Παρασκευή, 01 Μαϊ 2015 23:51

Βίντεο: Το υποθαλάσσιο νεκροταφείο ελαστικών στη Φλόριντα.

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Βίντεο: Το υποθαλάσσιο νεκροταφείο ελαστικών στη Φλόριντα.

Κατασκευάστηκε από 2 εκατομμύρια λάστιχα με σκοπό να δημιουργηθεί τεχνητός κοραλλιογενής ύφαλος στην περιοχή. Η προσπάθεια απέτυχε και προκάλεσε φυσική καταστροφή.

 Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 δημιουργήθηκε στην ακτή Fort Lauderdale της Φλόριντα, ένα νεκροταφείο ελαστικών με περίπου 2 εκατομμύρια λάστιχα, που ονομάστηκε Osborne Reef. 

Σκοπός ήταν να κατασκευαστεί ένας τεχνητός κοραλλιογενής ύφαλος, ο οποίος θα ήταν πόλος έλξης, αλλά και «σπίτι» για πολλά σπάνια είδη ψαριών.

Την αρχική ιδέα είχε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση ψαράδων που έβαλε μπροστά το σχέδιο. Έχοντας λάβει την κρατική άδεια και με τη βοήθεια ακόμα και του αμερικανικού στρατού, 100 ιδιωτικά σκάφη συγκεντρώθηκαν στην περιοχή και άρχισαν να πετάνε λάστιχα στη θάλασσα. Συνολικά «προσγειώθηκαν» στον βυθό περισσότερα από 2 εκατομμύρια ελαστικά, τα οποία ήταν στερεωμένα μεταξύ τους με κλιπ από χάλυβα ή πλαστικό.

Η προσπάθεια ολοκληρώθηκε με επιτυχία και στην αρχή φάνηκε πώς ο σκοπός των ψαράδων είχε επιτευχθεί. Στην περιοχή αναπτύχθηκε θαλάσσια ζωή. 

Καθώς περνούσε ο καιρός, το σχέδιο άρχισε να στραβώνει καθώς τα κλιπ που συγκρατούσαν τα λάστιχα άρχισαν να διαβρώνονται, με αποτέλεσμα τα ελαστικά να παρασύρονται. 

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα λόγω των καιρικών συνθηκών. 

Οι τυφώνες και οι καταιγίδες που έπλητταν κατά καιρούς την περιοχή, παρέσυραν ακόμα περισσότερο τα ελαστικά. 

Η θαλάσσια ζωή του τεχνητού υφάλου αφανίστηκε, ενώ τα λάστιχα προξένησαν και ζημιές σε γειτονικούς (φυσικούς) υφάλους.

Το 1998 ο τυφώνας Μπόνι παρέσυρε χιλιάδες λάστιχα στις βόρειες ακτές της Καρολίνα. 

Το πρόβλημα άρχισε να απασχολεί σοβαρά τις αρχές και το 2001 ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες καθαρισμού του βυθού από τα λάστιχα, οι οποίες δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα μιας και απομακρύνθηκαν μόνο 1.600 λάστιχα. Οι προσπάθειες συνεχίστηκαν και σε πολλές από αυτές βοήθησαν και περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά λόγω του πολύ μεγάλου κόστους, δεν ολοκληρώθηκαν.

Από το 2007, στον καθαρισμό συμμετέχει και ο αμερικανικός στρατός, ο οποίος χρησιμοποιεί ό, τι απέμεινε από τον ύφαλο για καταδυτικές ασκήσεις. 

Σήμερα, στον βυθό υπάρχουν περίπου 700.000 που πρέπει να απομακρυνθούν πριν να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη φυσική καταστροφή. 

Δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο από το νεκροταφείο ελαστικών, όπου δύτες εξερευνούν την περιοχή (Μάρτιος 2013):

Πηγή: projectbaseline.org, Φωτό: Mikkel Pitzner, Project Baseline Gulfstream

ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER