεν κατάφερε να ανασύρει το πτώμα της άτυχης κοπέλας μέχρι το 2007, διότι ήταν πολύ μακριά από την έξοδο...

Πηγή: Viralnova | news247.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER