Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016 10:41

Λάρισα: Το «Μπαμπαλιούρια», οι «Καμήλες και Ντιβιτζήδες» και η «Σούρβα»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Λάρισα: Το «Μπαμπαλιούρια», οι «Καμήλες και Ντιβιτζήδες» και η «Σούρβα»

Μπαμπαλιούρια στο Λιβάδι Ελασσόνας

Στο Λιβάδι Ελασσόνας, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά βγαίνουν στους δρόμους τραγουδώντας τα κάλαντα. Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς ο επισκέπτης μπορεί να δει στο δρόμο τα «Μπαμπαλιούρια». Είναι ένα έθιμο που σχετίζεται με τον «εξορκισμό» των κακών πνευμάτων, ο οποίος γίνεται με τον δυνατό θόρυβο των κουδουνιών από νέους που φοράνε μάσκες ζώων.

«Καμήλες και Ντιβιτζήδες» στο Μεγάλο μοναστήρι Λάρισας

Το δρώμενο «Καμήλες και Ντιβιτζήδες» είναι ένα από τα πιο γνωστά πρωτοχρονιάτικα έθιμα της ανατολικής Ρωμυλίας που αναβιώνει και στο Μεγάλο Μοναστήρι της Λάρισας. Το έθιμο στόχευε και παλαιότερα στην ανταλλαγή ευχών για καλοχρονιά, γονιμότητα και υγεία.

Ο χοροδιδάσκαλος και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χορίαμβος», Νίκος Σαμαρίνας εξηγεί στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως κατά την διάρκεια του εθίμου χορεύεται ένας από τους πιο δύσκολους και περίτεχνους χορούς. Πρόκειται δηλαδή για μια μορφή ζωναράδικου χορού όπου οι άντρες εκτελούν περίτεχνες φιγούρες. Τα όργανα που παίζονται είναι γκάιντα και νταούλι.

«Σούρβα» στους Γόννους Λάρισας

Το έθιμο αναβιώνει την Πρωτοχρονιά όπου φίλοι του Μορφωτικού Συλλόγου της περιοχής φορώντας κουδούνια ξεκινούν έναν ξέφρενο χορό στους δρόμους του χωριού, αναβιώνοντας το έθιμο για να διώξουν τον παλιό χρόνο και να καλωσορίσουν τον καινούργιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER