Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014 10:12

Θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές μέχρι το τέλος του χρόνου, λέει η κυβέρνηση

Γράφτηκε από την
Θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές μέχρι το τέλος του χρόνου, λέει η κυβέρνηση

Εντός των προσεχών ημερών ο δύσκολος συμβιβασμός με την Τρόικα - Ο χρόνος πιέζει, την ίδια ώρα που Βερολίνο και Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι για να προχωρήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση.

Βεβαιότητα ότι παρά την άκαρπη συνάντηση του Παρισιού θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές εμφανίζει η ελληνική κυβέρνηση μετά την χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου σε μία προσπάθεια να εξομαλύνει το πολιτικό κλίμα.
Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε ότι «όσοι επενδύουν στην καταστροφή θα απογοητευθούν και ότι το Παρίσι δεν ήταν ούτε ναυάγιο ούτε καταστροφή».

Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαίωνε ότι «δεν θα υπάρξει παράταση της παραμονής του ΔΝΤ στην χώρα».

Λέει ακόμη ότι η πολιτική συμφωνία με τους εταίρους θα υπάρξει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου οι τεχνικές διαδικασίες μπορεί να μεταφερθούν και τον πρώτο μήνα του 2015 αλλά αυτό δεν σημαίνει παράταση του προγράμματος.

Φυσικά ο χρόνος πιέζει, Βερολίνο και Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι για να προχωρήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει εντός των προσεχών ημερών τον δύσκολο συμβιβασμό με την Τρόικα. Ο ίδιος συνεργάτης του πρωθυπουργού εμφανιζόταν χθες αισιόδοξος ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα ψηφίσει την συμφωνία που θα έλθει και θα περιλαμβάνει τα μέτρα στα οποία θα καταλήξει η αξιολόγηση σε συνάφεια με την προληπτική γραμμή στήριξης.

Το ερώτημα βέβαια στο οποίο δεν απαντά η κυβέρνηση είναι πόσο επώδυνος θα είναι συμβιβασμός και σε ποια θέματα θα υποχωρήσει από το σύνολο που βάζει η Τρόικα: δημοσιονομικό κενό, ασφαλιστικό με μείωση συντάξεων, εργασιακό, αύξηση ΦΠΑ, απελευθέρωση πλειστηριασμών.

Από το μέγεθος των υποχωρήσεων θα καθοριστεί και πότε θα έλθει το κλιμάκιο της Τρόικας στην Αθήνα για να επισφραγίσει την συμφωνία. Πάντως οι συζητήσεις συνεχίζονται με e-mail, τηλέφωνα και τηλεδιασκέψεις.

Δεν ομονοούν όλοι στην κυβέρνηση όσον αφορά την αισιόδοξη προοπτική. Υπουργός έλεγε ότι «συμφωνία έστω και με τα μισά από αυτά που απαιτεί η Τρόικα δύσκολα θα περάσει από την Βουλή».

Το ίδιο στέλεχος έλεγε ότι «αν δεν υποχωρήσει σημαντικά η Τρόικα δεν θα απέκλεια ακόμη και απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις».

Αυτό όμως είναι το πρώτο στάδιο του πολιτικού προβληματισμού γιατί ακόμη κι αν η συμφωνία περάσει από τους 155 της κυβερνητικής πλειοψηφίας με το δέλεαρ της προληπτικής γραμμής στήριξης το μείζον θέμα είναι το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί θα επιτρέπει την διαμόρφωση της προεδρικής πλειοψηφίας. Μέλος του επικοινωνιακού επιτελείου λέει: «μέχρι το Παρίσι έλεγα ότι οι συντριπτικές πιθανότητες ήταν υπέρ της εκλογής Προέδρου, μετά το Παρίσι νομίζω ότι η κατάσταση έχει αντιστραφεί».

Ενδεικτικό της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση είναι η σκληρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙZA που ξεκίνησε με την ανακοίνωση για τις συναντήσεις των στελεχών του στο City και συνεχίστηκε χθες από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην Βουλή ο οποίος είπε ότι με ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρυφή ατζέντα και οδηγεί την ελληνική κοινωνία στην πείνα και στην καταστροφή.

Η κυβέρνηση επιδιώκει πόλωση και όξυνση με την επανάληψη της γνωστής καταστροφολογίας προκειμένου να συσπειρώσει τον δικό της χώρο. Θα της χρειαστεί όταν θα έλθει η επώδυνη και σύμφωνα με ορισμένους «επονείδιστη» συμφωνία στην Βουλή.

Πηγή: protothema.gr



NEWSLETTER