Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2015 23:23

Hara - Kiri: To "ανόητο και μοχθηρό" γαλλικό περιοδικό των '60s

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

26 προκλητικά, εντυπωσιακά, εξώφυλλα του διαβόητου σατιρικού περιοδικού. 

 Μία συλλογή με πολλά από τα εξώφυλλα του διαβόητου, προκλητικού, σατιρικού περιοδικού που έγραψε ιστορία στην Γαλλία των 60s.   

Εκδόθηκε το 1960 από τον κωμικό Georges Bernier, τον σατιρικό συγγραφέα François Cavanna, και τον κομίστα και σχεδιαστή Fred Aristidès. 

Στον υπότιτλο του διαβάζουμε Journal bête et méchant, που δεν σημαίνει παρά Εφημερίδα ανόητη και μοχθηρή (κακή). 

Και φαίνεται να το κατάφερναν εξαιρετικά καλά.   Συχνά το ανατρεπτικό περιοδικό κανιβάλιζε την Εκκλησία, την Κυβέρνηση, και τους πολιτικούς, με τρόπο ακραίο και αιχμηρό, ειδικά για την εποχή του - η οποία ήταν μάλλον μια εποχή με περισσότερο χιούμορ και πολύ λιγότερη υστερία από την σημερινή.   

To Hara - Kiri φυσικά δεν γλίτωσε την λογοκρισία. Δύο φορές, μία το 1961 κι άλλη μία το 1966, η γαλλική κυβέρνηση επενέβη απαγορεύοντας προσωρινά την κυκλοφορία του εντύπου.   

Τον Νοέμβριο του 1970, όταν ο Charles de Gaulle πέθανε ξαφνικά από ανεύρυσμα στο σπίτι του στο Colombey της Νοτιο-ανατολικής Γαλλίας, το Hara - Kiri κυκλοφόρησε με τον τίτλο:   "Τραγωδία στο Colombey: 1 νεκρός" Ο ειρωνικός τίτλος ήταν αναφορά σε μία πυρκαγιά που έλαβε χώρα λίγες μέρες πριν τον θάνατο του De Gaulle, σε μία ντισκοτέκ της μικρής πόλης Saint-Laurent-du-Pont στην οποία έχασαν την ζωή τους 146 νέοι άνθρωποι. 

Μια πραγματική τραγωδία που επισκιάστηκε στα Μέσα από τον θάνατο του DeGaulle. 

To πρωτοσέλιδο εκείνο ήταν και το τελευταίο χτύπημα. Η Γαλλική κυβέρνηση απαγόρεψε την πώληση του Hara Kiri σε ανηλίκους, καθώς και οποιαδήποτε διαφήμιση του.

Τότε, το Hara Kiri συνέχισε ως Charlie Hebdo, το περιοδικό που ο πολύς κόσμος έμαθε μέσα από την πρόσφατη τραγωδία.  

Τα εξώφυλλα του Hara - Kiri μου θύμισαν αυτά του Toilet Paper: Tόσο άβολα όσο κι εντυπωσιακά. Εικόνες δυνατές, από τις οποίες ξεχειλίζει ένα πολύ ιδιαίτερο χιούμορ, ενώ εύκολα κανείς θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει έως και προσβλητικές.  

Αναρωτιέμαι πόσο ενδιαφέρον και ιντριγκαδόρικο θα ήταν το περιεχόμενο πίσω από αυτά τα συγκεκριμένα εξώφυλλα. 

ΑΛΚΗΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 

Πηγή: www.lifo.gr