Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017 13:16

Μαθητική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στο κέντρο της Αθήνας

Γράφτηκε από την

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στο κέντρο της Αθήνας. Σημειώνεται, ότι για πρώτη φορά φέτος, οι παραστάτες και οι σημαιοφόροι των δημοτικών που παρέλασαν, επελέγησαν με τη διαδικασία της κλήρωσης.

Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, αντί για τμήματα παρελάσεων από επιλεγμένα σχολεία, συμμετέχουν όλα τα σχολεία της Α' Αθηνών (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), με τον σημαιοφόρο τους και πέντε παραστάτες το καθένα. Μαζί τους, συμμετέχουν επίσης το σώμα Ελλήνων προσκόπων και οδηγισμού και ομάδα των Special Olympics.

Πριν την έναρξη της παρέλασης, κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, έγινε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου και εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Παιδειας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, επιθεώρησε το στρατιωτικό άγημα. 

«Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε όλες και όλους που αγωνίστηκαν ενάντια σε όσους επιτέθηκαν στη χώρα μας, στη συνέχεια, στον κατακτητή, δηλαδή το φασισμό και το ναζισμό. Ένας αγώνας που άρχισε με το μεγαλειώδες “όχι” του λαού μας, συνεχίστηκε με τη μεγαλειώδη Εθνική Αντίσταση. Σήμερα τιμούμε αυτό τον κόσμο, γιατί η σημερινή δημοκρατία τούς οφείλει πάρα πολλά». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. 

«Το "όχι", όμως του λαού μας έχει μια τραγική επικαιρότητα και στις μέρες μας, που είναι ένα "όχι" στους πολέμους , όπου και αν γίνονται, είναι ένα "όχι" σε ό,τι μας χωρίζει και σε τελική ανάλυση, ένα "ναι" στη Δημοκρατία», κατέληξε ο υπουργός. 

«Είδαμε και πάλι τους μαθητές μας να παρελαύνουν. Θέλουμε ένα σχολείο που να διαπλάθει γνήσιους πατριώτες, δηλαδή πολίτες με φρόνημα, ελεύθερο και δημοκρατικό», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. 

Εκ μέρους της ΝΔ, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι η «σημερινή μέρα τιμής και μνήμης μάς θυμίζει ένα χρέος, από τη μία "απέναντι στους προγόνους μας, οι οποίοι αγωνίστηκαν με την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου όλοι εμείς σήμερα να είμαστε ελεύθεροι", ένα χρέος απέναντι στη σημερινή γενιά και στις μελλοντικές γενιές, αλλά και "το χρέος που έχουμε ενωτικά απέναντι σε φωνές διχαστικές και λαϊκισμού, να φροντίσουμε ούτως ώστε η νέα γενιά, οι επόμενες γενιές, τα παΐδια που είδαμε σήμερα να παρελαύνουν να έχουν ένα καλύτερο αύριο στη χώρα μας».

«Τιμούμε σήμερα την εποποιία των στρατιωτών μας στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας. Διδασκόμαστε από τις ηρωικές τους πράξεις που νοηματοδοτούν και το δικό μας σήμερα αγώνα εναντίον της δημαγωγίας και του λαϊκισμού που υπονομεύουν τη χώρα», δήλωσε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος. 

Το ότι η νεολαία έδειξε ότι τιμά και σέβεται τους ήρωες που έπεσαν στα βουνά της Πίνδου, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Καμμένος και πρόσθεσε: «Πρέπει να δούμε τα παιδιά μας στα μάτια. Τα παιδιά μας να κοιτάξουν την κοινωνία στα μάτια, να αγαπούν την οικογένεια τους την πατρίδα τους και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο αύριο ειδικά για τα παιδιά μας, γιατί αυτά είναι το μέλλον της πατρίδας». 

«Η μνήμη είναι ο μεγάλος εχθρός της λήξης. Οι λαοί προοδεύουν και δημιουργούν με σταθερές αναφορές στην ιστορική τους πορεία. Γι' αυτό, το πρώτο χρέος μας στην πατρίδα είναι η ενθύμηση των προγόνων μας. Το δεύτερο, η συνέχιση του έργου τους. Το τρίτο, δε, και σπουδαιότερο, να παραδώσουμε στη νέα γενιά που πριν λίγο εμπρός μας παρέλασε με υπερηφάνεια, την εντολή να μας ξεπεράσει. 'Αλλωστε, οι Έλληνες έχουμε απέναντι στο θάνατο και περιφρόνηση και παράτολμο θάρρος για να αντιμετωπίζουμε την κάθε επιβουλή». Αυτό τόνισε, από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Κωσταντίνος Κατσίκης.

Από την πλευρά της Ένωσης Κεντρώων, ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας τόνισε ότι «οφείλουμε να μην ξεχνάμε, τουλάχιστον για να φύγουμε από τη δύσκολη και παράδοξη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, όπου οι πολίτες νιώθουν ότι δεν είναι σε μια ελεύθερη χώρα και δυστυχώς τα παιδιά μας φεύγουν μακριά γιατί δε μπορούν ούτε καν να επιβιώσουν εδώ. Εύχομαι όλα αυτά να αλλάξουν και να έχουμε δύναμη». 

Τέλος, εκ μέρους του Ποταμιού, ο Δημήτρης Τσιόδρας δήλωσε: «Κάθε γενιά έχει τις δικές της προκλήσεις. Η πρόταση για τη δική μας γενιά σήμερα, για την πολιτική τάξη σήμερα είναι να δημιουργήσει μια Ελλάδα η οποία δεν θα διώχνει τα παιδιά της, θα τους δίνει ευκαιρίες εδώ να δημιουργήσουν».

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για την 28η Οκτωβρίου

«Τιμούμε σήμερα το έπος του ‘40. Όλους εκείνους, που ανάμεσα στην Ελλάδα και τη ζωή τους διάλεξαν την Ελλάδα. Και απέδειξαν στα βουνά της Αλβανίας, στις πόλεις και στα χωριά της πατρίδας, τι σημαίνει να γνωρίζεις την ελευθερία από την κόψη του σπαθιού την τρομερή» αναφέρει στο μήνυμα του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και συνεχίζει:

«Με τη μάχη του κατά του φασισμού και του ναζισμού και με την έφοδο της Εθνικής μας Αντίστασης στον ουρανό, ο ελληνικός λαός απέδειξε την αγάπη του για την ελευθερία.

Τον διαχρονικό πόθο του να ζει με αξιοπρέπεια και να καθορίζει ο ίδιος τα του οίκου του.

Τίποτε δεν ξεχάστηκε, κανένας δεν ξεχάστηκε. Καμιά θυσία δεν πήγε χαμένη.

Σήμερα η χώρα, μετά από μια περίοδο σκότους, κρίσης και επιτροπείας, μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το αύριο. Ο λαός μας απέδειξε στα δύσκολα τελευταία χρόνια ότι έχει και το κουράγιο, και τις δυνατότητες, και το ιστορικό φορτίο, για να στέκεται όρθιος στις φουρτούνες.

Δεν ελπίζουμε απλώς σε ένα καλύτερο αύριο. Το χτίζουμε βήμα-βήμα, με όρους ελευθερίας, αλληλεγγύης, Δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης. Βέβαιοι ότι, όπως τότε, έτσι και τώρα, τίποτε δεν πρόκειται να μας χαριστεί.  

Το αύριο είναι στα δικά μας χέρια. Και δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει».

«Σήμερα, είναι μια ημέρα μνήμης, συγκίνησης και περηφάνιας για όλους τους Έλληνες. Η 28η Οκτωβρίου υπογραμμίζει την ενότητα του Έθνους μας. Την πίστη του στην ελευθερία και την αποστροφή του σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού», τονίζει στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η σκέψη όλων μας είναι σήμερα στη Γενιά του '40. Τη γενιά των πατεράδων και των παππούδων μας, από τους οποίους ελάχιστοι είναι ακόμα στη ζωή. Μια γενιά προκομμένη, που κατάφερε μέσα από τα συντρίμμια του πολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου να χτίσει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Έχουν το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας. Και τη διαβεβαίωσή μας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το σπουδαίο ταξίδι της στην ιστορία, ξεπερνώντας τα σημερινά της προβλήματα», συνεχίζει ο πρόεδρος της ΝΔ και προσθέτει: «Η Ελλάδα θα ξαναγίνει ισχυρή και υπερήφανη. Με αποφασιστικό λόγο και ρόλο για όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και τον κόσμο. Με ευημερία, ασφάλεια, και δικαιώματα για όλους τους Έλληνες. Αυτός είναι ο πατριωτισμός της δικής μας γενιάς. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ