Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 21:01

Τα παιδιά ζωγραφίζουν την οδήγηση των μεγάλων

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Μαμά, φόρα τη ζώνη σου», «δεν φωνάζουμε στο αυτοκίνητο όταν οδηγεί ο μπαμπάς», «μην μιλάτε στο κινητό όταν οδηγείτε».

Έτσι βλέπουν τα παιδιά το κυκλοφοριακό, τα αυτοκίνητα στον δρόμο, την οδική ασφάλεια, τα τροχαία. Κι αυτήν την εικόνα που έχουν πλάσει το μυαλό τους αποτυπώνουν σε πάνω από 200 ζωγραφιές σε μια πρωτότυπη έκθεση, με θέμα «η οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών», που εγκαινίασε σήμερα το απόγευμα ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας στο Golden Hall.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσουβάλας, «ας δούμε όλοι την οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών. Γιατί στις ζωγραφιές μιλάει η παιδική ψυχή κι η παιδική ψυχή λέει πάντα την αλήθεια. Τον πρώτο λόγο έχουν τα παιδιά, αφού οι μεγάλοι φαίνεται πως δείχνουμε λιγότερο ικανοί για να πράξουμε ό,τι πρέπει για να σταματήσουμε την απειλή των τροχαίων». Όπως τόνισε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, οι μεγάλοι δείχνουν να έχουν συνηθίσει στην εικόνα των τροχαίων. «Η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) φαίνεται να είναι ευχή κι όχι υποχρέωση. Τα τροχαία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες από 15-24, καθώς απουσιάζει η καλλιέργεια οδικής συνείδησης, η οποία θα πρέπει να διέπεται από τα στοιχεία του σεβασμού», πρόσθεσε.

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Κάθε χρόνο μια μικρή κωμόπολη εξαλείφεται, μια μεγάλη πόλη μένει ανάπηρη. Ο κ. Τσουβάλας έκανε λόγο για «τη δική μας Χιροσίμα. Η ευθύνη δεν είναι μόνο του κράτους ή της αστυνομίας, αλλά είναι κοινωνική. Όσα μέτρα κι αν λάβουμε, όσους ελέγχους κι αν πραγματοποιήσουμε η προσπάθειά μας δεν αρκεί. Ας αφήσουν τα παιδιά να μιλήσουν. Έχουν προτάσεις, ιδέες», κατέληξε.

Οι μικροί καλλιτέχνες πάντως ήταν αυστηροί με τους γονείς τους, καταγγέλλοντάς τους για συχνές παραβάσεις του ΚΟΚ, φέρνοντάς τους σε αμηχανία.

Οι 12 από τις ζωγραφιές της έκθεσης θα επιλεγούν για τη δημιουργία του θεματικού ημερολόγιου της Ελληνικής Αστυνομίας για το 2018. Στην επιτροπή συμμετέχει κι η ηθοποιός Κάρμεν Ρουγγέρη, η οποία δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη από τα έργα των παιδιών, και «μάλιστα αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι ότι τα παιδιά ζητούν από τους μεγάλους να τηρούν τους κανόνες, που οι ίδιοι θεσπίζουν αλλά στο τέλος παραβαίνουν, όπως για παράδειγμα η αλόγιστη χρήση του κινητού εν ώρα οδήγησης».

Ο γενικός διευθυντής του «Συμμαχία για την Ελλάδα», Γιώργος Καλούδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «θα πρέπει να ενώσουμε όλοι οι φορείς τις δυνάμεις μας ώστε να μειώσουμε τα τροχαία. Στόχος είναι να μάθουμε όλοι όσοι χρησιμοποιούμε τους δρόμους είτε είμαστε οδηγοί, ποδηλάτες, πεζοί να έχουμε σωστή οδική συμπεριφορά».

Στην εκδήλωση παρέστη και η πρόεδρος του συλλόγου «Ελπίδα» και πρέσβειρα της Unesco, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, αλλά κι ο οδηγός αγώνων ταχύτητας Ιαβέρης, ο οποίος αναφερόμενος στα πρόσφατο τροχαίο στην Αθηνών - Λαμίας υπογράμμισε ότι «η πιο δυστυχής στιγμή για έναν άνθρωπο είναι να χάσει παιδί κι εγγόνι».

Τη δυνατότητα να δώσουν τη δική τους οπτική πάνω στο συγκεκριμένο θέμα έχουν και παιδιά που θα επισκέπτονται την έκθεση, ζωγραφίζοντας τις δικές τους δημιουργίες με θέμα την οδική ασφάλεια. Ακόμη έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής που υπάρχει μέσα στον χώρο της έκθεσης.

Η έκθεση είναι δωρεάν και ανοιχτή για το κοινό από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και έως τις 8 το βράδυ το Σάββατο. Έχει στόχο την ευαισθητοποίηση στο θέμα της οδικής ασφάλειας για την αποφυγή και πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την καλλιέργεια οδικής παιδείας και συμπεριφοράς, στα παιδιά από μικρή ηλικία. Στοχεύει ακόμη στην ενημέρωση των πολιτών, αλλά και την ενεργοποίησή τους, ώστε να σταματήσει η χώρα μας να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά σε θανάτους από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016, μέσα από πρόσκληση της Ελληνικής Αστυνομίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Σώματος προς τα παιδιά και τους γονείς τους να στείλουν ηλεκτρονικά ζωγραφιές, με θέμα «Ταξιδεύω με ασφάλεια στις γιορτές - συμβουλές στους γονείς» και σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Συμμαχία για την Ελλάδα», αλλά και με ανθρώπους από τον χώρο του πολιτισμού και των επιχειρήσεων.

Η έκθεση άνοιξε σήμερα και θα διαρκέσει έως 8 Απριλίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER

Ποιός ευθύνεται περισσότερο για το πρόβλημα με τα πυρηνελαιουργεία στη Μεσσηνία;
Ποιός ευθύνεται περισσότερο για το πρόβλημα με τα πυρηνελαιουργεία στη Μεσσηνία;
Πρέπει να διαλέξεις μια απάντηση