Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017 21:08

Κύπρος: Στον καθηγητή Π. Ιωακειμίδη το βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κύπρος: Στον καθηγητή Π. Ιωακειμίδη το βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης»

Τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Ιωακειμίδη τίμησε ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ), με την απονομή του φετινού βραβείου Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης».

Ο καθηγητής Ιωακειμίδης, στενός συνεργάτης του Γιάννου Κρανιδιώτη, παρακολούθησε από κοντά όλη τη διπλωματική μάχη γύρω από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και συνέβαλε με δημιουργικό τρόπο στην τελική επιτυχία.

Η απονομή του βραβείου στον κ. Ιωακειμίδη πραγματοποιήθηκε στην διάρκεια δημόσιας συζήτησης, στο «Σπίτι της Ευρώπης», στην Λευκωσία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 13 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Το θέμα της συζήτησης ήταν: «Κύπρος-ΕΕ: από τη μάχη για την ένταξη στις σημερινές προκλήσεις», την οποία συνδιοργάνωσαν η Επιτροπή του Βραβείου «Γιάννος Κρανιδιώτης», ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ) και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου και η σύζυγος του, πρώην Επίτροπος της ΕΕ, Αντρούλλα Βασιλείου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, βουλευτές, υπουργοί, και άλλες προσωπικότητες.

Το σκεπτικό της βράβευσης του καθηγητή Ιωακειμίδη παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής του Βραβείου Λάρκος Λάρκου, ο οποίος είπε ότι ο καθηγητής έχει τη δυνατότητα του να παράγει ευρηματικές λύσεις μέσα σε συγκεκριμένους πολιτικούς συσχετισμούς. Ο καθηγητής Ιωακειμίδης, σημείωσε, « μπορούσε να βλέπει πέρα από το συγκυριακό, να προτείνει εφικτές λύσεις, αυτές που βοηθούν στην πρόοδο των κοινωνιών. Και με τη δική του συμβολή, άλλαξε ο ρους της ιστορίας της Κύπρου».

Ο καθηγητής Ιωακειμίδης, ο οποίος παρέλαβε το Βραβείο από τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Χρήστο Στυλιανίδη, σε ομιλία του, αφού αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα της διαδικασίας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και το ρόλο του Γιάννου Κρανιδιώτη σε αυτήν, είπε ότι η Λευκωσία δεν αξιοποίησε με ευρηματικό, δυναμικό και δημιουργικό τρόπο τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αντιθέτως, σε κάποιο βαθμό συνέβαλε στο να περιπλέξει τα πράγματα. Εάν την είχε αξιοποιήσει θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Δεν το έκανε, για πάρα πολλούς λόγους. Αλλά έστω και αυτή τη στιγμή, τώρα αυτή την έσχατη στιγμή και ενόψει της Γενεύης, νομίζω μπορεί και πρέπει να την αξιοποιήσει», υποστήριξε. Ανέφερε, επίσης, ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι περισσότερη Ευρώπη, διότι είναι αναγκαιότητα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. «Ούτε η Κύπρος, ούτε η Ελλάδα έχουν άλλες επιλογές. Η επιλογή είναι μία: Συμμετοχή στην ΕΕ με ισχυρό ρόλο, κανονικές χώρες, μέσα στο σύστημα που να μπορούν να ασκήσουν επιρροή και να μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα συμφέροντα τους. Οτιδήποτε άλλο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα ούτε της Κύπρου, ούτε της Ελλάδας», συμπλήρωσε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, σε ομιλία του είπε ότι σήμερα το ευρωπαϊκό όραμα αμφισβητείται κα πρόσθεσε ότι οι αρνητές της ευρωπαϊκής ιδέας, δυστυχώς, για διάφορους λόγους έχουν γίνει πιο ηχηροί. Η Κύπρος, σημείωσε, παρουσιάζει ψηλά ποσοστά ‘ευρωσκεπτικισμού'. O κ. Στυλιανίδης, αναφερόμενος στο Κυπριακό, υποστήριξε ότι η λύση του « είναι η κύρια βάση, το κύριο υπόστρωμα που θα επιτρέψει, όντως, σε αυτή την περιοχή να γίνουμε γεωπολιτική γέφυρα Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Να βγούμε επιτέλους από τη ζώνη της αβεβαιότητας, να εισέλθουμε στη ζώνη της σταθερότητας και μέσω αυτής της σταθερότητας να θεωρηθούμε ο πυλώνας ειρήνης , συνεργασίας και συνύπαρξης».

O πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Παύλος Παύλου, στο δικό του χαιρετισμό, είπε ότι η μνήμη είναι δικαιοσύνη. «Θεωρούμε πολλές φορές κάποια πράγματα αυτονόητα, αλλά δεν ξέρουμε πού θα ήμασταν σήμερα, αν άνθρωποι, όπως ο κ. Ιωακειμίδης δεν είχαν διασταυρώσει τη μοίρα τους με τη μοίρα της Κύπρου και είχαν συμβάλει τόσο σημαντικά στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».

Στην εκδήλωση διαβάστηκε χαιρετισμός του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, ο οποίος ανέφερε ότι το βραβείο θα έλεγε κάποιος ότι θεσπίστηκε ειδικά για να τιμηθεί ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης και να υποδηλωθεί η στενή, αρμονική, παραγωγική συνεργασία, που είχε με τον Γιάννο Κρανιδιώτη.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι το τιμώμενο πρόσωπο, ο καθηγητής Ιωακειμίδης, «είναι κάτι ξεχωριστό: αποτελεί μια αστείρευτη δεξαμενή γνώσεων επί των ευρωπαϊκών εξελίξεων, είναι μια πλούσια βάση δεδομένων, όπου καταχωρούνται με τάξη και οργάνωση γεγονότα, αναλύσεις, συνθήκες και κρίσιμες παρεμβάσεις».-

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER