Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016 21:08

Η ταυτότητα της νέας Ενωσης Ανώτατων Δικαστών με υπογραφή Θάνου

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στα πρόθυρα γενικευμένου εμφυλίου βρίσκεται η Δικαιοσύνη, μετά και την ίδρυση της νέας Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, την οποία ενέκρινε το Ειρηνοδικείο μόλις πριν λίγες ημέρες. 

Το «Βήμα», έχοντας στη διάθεσή του το Καταστατικό της Ένωσης καθώς και τις υπογραφές των 40 ιδρυτικών μελών της, με πρώτη αυτή της προέδρου του Αρείου Πάγου κυρίας Βασιλικής Θάνου (η οποία είχε και την πρωτοβουλία για την ίδρυση της νέας Ένωσης), χαρτογραφεί τις αντιδράσεις εκπροσώπων δικαστικών ενώσεων που - όπως δηλώνουν - τελούν εν αναμονή εξελίξεων. 

Η νέα Ενωση εξέδωσε πάντως ανακοίνωση θέλοντας να κατευνάσει τα πνεύματα: «όχι μόνο δεν διακατεχόμαστε από πνεύμα ανταγωνισμού προς τις άλλες Δικαστικές Ενώσεις, αλλ' αντίθετα διακατεχόμαστε από πνεύμα συνεργασίας και ενότητας προς όλες τις λοιπές Δικαστικές Ενώσεις και το αντίστοιχο αναμένουμε και από εκείνες», υπογραμμίζουν.

Τα ιδρυτικά μέλη της νέας Ένωσης

Το νέο εγχείρημα προσυπογράφουν εκτός από την κυρία Θάνου, επτά αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, δεκαέξι αρεοπαγίτες, τρεις πρόεδροι Εφετών, τρεις εισαγγελείς Εφετών, ένας αντεισαγγελέας Εφετών, έξι εφέτες καθώς και τρεις ειρηνοδίκες. Δεν υπογράφει ούτε ένας αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αλλά ούτε και η εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου κυρία Ξένη Δημητρίου. Στο προσωρινό Προεδρείο Πόεδρος είναι ο κ. Γεράσιμος Φουρλάνος, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, αναπληρώτρια Πρόεδρος η κυρία Χρυσούλα Παρασκευά, επίσης αντιπρόεδρος του ΑΠ, ενώ στη θέση του γενικού γραμματέα είναι ο εφέτης κ. Δημήτριος Κατσανάς.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τις υπογραφές, μεταξύ άλλων, των αντιπροέδρων κ. Ιωάννη Γιαννακόπουλου, της κυρίας Ειρήνης Κιουρκτσόγλου - Πετρουλάκη, της κυρίας Δήμητρας Μπουρνάκα - Λεοντάρη, του κ. Γεράσιμου Φουρλάνου, της κυρίας Ασπασίας Καρέλλου, της κυρίας Χρυσούλας Παρασκευά, του κ. Γεωργίου Σακκά.

Με την ιδιότητα του αρεοπαγίτη, υπογράφουν μεταξύ άλλων οι κυρίες Μαρία Τζανακάκη, Ευγενία Προγάκη, Μαρία Παπασωτηρίου, Παρασκευή Καλαϊτζή καθώς και οι κ. Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου, Γιώργος Μιχολιάς, Θεόδωρος Τζανάκης και Γεώργιος Αναστασάκος.

Με την ιδιότητα του εισαγγελέα Εφετών, υπογράφουν ο κ. Αργύρης Δημόπουλος, ο κ. Αθανάσιος Τσολοδήμος, και ο κ. Γεώργιος Σιώπης. 

Ως πρόεδροι Εφετών υπογράφουν ο κ. Θόδωρος Σπηλιάδης, ο κ. Αντώνιος Πλακίδας, η κυρία Βασιλική Μπαζάκη - Δρακούλη, ενώ ως εφέτες οι κυρίες Ιωάννα Κοσίνα, Μαρία Τσιριμώκου, και ο κ. Δημήτριος Κοτσανάς.

Η διάταξη - θρυαλλίδα

Μέλη δικαστικών ενώσεων λένε ότι η νεότευκτη Ένωση χαρακτηρίζεται ψευδεπίγραφα ως Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού επιτρέπει την εγγραφή ως μελών, Πρωτοδικών, αντεισαγγελέων Πρωτοδικών, παρέδρων Πρωτοδικέιων και Εισαγγελιών, ειρηνοδικών καθώς και δοκίμων ειρηνοδικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν θα καταφύγει προς το παρόν στη δικαστική οδό, καθώς δεν θέλει να ανοίξει μέτωπο με δεκάδες δικαστικούς που βάζουν την υπογραφή τους στην νέα Ένωση, επιφυλάσσεται ωστόσο για το μέλλον.

Δεν είναι τυχαίο, πάντως, ότι το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της - «αντίπαλης» - Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, το απόγευμα της Τετάρτης διεξήχθη σε κλίμα έντονης φόρτισης, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, θα ακουστούν οι πρώτες πολεμικές ιαχές από την πλευρά της ιστάμενης Δικαιοσύνης, κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας. Η εν λόγω Ένωση, με πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Ασπρογέρακα, έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία διεκδικεί τον φυσικό της χώρο, ενημερώνοντας φίλους και εχθρούς ότι είναι ο «μοναδικός πόλος συσπείρωσης» του εισαγγελικού κλάδου. Η επόμενη γενική συνέλευση - κόμβος για τα εσωτερικά της Δικαιοσύνης, είναι αυτή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στις 10 Δεκεμβρίου.

Στην τεταμένη ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί, καθώς θεωρήθηκε εξαρχής ότι η Ένωση υπό την κυρία Θάνου, συστήθηκε για να προωθήσει το αίτημα αύξησης των ορίων ηλικίας των δικαστών κατά τρία έτη, θέση έλαβε και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής. Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο κ. Κοντονής διαμήνυσε ότι «το Σύνταγμα είναι σαφές», ενώ πήρε αποστάσεις από το εγχείρημα, προειδοποιώντας ευθέως τους εμπλεκομένους ότι ο εμφύλιος των ημερών μπορεί να επιφέρει πλήγμα στην ιδιότητα του δικαστή και το κράτος δικαίου.

Τις προσεχείς ημέρες, δεν αποκλείεται να πέσει κι άλλο λάδι στη φωτιά, καθώς ενδέχεται να τοποθετηθούν _ως προς τη νέα Ενωση_ πρώην πρόεδροι της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. 

Η ένταση στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ήταν παροιμιώδης, με τις βολές εκατέρωθεν να αγγίζουν τα όρια της προσβολής. Ενδιαφέρουσα ήταν η στάση της κυρίας Μαργαρίτας Στενιώτη, πρώην προέδρου του σωματείου (της είχε μάλιστα δώσει το δαχτυλίδι η κυρία Θάνου, αφού ανεδείχθη στην ηγεσία του Αρείου Πάγου), η οποία άσκησε μεν κριτική στην νυν ηγεσία της Ένωσης, υποσχέθηκε ωστόσο ότι δεν θα προσχωρήσει στη νέα Ενωση και θα παραμείνει στους κόλπους της παλαιάς, για να στηρίξει την «ιστορική Ενωση» που «μόνον αγώνες έχει να επιδείξει». 

Πηγές τονίζουν ότι στο εσωτερικό της Ένωσης θα υπάρξουν πολλά …επεισόδια: αφενός μεν η σημερινή, νέα ηγεσία (με πρόεδρο τον κ. Χριστόφορο Σεβαστίδη) θα αλλάξει τον Μάϊο του 2018, αφετέρου δε η κυρία Στενιώτη μαζί με τον πρώην γενικό γραμματέα κ. Κωνσταντίνο Βουλγαρίδη έχουν διαφοροποιηθεί από την πάλαι ποτέ παράταξη Θάνου, υπό τον κ. Χρήστο Τζανερρίκο. 

«Ελάτε μαζί μας...»

Ανακοίνωση, περνώντας στην αντεπίθεση, εξέδωσε η νέα Ενωση το απόγευμα της Παρασκευής:

«Αναγνωρίσθηκε με την υπ΄ αριθμ. 450/2016 διαταγή του Ειρηνοδικείου Αθηνών η νέα Δικαστική Ένωση Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων.

Καλούμε τους συναδέλφους να εγγραφούν στην Ένωσή μας.

Στόχος μας είναι να διαχειριστούμε τα ζητήματα της Δικαιοσύνης με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σύνεση, χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις, όπως αρμόζει στη δικαστική μας ιδιότητα, να προστατεύουμε το κύρος και την ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών, να εξασφαλίσουμε τις προοπτικές για την ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιοδοτικών τους καθηκόντων και να διασφαλίσουμε θετικό αποτέλεσμα στα νόμιμα - θεσμικά αιτήματά μας.

Όχι μόνο δεν διακατεχόμαστε από πνεύμα ανταγωνισμού προς τις άλλες Δικαστικές Ενώσεις, αλλ' αντίθετα διακατεχόμαστε από πνεύμα συνεργασίας και ενότητας προς όλες τις λοιπές Δικαστικές Ενώσεις και το αντίστοιχο αναμένουμε και από εκείνες.

Δεν κατανοούμε ούτε θα ακολουθήσουμε τη συγκρουσιακή τακτική ορισμένων συναδέλφων εναντίον της Ένωσής μας, η οποία είναι αδικαιολόγητη, καθώς και νομικά αβάσιμη, δεδομένου ότι ασκούμε το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας, για την ίδρυση επιστημονικού σωματείου - δικαστικής Ένωσης (άρθρα 12 και 89§5 του Συντάγματος και 78 επ. Α. Κ.). Άλλωστε, το ίδιο νόμιμα έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν και άλλες ομοειδείς Δικαστικές Ενώσεις, όπως π. χ. η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, χωρίς ουδόλως να τίθεται θέμα διάσπασης, αφού τα μέλη της τελευταίας, όπως και της δικής μας Ένωσης παραμένουν ως μέλη και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (επίσης ο Σύνδεσμος Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστικών Λειτουργών, που είχε ιδρυθεί το 1984 και έχει πλέον διαλυθεί εν τοις πράγμασι, λόγω μη υπάρξεως μελών του - Α. Κ. 104 εδ. β').

Αιτία της ίδρυσής της Ένωσής μας αποτέλεσε, πέραν των άλλων, η παντελής έλλειψη εκπροσώπησης των Ανωτάτων Δικαστών στο Προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (σε αντίθεση με όλες τις άλλες Δικαστικές Ενώσεις, στις οποίες προΐσταται ως Πρόεδρος Ανώτατος Δικαστικός Λειτουργός, ανεξαρτήτως του αριθμού των ψήφων, που έλαβε προσωπικά καθώς και η μη προσήκουσα προβολή και προώθηση των ιδιαιτέρων θέσεων και αιτημάτων των Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων».

ΠΗΓΗ: in.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER

Ποιός ευθύνεται περισσότερο για το πρόβλημα με τα πυρηνελαιουργεία στη Μεσσηνία;
Ποιός ευθύνεται περισσότερο για το πρόβλημα με τα πυρηνελαιουργεία στη Μεσσηνία;
Πρέπει να διαλέξεις μια απάντηση