Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015 19:39

Το σοκ των ιεραποστόλων όταν αντίκρισαν τις γυναίκες των Εσκιμώων με εσώρουχα «στρινγκ»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το σοκ των ιεραποστόλων όταν αντίκρισαν τις γυναίκες των Εσκιμώων με εσώρουχα «στρινγκ»

Ήταν κατασκευασμένα από δέρμα φώκιας και τα φορούσαν μέσα στο σπίτι, ακόμα και μπροστά στους καλεσμένους.

 

Τα προκλητικά εσώρουχα «στρινγκ» μπορεί να έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά ορισμένοι λαοί τα φορούσαν ήδη από τον 19ο αιώνα. Πρόκειται για τους Ινουίτ, τους Εσκιμώους της Αλάσκα, της Γροιλανδίας και του Καναδά, οι οποίοι σόκαραν τους Δανούς ιεραπόστολους του 19ου αιώνα με τα αποκαλυπτικά εσώρουχά τους.

Μάταια οι Δανοί προσπαθούσαν να τους πείσουν τις γυναίκες της φυλής να φορέσουν τα μακρύτερα εσώρουχα των Ευρωπαίων, τα οποία εκείνη την εποχή έμοιαζαν περισσότερο με βερμούδες. Σύμφωνα με τους ιστορικούς του Εθνικού Μουσείου της Δανίας, το εσώρουχο ήταν πολύ διαδεδομένο στους κατοίκους της Γροιλανδίας, οι οποίοι το κατασκεύαζαν από δέρμα φώκιας.

Το αποκαλούσαν «naatsit”, το διακοσμούσαν με χάντρες και το φορούσαν κυρίως οι γυναίκες.Όταν έβγαιναν εκτός της σκηνής, το φορούσαν ως εσώρουχο, κάτω από το παντελόνι. Όταν όμως βρίσκονταν μέσα στην οικία τους, φορούσαν μόνο το «naatsit» και τίποτα άλλο, ακόμα και όταν είχαν καλεσμένους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εσώρουχο από δέρμα φώκιας μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο της υποθερμίας. Το δέρμα φώκιας απορροφούσε τον ιδρώτα καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο υλικό, επιτρέποντάς του να εξατμιστεί γρήγορα, πριν προλάβει να παγώσει. Το naatsit που φυλάσσεται στο μουσείο της Δανίας συλλέχθηκε από τον εξερευνητή Σ. Ράιντερ, που ταξίδεψε στη Γροιλανδία το 1892.

Πηγή : National Museum of Denmark | Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER