Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016 21:11

Ζάκυνθος: Άκαρπες οι διαβουλεύσεις για το πρόβλημα με τα σκουπίδια

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Άκαρπη αποδείχτηκε η προσπάθεια που κατέβαλε, με την προσωπική του παρουσία στη Ζάκυνθο, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Διονύσης Παναγιωτóπουλος, να ανοίξει η πρόσβαση στον κορεσμένο ΧΥΤΑ του Σκοπού και να αποσυμφορηθεί η πόλη από τους τεράστιους όγκους σκουπιδιών.

Ο κ. Παναγιωτóπουλος βρέθηκε στη Ζάκυνθο σήμερα, με εντολή του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, σε μια προσπάθεια να πείσει του κατοίκους του Σκοπού να ανοίξουν την είσοδο του ΧΥΤΑ επικαλούμενος τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που καιροφυλακτούν από την παράταση του προβλήματος.

Οι κάτοικοι ζήτησαν από τον κ. Παναγιωτóπουλο γραπτή διαβεβαίωση ότι σε τρεις μήνες θα έχει περάσει η διαχείριση των απορριμμάτων στην αποκαλούμενη ενδιάμεση λύση που θα εγκατασταθεί σε άλλη περιοχή, μακριά από το Σκοπό, κάτι για το οποίο ωστόσο δεν μπορούσε να δεσμευτεί ο γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Τα σκουπίδια παραμένουν για τέταρτη εβδομάδα εκτεθειμένα σε διάφορα σημεία στην πόλη και τα χωριά, με τη βροχή να έχει επιδεινώσει την ήδη άσχημη κατάσταση.

Κέρκυρα: Επεισόδια από κατοίκους της περιοχής του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων για το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων

Βανδαλισμοί σε έπιπλα, απειλές και προπηλακισμοί σημειώθηκαν το απόγευμα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα, όταν κατά τη διεξαγωγή της συνεδρίασης του διακαναλικού Περιφερειακού Συμβουλίου, μέλη του Συλλόγου Τεμπλονίου, επιτέθηκαν στην αρχή φραστικά κατά του Περιφερειάρχη και του προέδρου του Περιφερειακού συμβουλίου, στη συνέχεια προκάλεσαν βανδαλισμούς σπάζοντας καθίσματα, γραφεία και ότι άλλο έβρισκαν μπροστά τους, ενώ δεν έλειψαν οι βωμολοχίες αλλά και οι χειροδικίες.

Το γεγονός συνέβη την ώρα της ψηφοφορίας για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, από μερίδα των εκπροσώπων του Συλλόγου Τεμπλονίου, που έδωσαν το παρών στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Εκδηλώθηκε μια πρωτοφανής τραμπουκική συμπεριφορά εκ μέρος μερίδας των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να εκφοβίσουν τους περιφερειακούς συμβούλους για τη μη λήψη απόφασης, προχώρησαν σε βανδαλισμούς ύβρεις και προπηλακισμούς σε κάθε κατεύθυνση. Η συμπεριφορά αυτή αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του γεγονότος ότι στην περιοχή του Τεμπλονίου, κρύβονται πίσω από το δίκαιο αγώνα των κατοίκων, αντιδημοκρατικές και φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές. Προσβάλλεται ο χώρος της δημοκρατίας. Για μας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, είχαμε προειδοποιήσει από το περασμένο καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, όταν και τότε οι συμπεριφορές κάποιων ήταν απαράδεκτες κατά του υπουργού που επισκέφθηκε το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Επιδιώξαμε πολλές φορές τον διάλογο, αλλά εδώ φάνηκε ότι αυτό ήταν προσχεδιασμένο, πρόκειται για μια μεθοδευμένη προσπάθεια που κάποιοι επιχειρούν να εισάγουν νέα ήθη και να επιβάλλουν νέους κανόνες» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος.

«Κατανοώ την αγανάκτηση, αλλά δεν είναι ευχάριστα όλα αυτά που έγιναν. Ο καθένας έχει το δικό του χαρακτήρα και αντιλαμβάνεται όπως αυτός νομίζει την Δημοκρατία, δεν την αντιλαμβανόμαστε όλοι το ίδιο δυστυχώς» δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Τεμπλονίου Μάγδα Παπανικολοπούλου, που επεσήμανε ότι οι κάτοικοι θα συνεχίσουν το δεκαετή αγώνα τους για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ.

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου διακόπηκε, ενώ ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο, καταδίκασε με ψήφισμά του την «τραμπούκικη» όπως τη χαρακτήρισε, συμπεριφορά ορισμένων «δήθεν» εκπροσώπων των κατοίκων του Τεμπλονίου.

«Αυτού του είδους οι πρακτικές είναι ανεπίτρεπτες, είναι κατευθυνόμενες, είναι φασιστικές και προσπαθούν να αμαυρώσουν τον πολύχρονο και δίκαιο αγώνα των κατοίκων της περιοχής, τους οποίους ελπίζουμε ότι δεν εκφράζουν» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμά που εξέδωσε.

Κατά τη διάρκεια του συμβάντος κλήθηκε και η αστυνομία η οποία παρενέβη, χωρίς όμως να προβεί σε συλλήψεις.

Σύμφωνα πάντως με τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το θέμα πρόκειται να πάρει το δρόμο της δικαστικής οδού.

«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Πρώτον γιατί έχουμε μία απερίγραπτη προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατίας και δεύτερον γιατί σημειώθηκαν καταστροφές της δημόσιας περιουσίας» επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER

Ποιός ευθύνεται περισσότερο για το πρόβλημα με τα πυρηνελαιουργεία στη Μεσσηνία;
Ποιός ευθύνεται περισσότερο για το πρόβλημα με τα πυρηνελαιουργεία στη Μεσσηνία;
Πρέπει να διαλέξεις μια απάντηση