Κυριακή, 01 Μαρτίου 2015 12:05

Οι Ιάπωνες κηδεύουν τα χαλασμένα παιχνίδια τους

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οι Ιάπωνες κηδεύουν τα χαλασμένα παιχνίδια τους

Ένας ναός ηλικίας 450 ετών οργάνωσε κηδεία για τα AIBO που αποδήμησαν εις Κύριον

 Αχ αυτοί οι Γιαπωνέζοι. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, όταν χαλάει ένα παιχνίδι, ο ιδιοκτήτης το πετάει με συνοπτικές διαδικασίες. Αλλά όχι στην Ιαπωνία. Εκεί οργανώνονται κηδείες (κυριολεκτικά!) για να αποχαιρετήσουν οι ιδιοκτήτες τα ρομποτικά σκυλάκια AIBO της Sony που έχασαν είτε εξαιτίας εγκεφαλικού (έτρεξαν οι μπαταρίες) είτε εξαιτίας τραγικού ατυχήματος (πτώση από το παράθυρο). 

Το AIBO είναι το πρώτο ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη που ανέπτυξε η SONY για ψυχαγωγία στο σπίτι, πίσω στο μακρινό 1999. Το παιχνίδι πήγε πολύ καλά παρά την αλμυρή τιμή του (αρχικά ξεπερνούσε τα 1.750 ευρώ), πουλώντας περισσότερα από 150.000 κομμάτια. Εξαιτίας, ωστόσο, του ανταγωνισμού, η εταιρεία ανακοίνωσε το 2006 ότι σταματά την παραγωγή του. Η τεχνική υποστήριξη σταμάτησε το 2013, τα ανταλλακτικά «στέρεψαν» στην αγορά και έτσι τα περισσότερα AIBO που χαλούν δεν μπορούν να επισκευαστούν.

Οι ιδιοκτήτες τους το πήραν πολύ βαριά. Μία μαζική κηδεία έγινε πριν από λίγες εβδομάδες σε έναν βουδιστικό ναό (ηλικίας 450 ετών, παρακαλώ) στο Ισούμι, έξω από το Τόκυο. Εκεί, ορισμένοι απαρηγόρητοι ιδιοκτήτες αποχαιρέτησαν για πάντα τους πιστούς τους φίλους. Η κηδεία τα είχε όλα: τον ιερέα να ψέλνει ευχές για την ειρηνική μετάβαση των θανόντων υπό τη μυρωδιά λιβανιού. Δυστυχώς δεν επιβεβαιώνεται εάν τα AIBO αποτεφρώθηκαν για να σκορπιστούν οι στάχτες τους στη θάλασσα ή εάν απλά ετάφησαν. Το καλύτερο στην ιστορία είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις τα νεκρά AIBO γίνονται δωρητές οργάνων προκειμένου να σώσουν άλλα σκυλάκια που έχουν ανάγκη, δίνοντας έτσι ένα καλό μάθημα ζωής με ευρύτερες προεκτάσεις.

Πηγή: protothema.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER