Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017 12:55

Ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις με προσδοκίες αλλά και αρκετά ερωτηματικά

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις με προσδοκίες αλλά και αρκετά ερωτηματικά

Ξεκινούν σήμερα Δευτέρα 10 Ιουλίου και διαρκούν μέχρι την Πέμπτη 31 Αυγούστου οι τακτικές θερινές εκπτώσεις και, όπως κάθε φορά, το κλίμα στον εμπορικό κόσμο και τους καταναλωτές είναι ανάμικτο με ελπίδες για αύξηση του τζίρου και φτηνότερες αγορές αντίστοιχα αλλά και απαισιοδοξία καθώς, όπως υποστηρίζουν και οι δύο πλευρές, όταν δεν υπάρχουν χρήματα, ακόμη και στη μισή τιμή ένα προϊόν θα μείνει απούλητο στο ράφι.

Οι έμποροι σε μεγάλο βαθμό εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην τουριστική κίνηση που αυτή την περίοδο εντείνεται ωστόσο, όπως αναφέρουν, αυτή η βοήθεια υφίσταται αλλά όχι για όλες τις πόλεις της χώρας και όχι για όλες τις περιοχές της Αθήνας.

Στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωση με αφορμή την έναρξη των θερινών εκπτώσεων έκανε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει αισιοδοξία για μια αύξηση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Ευελπιστούμε σε ανάλογη εικόνα και το 2017 σε σχέση με το 2016 όπου το πρόσημο ήταν θετικό κατά 1,8% σε σχέση με το 2015.

Τα μηνύματα ήδη είναι θετικά κυρίως από την εισαγόμενη κατανάλωση με τον τουρισμό. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται κυρίως στα νησιά ενώ γενικότερα η εγχώρια κατανάλωση παρουσιάζει τα γνωστά προβλήματα καθώς ο κόσμος έχει τεράστιες δυσκολίες.

Οι έμποροι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια σε αυτό το κλίμα για καλύτερες εκπτώσεις σε μια αγορά πλέον που 130 μέρες το χρόνο έχει επίσημες εκπτώσεις και άλλες 130 ημέρες ανεπίσημες. Ο κόσμος πρέπει να είναι προσεχτικός να μην παρασύρεται από εκπτώσεις του τύπου 70%-80% που είναι ένδειξη φουσκωμένων τιμών τον υπόλοιπο χρόνο. Εκπτώσεις που κυμαίνονται κοντά στο 50% είναι λογικές και πολύ καλές καθώς μπορεί ο καταναλωτής να αγοράσει ένα προϊόν στη μισή τιμή».

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιβεβαιώνει την αισιοδοξία για θετικά αποτελέσματα στην περίοδο των θερινών εκπτώσεων εκτιμώντας ότι ο τζίρος μπορεί να αυξηθεί στις τουριστικές περιοχές μέχρι και 7%, ενώ στις υπόλοιπες μπορεί να υπάρχει αντίστοιχα αύξηση που θα φτάνει το 3%. Αυτό δεν σημαίνει, όπως τονίζει όμως, ότι αυτό το κλίμα θα μεταφερθεί και μετά την περίοδο των εκπτώσεων καθώς από Σεπτέμβρη «με τη φοροεπιδρομή υπάρχει φόβος για τα χειρότερα».

 

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε και με καταναλωτές που βγήκαν στην αγορά την πρώτη μέρα των εκπτώσεων καταγράφοντας ένα κλίμα θετικό με αρκετές ωστόσο επιφυλάξεις. Όλοι σχεδόν ανέφεραν ότι σήμερα βγήκαν περισσότερο διερευνητικά περιμένοντας τις επόμενες ημέρες για ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις. «Είναι τέτοια η κατάσταση που περιμένουμε να πέσουν όσο γίνεται περισσότερο οι τιμές για να κάνουμε κάποιες αγορές», τονίζει η κ. Ντίνα, 47 ετών, ενώ η κ. Ράνια, 52 ετών, επισημαίνει ότι «πλέον ψωνίζουμε μόνο στις εκπτώσεις και πάλι όχι όπως παλιότερα». Ο κ. Θεόδωρος, 74 ετών, και ο κ. Ανδρέας, 72 ετών, συνταξιούχοι και οι δύο, δεν ελπίζουν σε κάτι από τις εκπτώσεις καθώς όπως αναφέρουν «η σύνταξη πλέον φτάνει μόνο για τα απαραίτητα και για τα ψώνια της καθημερινότητας».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων τα τελευταία επτά χρόνια κυμαίνεται περίπου στα 7 δισ. ευρώ με χαμηλότερο τζίρο το καλοκαίρι του 2015 στα 6,8 δισ. ευρώ και υψηλότερο το 2014 στα 7,2 δισ. ευρώ, ενώ η αύξηση του τζίρου το 2016 σε σύγκριση με το 2015 ήταν 1,8%, αλλά ο γενικός δείκτης των συνολικών απωλειών του κύκλου εργασιών του διμήνου Ιουλίου/Αυγούστου από το 2008 μέχρι σήμερα δείχνει -33,6%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER