Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015 13:08

Εκλογές και πολιτικοί στον ελληνικό κινηματογράφο (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πελατειακές σχέσεις, πολιτευτές και πολιτευόμενοι αποτέλεσαν έμπνευση για τον ελληνικό κινηματογράφο.

Την "χρυσή εποχή" του ελληνικού κινηματογράφου πολλές ταινίες καταπιάστηκαν με τον θέμα των εκλογών και μέσα από την σάτιρα και το γέλιο απεικόνισαν την πολιτική πραγματικότητα.

Οι εκλογές είναι ξανά στο κατώφλι μας (για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο) και αξίζει να θυμηθούμε σκηνές από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Ταινίες διαχρονικές με αλησμόνητες ατάκες και ερμηνείες που αποτυπώνουν την εκλογική διαδικασία καθώς και το πολιτικό αλισβερίσι με τις μίζες και τα ρουσφέτια.

Ας διασκεδάσουμε λοιπόν με τον θρυλικό “Μαυρογιαλούρο Λάμπρο Κωνσταντάρα, την “Βουλευτίνα” Ρένα Βλαχοπούλου, την υποψήφια “Κυρία Δήμαρχο” Γεωργία Βασιλειάδου, τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο ως κομματάρχη να στηρίζει τον πολιτικό Γκόρτσο καθώς και άλλους αξέχαστους ηθοποιούς.

 

“Υπάρχει και φιλότιμο” (1965)

Ο Μαυρογιαλούρος είναι το σημείο αναφοράς κάθε φορά που η Ελλάδα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο. Σε σενάριο και σκηνοθεσία Αλέκου Σακελάριου ο Κωνσταντάρας δίνει ρέστα με την ερμηνεία του στον ρόλο του Υπουργού Αγροτικής Ανασυγκροτήσεως. Ένα ατύχημα σε χωριό της εκλογικής του περιφέρειας θα σταθεί η αιτία να μάθει την πραγματική γνώμη των ψηφοφόρων του για αυτόν και τις απάτες του κομματάρχη της περιοχής  Θεόδωρου Γκρούεζα (Διον. Παπαγιανόπουλος). Το φασκέλωμα πάει σύννεφο και οι ατάκες όπως το «Θα σας εξαφανίσομεν...» αντί του θα σας εξασφαλίσομεν, “Μαύρο και δαγκωτό”, "Φάγανε απ’ τα τσιμέντα, φάγαν’ απ’ τα πλακάκια, φάγανε, φάγανε, φάγανε…" πέφτουν βροχή.

 

 

“Η Κυρία Δήμαρχος” (1960)

Γεωργία Βασιλειάδου (Ασπασία Ζορμπαλά) και Βασίλης Αυλωνίτης (Προκόπης Ανάργυρος) συνθέτουν ένα δίδυμο που τα "σπάει" και προκαλεί άφθονο γέλιο. Σε αυτή την ταινία διασταυρώνουν τα ξίφη τους για χάρη της δημαρχίας και προσφέρουν απλόχερα ατάκες. Μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Ανάργυρου είναι ότι "δεν θα αφήσουμε τα χελιδόνια να μας κουτσουλάνε όλη μέρα. Θα διορίσουμε 4 να τα διώχνουν με τα καλάμια από τα σύρματα". Ενώ η Ασπασία Ζορμπαλά​ με πιο ... προχωρημένες ιδέες λέει στη νεαρή Αφροδίτη (Αλέκα Στρατηγού)

"θα σε εκθέσω και σένα. Εγώ θα μιλάω και εσύ θα δείχνεις"​.

Δείτε παρακάτω αποσπάσματα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις των δυο αντιπάλων

 

 

“Τζένη- Τζένη” (1966)

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος που ερμηνεύει τον κομματάρχη Κοσμά Σκούταρη στηρίζει τον πολιτικό Γκόρτσο ("Η μαγκούρα στη Βουλή"), αλλά ο Μίλτος Κασανδρής (Λάμπρος Κωνσταντάρας) θέλοντας να βγάλει τον ανιψιό του Νίκο Μαντά (Ανδρέας Μπάρκουλης), βουλευτή μηχανεύεται ένα κόλπο που θα αναγκάσει τον Σκούταρη να έρθει με το μέρος του.

Ρεσιτάλ ερμηνείας από δύο κορυφαίους ηθοποιούς που χαρίζουν γέλιο και ατάκες σε όλο το έργο.

Από τις κορυφαίες σκηνές, εκείνη που ο Σκούταρης, μιλώντας στους ψηφοφόρους, προσπαθεί να τους πείσει ότι έκανε λάθος που τους ζητούσε να ψηφίσουν τον Γκόρτσο. «Μου έλεγε και σας έλεγα» λέει στους άναυδους συγχωριανούς του. Σε άλλη χαρακτηριστική σκηνή ο Παπαγιαννόπουλος μετράει ψήφους σε Άνω, Κάτω, Πέρα και Δώθε Παναγιά.

Παρακολουθείστε αποσπάσματα από την ταινία:

 

“Η Βουλευτίνα” (1966)

Η Ρένα Βλαχοπούλου ως Ρένα Βαρλάμου έχει αναλάβει την προώθηση του αρραβωνιαστικού της, υποψήφιου βουλευτή, Περικλή Αράπη (Σταύρος Ξενίδης). Παρ’ όλο που η Ρένα βοηθάει, όπως μπορεί, τον αρραβωνιαστικό της να εκλεγεί, αυτός αποτυγχάνει και εγκαταλείπει την πολιτική. Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν, όταν, έπειτα από ένα απρόσμενο γεγονός, γίνεται αυτή βουλευτίνα.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ταινία:

"Ψεύτρες δεν μας λένε τόσα χρόνια... Ε τι άλλο χρειάζεται ένας βουλευτής παρά ψευτιά! Νοικοκυρές δεν είμαστε, τι χρειάζεται ο τόπος για να ορθοποδήσει , νοικοκυριό, αυτά μου είπανε και με πείσανε να παίξω την βουλευτίνα". Το σενάριο της Βουλευτίνας θίγει αρκετά από τα κακώς κείμενα της πολιτικής ζωής του τόπου (ιδιαίτερα τα ρουσφέτια των πολιτικών, τα προνόμια των βουλευτών και την απραξία κάποιων κυβερνώντων).

 

 “Θανασάκης ο Πολιτευόμενος” (1953)

Η ταινία Θανασάκης ο πολιτευόμενος(1954) σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου και σενάριο Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου έμεινε στην ιστορία, ως η καλύτερη ηθογραφία των προσβεβλημένων από το μικρόβιο του πολιτικού και των κατ' επάγγελμα πολιτευτών οι οποίοι δεν εννοούν να καταλάβουν ότι ο κόσμος δεν τους θέλει, όσο και αν επιμένουν να κατεβαίνουν ξανά και ξανά υποψήφιοι. Ο αφελής και καλόκαρδος αδελφός της Μαίρης (Άννα Συνοδινού), Μελέτης (Ντίνος Ηλιόπουλος) ξοδεύει κάθε οικονομία του για να βοηθήσει προεκλογικά τον Θανασάκη (Βύρων Πάλλης), χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Χαρακτηριστική είναι η σκηνή με τον Θανασάκη να ανακοινώνει στον Μελέτη ότι δεν βγήκε στις εκλογές. Ακολουθεί ένας αξέχαστος διάλογος με τους 3.960 ψηφοφόρους που κρατάει στη χούφτα του.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

 

 “Οι 900 της Μαρίνας” (1960)

Ένας πανίσχυρος κομματάρχης σε μια επαρχιακή πόλη δίνει προίκα στην κόρη του 900... ψήφους.  Οι πολιτικοί αντίπαλοι των εκλογών είναι ο Ντίνος Δενδράκης και ο Δαμάλας τα νήματα όμως φέρεται να τα κινεί ο Σπύρος Δαλέγγος που ως πρόεδρος του χωριού επηρεάζει άμεσα τους ψηφοφόρους. Κωμωδία που δείχνει εκλογές στην επαρχία σατιρίζοντας πολιτικά και εκλογικά ήθη (έτοιμα ψηφοδέλτια, κομματάρχες, χρωματισμένα καφενεία, διπρόσωποι πολιτικοί).

 

“Ζητείται Ψεύτης” (1961)

Η ταινία ασχολείται με τις πελατειακές σχέσεις των πολιτικών με τους ψηφοφόρους τους, διακωμωδώντας μία από τις πτυχές της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Ο Θεόδωρος Πάρλας ή αλλιώς ΨευτοΘόδωρος (Ντίνος Ηλιόπουλος) προσλαμβάνεται για γραμματέας του βουλευτή Φερέκη (Παντελής Ζερβός) εξαιτίας του ταλέντου του να λέει ... ψέματα. Ο ΨευτοΘόδωρος λοιπόν τάζει λαγούς και πετραχήλια στους ψηφοφόρους και τα προβλήματα δεν αργούν να εμφανιστούν.

"Άμα ζητάνε την ψήφο μας πέφτουνε στα πόδια μας και μας παρακαλάνε, όταν βγούνε μην τον είδατε" φωνάζει εκνευρισμένος ο κ. Πατατιάς απαιτώντας το ρουσφέτι που του τάξανε.

Η ταινία επανήλθε στη μεγάλη οθόνη το 2010 με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη σε μία πιο σύγχρονη μορφή του Ψευτοθόδωρου (τον υποδύεται ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος).

  

“Στουρνάρα 288” (1959)

Το «ετελείωσε» του βουλευτή Καλοχαιρέτα γίνεται ατάκα, δυστυχώς ακόμα πιστευτή μέχρι και σήμερα. Μέσα από την αφήγηση-ματιά ενός ενοίκου (Ντίνος Ηλιόπουλος) μιας πολυκατοικίας στην οδό Στουρνάρα 288, βλέπουμε τις καθημερινές ιστορίες των ανθρώπων που κατοικούν στη μεγαλούπολη. Ανάμεσα τους και ο βουλευτής Καλοχαιρέτας τον οποίο υποδύεται ο Απόστολος Αυδής.

Οι υποσχέσεις του Καλοχαιρέτα τον βρίσκουν αντιμέτωπο με την υπόθεση Μπαρουτέα που ανυπομονεί να υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του υπουργού ο οποίος όμως ... δεν έχει καιρό για αυτό. Η ταινία μας χαρίζει μια ακόμα αλησμόνητη ατάκα αυτογνωσίας για το βουλευτικό αξίωμα..."να με φτύσεις, δε λέω, βουλευτής είμαι. Αλλά τουλάχιστον να μου πεις το λόγο".

Επιμέλεια: Γιώργος Τσικνής

Δείτε επίσης εδώ το αφιέρωμα "10+1 τραγούδια για τις ελληνικές εκλογές"